Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Żywotność 1Ds

Domyślnie Żywotność 1Ds

Witam serdecznie,

To mój pierwszy post na forum. Starałem się zapoznać z wszelkimi regulaminami i wydaje mi się, że moje pytanie powinienem zadać właśnie tu - jeśli źle trafiłem, poproszę o przeniesienie i wyrozumiałość.

Pytanie dotyczy sprzętu leciwego, czyli najstarszego modelu 1Ds. Czy da się sprawdzić aktualny przebieg migawki? Sprawdzając zdjęcie przesłane przez sprzedającego 1Dcountem wychodzi, że aparat ma >2.1 mln strzałów. Mimo to samo body wygląda nieźle. Nie wydaje mi się, by był to przebieg aktualnej migawki - jeśli tak, to nieźle to o niej świadczy Ale wariant bardziej prawdopodobny jest taki, że jest to już któraś migawka z kolei, a po prostu licznik nie został skasowany. Czy jest to możliwe? Jeśli tak, to czy da się ustalić przebieg aktualnej?

Czy jest gdzieś lista numerów seryjnych skradzionych aparatów? Chciałbym upewnić się co do legalności tegoż egzemplarza. Sprzedający niby kupił go za granicą, ale nie ma papierów zakupu, a to trochę mnie martwi.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam,
    Bartek Pitus

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

2,1 mln zdjęć? to mało prawdopodobne, a jeśli już, to na 10. migawce
    jesteś pewien, że ten program jest godny zaufania?

sprawdź www.sssf.art.pl
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

mało prawdopodobne, bardziej 210 tysięcy
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

No właśnie. A body (jak na tak stary sprzęt) wygląda naprawdę nieźle. Sanki do lampy prawie nowe (lakier oryginalny), obudowa w stanie igła - w sumie to pancerny sprzęt, ale widać, że raczej nikt nim gwoździ nie wbijał Sprawdzałem kilka zdjęć zrobionych jedno za drugim i 1Dcount ładnie pokazuje kolejne numery - z tym, że hardcore'owo wysokie. Ponad 2,14 mln. Sprawdzałem tym samym programem starego 1D mkII i wynik pokrył się 100% z wynikiem z serwisu na Żytniej. Skończy się pewnie wizytą u nich (matryca i tak wymaga lekkiego przedmuchania) - być może powiedzą coś więcej o tej sztuce...

Dzięki za link. Na szczęście tego egzemplarza tam nie ma.

Pozdrawiam,
    Bartek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    mało prawdopodobne, bardziej 210 tysięcy
    Rzeczywistość jest chyba bardziej brutalna... link . Nie wiem, jak przebieg sprawdzają na Żytniej. Pytać nie będę, bo swoją wiedzą zarabiają na chleb i głupio byłoby wyciągać od nich know-how...

Pozdrawiam,
    Bartek
    Ostatnio edytowane przez bapit ; 07-11-2011 o 17:49 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bapit Zobacz posta
    Rzeczywistość jest chyba bardziej brutalna... link
    To nie jest 2 miliony... Wg mnie program pokazuje bzdury, tak wytrzymałych migawek to nie ma
    Chyba że ktoś robił jedno zdjęcie co sekundę przez ostatnie ~67 lat...

Hmm, biorąc pod uwagę tryb seryjny tego sprzętu, to musiałby pracować non-stop przez ponad 22 lata żeby się takiego przebiegu dorobić
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-11-2011 o 18:46
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To nie jest 2 miliony... Wg mnie program pokazuje bzdury, tak wytrzymałych migawek to nie ma
    Chyba że ktoś robił jedno zdjęcie co sekundę przez ostatnie ~67 lat...

Hmm, biorąc pod uwagę tryb seryjny tego sprzętu, to musiałby pracować non-stop przez ponad 22 lata żeby się takiego przebiegu dorobić
    Eeee. Bez jaj. Nawet trzaskając jedną klatkę na sekundę non stop, to ten wynik osiągniemy już po niespełna 25 dniach...

Tak na serio to mam dwie najbardziej prawdopodobne tezy - albo program pokazuje bzdury (tylko czemu wówczas kolejne zdjęcia mają kolejne numery?) albo to któraś migawka z kolei, tylko licznik nie został wyzerowany przy wymianach... I pytanie brzmi - czy serwis na Żytniej będzie mógł ustalić przebieg aktualnej migawki? A odpowiedź poznam w środę - łyknę tę puchę i poradzę się już na miejscu. Jednak jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakiekolwiek inne sugestie, będę wdzięczny za pomoc. PhotoME i EOS info nie dają rady w przypadku tego modelu. Jedynie 1Dcount pokazuje coś w miarę logicznego. Ale >2.14mln? Kosmos... Inna sprawa, że akurat ten program przy innych 1D mi się sprawdzał. Z tym, że 1D i 1Ds to nie to samo...

Pozdr,
    BP
    Ostatnio edytowane przez bapit ; 07-11-2011 o 19:04

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Eeee. Bez jaj. Nawet trzaskając jedną klatkę na sekundę non stop, to ten wynik osiągniemy już po niespełna 25 dniach...
    To jest 2,14 miliarda klapnięć.

Ten soft pewnie nie przypadkowo nazywa się 1Dcount (a nie 1Dscount).
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-11-2011 o 19:11

Początki nałogu

Domyślnie

Z tego co wiem po swojej byłej jedynce, to przy zmianie migawki przebieg nie jest zerowany ( przynajmniej w mojej nie był ) i mimo nowego elementu biegł dalej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    To jest 2,14 miliarda klapnięć.

Ten soft pewnie nie przypadkowo nazywa się 1Dcount (a nie 1Dscount).
    Sorry - rzeczywiście coś mi na oczy padło. W tym przypadku rzeczywiście robi się 68 lat trzaskania 1 klatki na sekundę non stop, co sprawia, że prawdopodobieństwo poprawności wyniku podawanego przez 1Dcount dramatycznie zbliżyło się do 0

Miasto
    Kraków

Domyślnie

prawdopodobieństwo poprawności wyniku podawanego przez 1Dcount dramatycznie zbliżyło się do 0
    To chyba powód do radości raczej? Jest szansa, że aparat ma taki przebieg, na jaki wskazuje jego wygląd zewnętrzny.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów