Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: pełna klatka czy APSC do fotografii produktowej

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przejrzyj różnice w GO miedzy APSC a FF.To co pisałem wyżej.Jakie masz główne preferencje.Jeśli jakość to FF a jeszcze lepiej średni.Jeśli nie musisz błyszczeć jakością to spoko APSC.To zdjęcia komercyjne.Jeśli na użytek zewn.to jest zapewne konkurencja.
    Jakość zdjęcia buta np. łatwo porównać.
    Salomonowym sądem byłoby zrobić jakiś temat dwoma body.APSC i FF[można pożyczyć lub zaprosić kolegę] Porównać i mieć własne zdanie.[Tylko nie na laptopie np.:-) ]
    Najlepsza wiedza wynika z własnego doświadczenia.Wiele zależy nie tylko od aparatu.Postproces,odbitka, ekran monitora, wielkość zdjęcia to wszystko może wywrzeć wpływ na Twoją ocenę.Więc możesz tą róznicę widzieć lub nie.Ale ona jest.To po prostu fizyka.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja tylko przypomnę, że GO jest równoległa do płaszczyzny obiektywu i matrycy o czym często zapominamy. Od punktu ustawienia ostrości głębia rozciąga się 1/3 w stronę obiektywu i 2/3 w przeciwną stronę. Fotografując przedmiot z boku, z góry lub dołu, siłą rzeczy głębia będzie się stawała płytsza ponieważ nie będzie równoległa do fotografowanego przedmiotu. Jeśli do tego dodać, że GO na swoich granicach nie jest płaska tylko sferyczna to można w ten sposób rozwiązać wiele problemów z nią związanych.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy tego rodzaju fotografii uważam pakowanie się w FF za absolutnie zbędne. Nie widzę jakiejkolwiek przewagi pełnej klatki. Nie potrzebujesz ani małych GO ani niskich szumów na wysokich ISO ani jakości przy słabych warunkach oświetleniowych. Zostań przy APSC.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Pozostaję przy swoim.Im większy format tym lepsze zdjęcie.Poszedłbym dużo dalej w formacie gdybym to ja mial robić produkty.Inna sprawa do jakich celów te zdjęcia.
    Może nie musza być wysokiej jakości.

Domyślnie

do problemów z GO w fotografii produktowej są odpowiednie obiektywy Tilt/Shift. Tam decydujesz o przebiegu płaszczyzny ostrości

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No właśnie, miałem pisać "TS-E anyone?", ale mnie ubiegłeś :-) Canon ma dwa szkła TS-E o ogniskowej 45 i 90 mm do wyboru - akurat do packshotów. Kosztują nowe około 5 tysięcy. Aparat na statyw, odpowiednio dobierzesz kąt pochyłu i później już tylko zmieniasz produkty na stole bezcieniowym.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale pytanie jest o przejscie z APSC na FF. Czy ktos moze wskazac jakakolwiek realna korzysc z takiej zamiany w tego rodzaju fotografii? Bo ja nie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak z mojego doświadczenia to pełna klatka (5D Mark II) daje lepszą ostrość niż APS-C (50D) z tymi samymi szkłami po wydrukowaniu na A3 lub w większym formacie. Przy produktówkach, które idą jako ilustracja artykułu w gazecie albo są umieszczane po zmniejszeniu na WWW to korzyści nie ma żadnych (chyba, że ktoś z jakichś względów musi mieć taki kąt widzenia, jaki dają konkretne obiektywy na FF albo z innych podobnych względów).

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Przy takich małych zdjęciach jak dla www to nawet dobra małpka wystarczy + stół bezcieniowy albo micro 4/3 jak trza różne obiektywy (Sony, Olek PEN itp).
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

jeśli zdjęcia idą tylko do netu, to wszystko jedno. jeśli będą drukowane w większym rozmiarze, to tak jak ktoś napisał, FF da Ci lepszą jakość (ostrość) obrazka niż APSC, korzystając z tych samych szkieł - mniejsza gęstość pikseli.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów