Najlepszą nauką jest ogladanie dobrych prac (np. strona: www.1x.com) i ciągłe próby.
Polecam też dużą selekcję własnych dzieł.
Najlepszą nauką jest ogladanie dobrych prac (np. strona: www.1x.com) i ciągłe próby.
Polecam też dużą selekcję własnych dzieł.
Zdjęcia osób nam bliskich najlepiej się ocenia we własnym albumie.Na forum publicznym zawsze jest ryzyko że nasz subiektywizm naturalny przecież ,nie pozwoli na odbiór krytyki.Choćby najtrafniejszej.
Z konkretów to podeszłaś z pięćdziesiątką za blisko.Zniekształciła buzię.Dla tego szkła to IMHO około 1,5m w tym wypadku niezbędne.I najwyżej cropować.
23. ostrość na dłoni.Dziecko już wychodzi z GO.Nienaturalny ,brzydki kolor żółty.
21. ostrość na ramieniu reszta jw.Nieciekawie ucieta główka maluszka.
22.Psuje widoczna ręka ostrość jw.Krzywo.
Ogólnie: ostrz na oczy.
Jaki masz monitor i profil koloru?
Może na kwiatkach nie byc widać dominant ,bo litientia poetica,poza tym nie widzimy oryginałów ,po trzecie ładne.Ja mogę je oglądać codziennie .I na zdjęciach i w naturze.:smile:
No własnie podejrzewam, że ten mój monitor może być winą kolorów. Na kolorowych badylach nie widać tego, co widać na żółtej lub niebieskiej skórze.
Kolory to jedno, ale drugim winowajcą jest sposób obróbki który przy badylach może wygląda niezbyt naturalnie, jednak daje im charakter malarsko-bajkowy.
Przy portretach niestety wygląda to już tylko nienaturalnie.
Wygląda to jakbyś mocno przesadziła z clarity i fill light lub shadow/highlights.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
na drugim jest dominanta blue; na temat kompozycji wolę się nie wypowiadać
oba zdjęcia, jak dla mnie, strasznie "mydlane"; czy koniecznie musisz używać max. otw. przysłony w ob. 50mm?
rozmyte tło uzyskasz lepiej, używając dłuższej ogniskowej (ale jest fotograficzne abc, aż głupio o tym pisać
Lubię takie przesłony i z chęcią zastosowała bym długą ogniskową ale powyżej 100 (na Apsc) nie posiadam.
Jeśli nie masz nic dłuższego z pow. finansowych (co rozumiem), kup (allegro?) lub pożycz coś na gwint m42 (masz już, zdaje się, 50mm Pentacona), co nie przekroczy 100 zł.
Ostrzenie tylko LV (niestety), a dzieci to ruchliwy temat.
Inna opcja to jakiś tani zoom af) z "trzeciej ręki".
Portrety dzieci "potrzebują" ciepłych odcieni (odrobina PS-a nie zaszkodzi), chyba, że interesuje Cię taki "efekt" jak na ost. zdjęciu.
Sprawa kompozycji... (to już do osobnych rozważań).
powodzenia!
Dziękuję. Jakie szkła na m42 polecasz - chodzi mi o ogniskową odmienną niż 50 mm.
Nie czuję się specjslistą w dziedzinie M42, choć używam kilku ob. z tym mocowaneim.
Nie chcę też szczegółowo doradzać, bo zaraz polecą gromy.
Najlepszą opinię mają Takumary, ale są stosunkowo drogie, potem Sonnary (też dosć drogie); może być Pentacon 135mm lub radziecki Jupiter 37A. Są też inne firmy, np. trochę niedoceniany Porst. Na allegro jest cała masa tych obiektywów, ale ja nie jestem fanem kupowania w ciemno (poza tym rozrzut jakościowy tych produktów jest spory).
Pamiętaj też o wszystkich niedogodnościach ręcznego ostrzenia (to nie to samo, co w aparatach analogowych) i konieczności używania krótkich czasów. Poszukaj w okolicy jakiejś "pomocnej dłoni", kogoś, kto mógłby w realu doradzić, sprawdzić, wybrać itd.
M42 i ob. manualne traktuję jako intrygujący, ale jednak tylko dodatek, do fotografii cyfrowej (nie pamiętam, jaki masz aparat).