Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Digital Photo Professional 3.11.1.

Bywalec Awatar goobie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    pisałem Ci tutaj o tym nie wiem czy czytałeś
    coraz ze mną gorzej - nie zauważyłem posta ??:

Komputer może leciwy: ma 2x2GHz i 3 GB ramu i zwykły HDD 500GB. Osobna karta graficzna, jakaś NVidia.

Problem polega na tym, że mam cały czas ten sam komputer. Dotychczas wszystko było dobrze, uruchamiał się tak jak u Was kilka sekund, a od pewnego czasu to trwa ok 2min... albo dłużej. Do tego wiatrak zaczyna kręcić jak szalony. Jak już się uruchomi to wszystko wraca do normy i działa dość szybko i stabilnie...

Myślałem, że to jakaś przypadłość ostatnich update'ów... Od dawna zabierałem się do reinstalacji systemu więc myślałem, że po tym zabiegu będzie lepiej ale jest to samo...

Ale dzięki za info - teraz wiem, że to coś u mnie nie teges. Może spróbuję pokombinować ze sterami od grafiki.
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Początki nałogu

Domyślnie

nie to raczej masz coś ze sprzętem grafike bym wykluczył. Posprawdzaj sobie parametry wszystkich podzespołów programem diagnostycznym bo pewnie nigdy tego nie robiłeś. Sprawdź czy masz napięcia w normie 12V, 5V jak i temepratury procka,dysku,grafiki i płyty głównej. Dlatego słyszysz wycie wentyli bo procek pracuje na wysokich obrotach grzejąc się w ten sposób i wentyl pracuje coraz głośniej tym bardziej jak masz pwm albo box to już nie mówie. Nie wiem jakie tam masz chłodzenie do procka, ale pewnie boxowe więc najgorsze i wyjące. Rozumiem że komp to desktop nie laptop. Radiator na procku może być zakurzony i co najważniejsze to pewnie pasta do wymiany pomiędzy radiatorem a prockiem bo jak kilka lat nic nie robiłeś (co 2-3 lata najlepiej wymieniać paste), ale to musisz sprawdzić właśnie jakie masz temperatury na nim. Możesz mieć coś z dyskiem twardym sprawdz jego transfer za pomocą np. hdtune w zakładka benchmark oraz czy nie ma błędów (error scan) jak i zakładka health jest ważna. Możesz mieć bad sectory na nim, przez to czas dostępu do danych większy. Jak masz kilka lat kompa (leciwy) to jest wszystko możliwe i trzeba to wszystko sprawdzić za wczasu bo tak być nie może żeby tyle otwierał. Wykorzystanie procka jak i pamięci dla danych aplikacji możesz sprawdzic w menedżer zadań w systemie, skrót klawiszy (ctrl+alt+del). Odezwij się jak sprawdzisz to wszystko bo jestem ciekaw a chciałbym pomóc
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-07-2012 o 18:36

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie Odp: Digital Photo Professional 3.11.1.

Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 24-07-2012 o 05:28

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Całe szczęście że nie rozdrabniają tego skoku, dzięki temu pracuje się dużo szybciej niż np. ACR

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

W LR jest normalnie co jeden stopien, nie zauwazylem aby to zwalnialo mi prace. Za to w DPP chcac znalezc wartosc posrednia musze wejsc w okienko, wpisac wartosc... ehh

--- Dodano kolejny post ---

Mam jeszcze dwa pytania do znawcow, jak 'zamrozic' rozdzielczosc renderowania? Fabrycznie jest ustawiona na 350 dpp imomo zmian na 300 przy odpalaniu programu resetuje sie do 350.. Mam tez problem z nazwami/numerowaniem plikow przy renderowaniu, wyskakuje mi informacja ze takie nazwy juz istnieja, nie ograniam tego..

Witam!
    Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Czy da sie jakos stopniowo zmieniac wartosc okienka ekspozycji? Cudownie by bylo gdy dalo sie to 'scrolowac' myszka badz na tablecie, na razie machanie suwakiem daje skoki co 17. Czy ktos zna jakas metode zamiast wpisywania wartosci z reki? Wogole mogli by pomyslec o wiekszej ilosci skrotow na klawiature.
    Jesli klikniesz na suwak to możesz przesuwać kółkiem myszy.[Dobra myszka ma regulację.]

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez joanna Zobacz posta
    Witam!
    Proszę o pomoc, potrzebuję instrukcji po polsku do Dpp
    KLIK... i już jest

Coś już napisał Awatar matijaz
    Miasto
    Wrocław/Bad Wimpfen

Może ktoś z kolegów, kto posługuje się biegle DPP wrzuciłby jakiś własnoręczny tutorial. Taki przykładowy workflow na podst. jakiegoś dowolnego rawa? Linki do dobrych manuali/tutoriali "krok po kroku" również mile widziane. Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do instrukcji obsługi.
    Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
    Stanisław Lem

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

1. Balans bieli
    2. Odszumianie: luminance NR zawsze na 0, chrominance w zależności od iso - od 2 do 12 max.
    3. (opcjonalnie) włączenie DLO. Uwaga: przed DLO koniecznie wyostrzanie na 0!
    4. Jeśli nie używamy DLO - wyostrzanie (klasyczne) na 1-3 lub (w zależności od efektów) unsharp mask - byle z głową. U mnie jest to 2/2/3 najczęściej. Ale to znów trzeba dobierać "na oko", zależnie od tematu i czułości.
    Kontrast, światła i cienie w ogóle nie ruszam, w DPP działa to dosyć kulawo (w porównaniu z Lr). Reszta dłubania (jeśli jest konieczne) w Photoshopie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów