Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Gwarancja sprzętu z dystrybucji Canon USA

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Obiektywy z międzynarodową gwarancją naprawiamy.
    Czy "międzynarodowa" oznacza:
    a) EWS
    b) "International" w sensie amerykańskim, co, jak ostatni raz patrzyłem, oznaczało... USA i Kanadę
    c) dowolna z powyższych?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

EWS to European Warranty Services jeżeli dobrze pamiętam, a nie International
    Tak btw kiedyś tak było, że international oznaczało dla nich USA i Kanadę (też o tym czytałem) ale teraz już tak nie jest. A i na karcie jest miejsce gdzie jest napisane "USA & Canada only" ale to jest z tego co pamiętam jakaś część do rejestracji czy jakoś tak. Nie sprawdzę teraz bo karty są 150km ode mnie
    A nagłówek jest mniejszy ale jest tam napisane Canon International Warranty.
    Piszę z pamięci więc mogę coś kręcić ale jakoś tak to szło
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

To jest wyjątkowo kuriozalna sytuacja bo Canon nic na ten temat nie chce powiedzieć, co jest typowe dla ich mentalności (to znaczy, że jest OK milczeć albo kręcić kiedy jest tak wygodnie.) Pytania i różne przygody z gwarancjami sa opisywane od dziesięcioleci, a Canon drukuje dokłdnie te same gwarancje i milczy. Wszystko zależy od tego co powie serwis, zależnie od umów z firmą Canon.

A fakty sa takie: puszki USA mają lokalne gwarancje na USA i Kanadę. Słoiki USA mają "międzynarodowe" gwarancje na USA i Kanadę. W obu przypadkach (!) gwarancja jest udzielana "tylko na sprzęt zakupiony i _użytkowany_ w USA albo w Kanadzie."

Czyli w zasadzie zawsze można odmówic serwisu komuś kto kupił obiektyw w USA ale mieszka np. Polsce. "Międzynarodowa" gwarancja jest niby po to, żeby mieszkaniec USA podróżujący np. po Europie mógł zwrócić sie do serwisu w czasie podróży. Ale tylko z obiektywem -- to przecież chyba oczywiste i logiczne, że nie z body ? :-P Przecież obiektywy Canon są dokładnie takie same na calym świecie, a niektóre puszki mają inne nazwy a nawet miały i fizyczne różnice. Serwis w Europie oficjalnie nie wie co to jest Rebel XTi.

Sytuacja taka trwa od wielu lat i osoby które te gwarancje zatwierdziły już pewnie są na emeryturze albo zeszły więc w Japonii szanuje się ich wolę.
    Można więc decydować o gwarancjach wedle uznania jak sie komu widzi w danej chwili, zgodnie z prawem, i o to chodzi.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 14-11-2011 o 00:41

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

@CSI - ponawiam pytanie :
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Czy "międzynarodowa" oznacza:
    a) EWS
    b) "International" w sensie amerykańskim, co, jak ostatni raz patrzyłem, oznaczało... USA i Kanadę
    c) dowolna z powyższych?

Domyślnie

EWS (Eurpean Warranty System) wszystkie kraje Unii Europejskiej plus kraje EFTA
    IWS (International Warranty System) naprawiamy wszystkie obiektywy z taką Kartą Gwarancyjną

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki. Szkoda, że $ już nie po 2.10

Domyślnie

był i po 1.70...
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tim Zobacz posta
    był i po 1.70...
    Mówimy o czasach współczesnych? :P Ja pamiętam najniższy kurs po 1,90 kiedy kupowałem swoje 70-200 3lata temu
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Też nie pamiętam kiedy niby był po 1.70zł. W każdym razie nie w tej epoce...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Też nie pamiętam kiedy niby był po 1.70zł. W każdym razie nie w tej epoce...
    Jak kupowałem D3, w tym wątku nie wypada mi pisać dzięki komu , to sięgnął dna - 1.98.
    the silence is deafening

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów