Do fotoreporterskich zabaw Canon 1000D z jakimkolwiek jasnym obiektywem (f/2.8 w dół) może nie dać rady - autofokus w tej puszce jest moim zdaniem obok jego mikro wizjera najgorszą rzeczą (możesz sobie odpuścić ostrzenie ręczne na manualach). Niecelny i dość wolny. Miałem 1000D, teraz mam 40D, więc mam porównanie - różnica na korzyść samego tylko AF i wizjera w 40D jest duża.

Moim zdaniem zrób tak - zmień tymczasowo puszkę na jakiś model z lepszym AF i ciut lepszym wizjerem, choćby nawet używany C 450D lub C 30D, C 40D (40tkę można kupić już od ok. ~1300zł w dobrym stanie, o niebo lepsza ergonomia od serii xxxD, szumy na podobnym poziomie z leciutką przewagą tych ostatnich), w ten sposób na wymianie korpusu nie stracisz kroci i będziesz mógł od razu dokupić jakiś przyzwoity obiektyw.

Btw. słyszałem bardzo dobre opinie i miałem okazję pomacać tego Tamrona 70-200mm f2.8, jak Ci nie będzie przeszkadzać jego waga, to zbieraj na niego (kloc, w zestawie z 1000D czy jakimkolwiek innym małym korpusem 3-cyfrowym jego użytkowanie byłoby bardzo niewygodne).