Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
zawsze przekonany byłem że seria Ultra była jedną półkę niżej niż Extreme - coś jak Lexar Premium i Priofessional, wszak taka sama prędkość to nie wszystko...
Myliłem się?
Tak - Extreme to wyższa półka niż Ultra. Tyle, że Extreme III już jest wiekowe i nie jest produkowane. O ile pamiętam EIII w wersji 30 MB/s wspierały już UDMA, a Ultry nie.
Jednak w wypadku 40D nie ma to większego znaczenia. Zobacz:
http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9257
W tej puszcze interfejs zatyka się już przy około 10 MB/s.

Chyba, że bardzo zależy ci na szybkim zgrywaniu zdjęć za pomocą czytnika (z drugiej strony 8GB, to nie jest jakaś gigantyczna pojemność...).

Miałem niedawno podobny dylemat i po trzech porażkach z zakupami Sandisków przez Allegro (ze zwrotami podróbek nie było problemów, szkoda tylko straconego czasu) kupiłem w sklepie Transcend 400x 32 GB (zamiast 16GB Sandiska) i jestem zadowolony. W puszcze wspierającej UDMA zapełnienie bufora następuje dwa razy później niż w wypadku Sandiska Extreme III w wersji 20MB/s - to mnie zupełnie satysfakcjonuje.
W aparacie bez UDMA nie ma co szaleć z kartami. Jeśli już musi być SanDisk, to lepiej poszukkać w googlach "Sandisk dystrybutorzy w Polsce" i starać się kupić u oficjalnego przedstawiciela. Moim zdaniem do 40D współczesna Ultra wystarczy.