-
Pełne uzależnienie
Mam 28/f1.8, 50/f1.4, 85/f1.8 i 17-40L. Wszystkie uwielbiam
, ale na początek proponuję zakupić 17-40L, ew. dodatkowo wymienić 50mm na wersję f 1.4. Po jakimś czasie używania UWA w duecie z 50mm sytuacja się wyklaruje i będzie wiadomo czego brakuje.
Moja sugestia wynika oczywiście z własnych preferencji, ale też z doświadczenia z tymi szkłami zarówno na cropie jaki i FF. 50mm to moja ulubiona ogniskowa od zawsze. Gdybym miał zostać tylko z 1 szkłem wybrałbym właśnie jasny standard.
Przy okazji jeszcze kilka uwag. 50-tki canona w wersjach 1.8 i 1.4 jak dla mnie są identyczne optycznie (kolory, kontrast, ostrość, ten sam - średni bokeh
), wersja 1.4 ma lepszą budowę i AF, no i zawsze trochę jaśniejsza. Dlatego na początek, szczególnie do zastosowań amatorskich można pozostać przy wersji 1.8.
85/f1.8 to nie tylko inna ogniskowa i perspektywa, ale przede wszystkim dużo lepszy bokeh niż przy 50-tkach. Odczułem to szczególnie po przejściu na FF. Uwielbiam do fotografii ludzi i detalu (w końcu obiektyw projektowany do portretu). Trochę irytujące są aberracje chromatyczne i czasem zawodny AF.
28/f1.8 ma faktycznie miękkie rogi,ale używam go głównie do fotografowania ludzi, reportażu...do krajobrazu w zupełności wystarczy 17-40L.
Do do posta CyrJak-a...nad 135L też można pomyśleć - tele, niedrogi (jak na stałkę L, używki ok. 3000zł), stałoogniskowy, świetna jakość obrazu...
Ogólnie to chyba najtańsza stałka klasy "L".
Ostatnio edytowane przez jinks ; 07-11-2011 o 23:52
Uprawnienia umieszczania postów