Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: publikacja zdjęć z prywatnej imprezy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    No i co to za impreza, skoro rodziców nie znasz?
    Normalnie czekałem na to pytanie
    Część dzieci to koledzy naszych maluchów z przedszkola. Pięciolatek chciał zaprosić to czemu nie Ich rodziców znamy o tyle, o ile zamieniamy ze sobą zdawkowe uprzejmości w szatni. Żadnych wielkich przyjaźni ot: "Beata, Mama Mikołaja". Usiedliśmy wypiliśmy kawę, pogadaliśmy a tymczasem dzieci zjadły torcik i wyszalały się pod okiem opiekunki. Nie znam ich na tyle, żeby mieć pewność iż żadne z nich nie wyskoczy np. z tekstem: "my naszych zdjęć nigdzie nie publikujemy bo szanujemy swoją prywatność... "
    Ludzie są rózni z przewagą tych ... dziwniejszych

W przypadku, gdy jest kilka osób na zdjęciach publikować i tak można
    No właśnie.. ból polega na tym, że często jest JEDNO dziecko. (na pewno na tych najlepszych, staranniej kadrowanych) Próbowaliście kiedyś robić zdjecia biegających dzieciaków... Chaos i zadyma - Normalnie AF z 1Ds mógłby zwariowac Choć te zdjęcia mają swój urok.

Wyślij informację, że zdjęcia będą opublikowane w galerii i jeżeli ktoś wyraża sprzeciw to musi go zgłosić w ciągu 14 dni inaczej zakładasz, że sprzeciwu nie ma
    tak zrobię

a podstawie kodeksu cywilnego, rościc np.:
    .....
    - o odszkodowanie lub zadośćuczynienie
    O to, to najbardziej wszyscy kochają Jak im zapłacisz za "pozowanie" to już będzie OK
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mi się wydaje że jeśli zdjęcia są zbiorowe to można publikować. Choć warto przed zrobienie spyta się czy ktoś a coś przeciwko jak nikt nic nie mówi to już potem też nie może.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zbiorowość zdjęć, a właściwie postaci na zdjęciu nie dokońca pozwala na publikowanie takich zdjęć bez zgody osób fotogrfowanych, tym bardziej, że była to impreza prywtana, a nie zbiegowisko ludzi sfotorgrafowanych na ulicy, oczywiście IMHO
    Do poczytania
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-262-0.php
    http://www.canon-board.info/archive/...p?t-21378.html
    http://www.canon-board.info/archive/...p?t-13731.html
    http://www.canon-board.info/archive/...p?t-15500.html
    http://www.canon-board.info/archive/...hp?t-7407.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

IMHO jak im pozowlisz im umieścić zdjęcia, to nie przekazujsze przez to praw autorskich do nich, muisłaby być na to umowa, w ktorej wyraźnie byłoby napisane, że przekazujesz również prawa autorskie.

Hmm,Nie jestem przekonany że można przekazać prawa autorskie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Majątkowe można. Osobiste są niezbywalne.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    tak zrobię
    Nie radziłbym iść w tym kierunku. Przepraszam ale co to za wyznaczanie terminów i domniemanie zgody? Nie masz takiego prawa.

Natomiast, jak już zauważono, to podmiot dokonujący publikacji a niekoniecznie fotograf musi wywiązać się z obowiązku pozyskania zgody. Dla Ciebie najlepiej będzie dodać w umowie krótki paragraf typu:

"Obowiązek uzyskania zgody na publikację wizerunków sfotografowanych osób spoczywa na Zleceniodawcy".

W ten sposób masz dupokrytkę na ewentualne ściemnianie, że przecież te zdjęcia kupił i skąd miał wiedzieć, że mają "wadę prawną".
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

W naszym pięknym kraju w praktyce (a przynajmniej kilka lat temu) wyglądało to następująco: szedł foto-repo na imprezę, trzaskał foty, wybierał 8-12 najlepszych i dawał do gazety. Nikt nikogo nie szukał, nie pytał :-D Jak przysłowiowy pan Mietek poczuł się dotknięty fatygował się do redakcji celem otrzymania paru złotych i było po sprawie. Płaciła oczywiście gazeta nie fotograf

Idź za radą Kolaja i na publikującego zrzuć ten cały prawny majdan.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Nie radziłbym iść w tym kierunku. Przepraszam ale co to za wyznaczanie terminów i domniemanie zgody? Nie masz takiego prawa.
    Nie tak miało być
    Po prostu wyślę im maila z informacją, że na prośbę ... zdjęcia z imprezy zostaną umieszczone na stronie.... ma nadzieję, ze nie macie nic przeciwko temu... jeśli tak, proszę o innforamcję, które zdjęcia mam usunąć. pozdrawiam.

Uprzejmie ale bez oficjalnej formuły w stylu "zgoda na upunblicznienie wizerunku" itp.

Swoją drogą, nie sądzicie że doszło do paranoi że własnych zdjęć, z własnej imprezy, po selekcji i obróbce, człowiek nie może umieścić gdzie chce bo niektórzy ludzie mają obsesję ?
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    ...
    Swoją drogą, nie sądzicie że doszło do paranoi że własnych zdjęć, z własnej imprezy, po selekcji i obróbce, człowiek nie może umieścić gdzie chce bo niektórzy ludzie mają obsesję ?
    Doszło i nie doszło. Mi osobiście niezbyt by było w smak, że ktoś umieszcza moją facjatę bo ma taki kaprys, a ja bym nie mógł zażądać zdjęcia tego ohydztwa :-P
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 08-11-2011 o 18:14
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Doszło i nie doszło. Mi osobiście niezbyt by było w smak, że ktoś umieszcza moją facjatę bo ma taki kaprys, a ja bym nie mógł zażądać zdjęcia tego ohydztwa :-P
    W pełni się zgadzam z Kolegą

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów