Cytat Zamieszczone przez jatokor Zobacz posta
Jestem coraz bliższy zakupu Sigmy 70-200/2,8 APO EX DG HSM Macro II, którą w okolicach 2tys można dostać, a jeśli nie sprawdzi się do moich potrzeb to chyba w miarę łatwo będzie można w podobnej cenie sprzedać to szkiełko. No i też już nim zobaczę co dalej z robić z tą kasą i czy kupować insze body.
Od siebie powiem tak, lepsze doświadczenia miałem z Tamronem, niż Sigmą. Tamron co prawda nieco bardziej tandetny w wykonaniu, jednak nie było z nim problemów, jak z Sigmą. Najlepiej brać Canona, nieco drożej, ale o wiele lepiej, również z odprzedażą.

A pieniądze - jak masz jasny cel to kup najlepsze, na co cię stać. Ja na półśrodkach straciłem MASĘ kasy, na tyle dużo, że jeśli bym się nie przesiadał, i żąglował sprzętem, to mógłbym kupić kilka naprawdę ładnych szkiełek. Tyle, że przynajmniej na własnej skórze przekonałem się, że zoomy 2,8 są nie dla mnie, podobnie jak ultra-szerokie kąty, fiszaje czy szerokie tilt-shifty.

70-200/2,8 jest uniwersalne jako teleobiektyw, ale musisz pamiętać o wymiarach i wadze tego obiektywu, mi by to bardzo przeszkadzało na codzień, chociaż w niektórych sytuacjach taki obiektyw jest potrzebny.