Tak z nieco innej beczki.
Czy w DPP można wpisywać metadane?
Najlepiej do raw
W menu File jest pozycja Info (lub CTRL+I), która wywołuje okno z wszelkimi parametrami wykonanego zdjęcia. U góry tego okna jest też druga zakładka 'Metadata' ale niestety ona tylko wyświetla puste dane - bez możliwości wpisania czegokolwiek. Trochę to dziwne, zwłaszcza, jeśli za pomocą DPP chcemy dopiero wywołać RAW i to jest najlepszy moment aby coś tam do metadanych wpisać... u Was podobnie czy tylko u mnie?
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie, podstawowe zalety DPP jak dla mnie:
1. naprawdę dobrej jakości obrazek (jak już nabędziemy wprawy z suwaczkami)
2. sprawne kopiowanie receptur (ustawień) ze zdjęcia na zdjęcie lub hurtowo, dla całej grupy
3. szybkość obsługi
4. "zaszywanie" dokonanych ustawień do pliku z możliwością powrotu do ustawień początkowych. Korekty jakich dokonaliśmy w plikach są widoczne nawet po reinstalacji systemu
5. nawet niezła ergonomia, jak się już człowiek przyzwyczai
6. narzędzia do retuszu
7. darmowy do zastosowań komercyjnych! wielu zdjęć nie musze nawet tykać innym oprogramowaniem (konkurencja za podobny program karze sobie płacić, a my mamy gratisto też trzeba docenić
Jak ktoś jeszcze nie przekonany - jest pdf z polską i angielską instrukcją do tego softu (zakładka podręczniki):
http://www.canon.pl/Support/Consumer...ownload&page=1
Na koniec moje pytanie:
Ostatnie dwie wersje DPP znacznie dłużej startują. U mnie działo się tak na starym systemie, ale na świeżym jest tak samo. Też tak macie?
odnośnie metadanych to u mnie też nie da się nic wpisać i tak raczej jest u wszystkich. Odnośnie drugiego pytania to raczej normalne jak otwierasz go pierwszy raz tak samo jak photoshopa czy inne programy zależy też od wydajności dysku, procka. U mnie jeśli odpalam pierwszy raz to startuje po 5 sekundach, a jak drugi raz to po sekundzie otwiera na windows 7 pro 64 bit. Sprawdź to u siebie i tak samo powinieneś mieć że w momencie otworzy. Jak działały poprzednie wersje to nie wiem bo nie zwracałem na to uwagi może sekunde szybciej otwierał, a to jest przecież nieistotne czy 3 sekundy szybciej bo tylko raz otwierasz a 2 raz jak wyżej w mig.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 15-07-2012 o 15:00
Gdzie ta instrukcja w j.polskim?
Dziwne, byłem pewien, że go tam widziałem... a jeszcze dzwiniejsze jest to, że na polskiej stronie Canon nie publikuje instrukcji, która jest po polsku dostępna i dołączona na CD razem z każdym nowym aparatem...
Więc trochę wyręczę Canon Polska i podaję Wam tymczasowy link:
https://www.dropbox.com/s/tv1q41162j....10W_PL_01.pdf
http://gubanski.art.pl/canon-board/
ps. gdzie to można umieścić, aby zostało na dłużej?
Wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi: też macie problem z długiiiim uruchamianiem się DPP?
Ostatnio edytowane przez goobie ; 16-07-2012 o 11:58
pisałem Ci tutaj o tym nie wiem czy czytałeś. A długie uruchamianie to ile u Ciebie trwa 5-7 sekund czy dłużej ? zobacz czy jak zamkniesz to 2 raz uruchomi się szybciej bo tak być powinno, przecież tylko raz otwierasz dpp a później już w mig. System to nie ma nic do tego tylko konfiguracja sprzętowa i szybki dysk z małym czasem dostępu najlepiej ssd na sata3. Ja mam dysk hdd wd na sata3 i procek intel i5 2500k podkreconego do 4.5 GHz i otwiera mi w 5 sekund niecałe za pierwszym razem a później juz w sekunde.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-07-2012 o 12:56
Co masz na myśli pisząc
U mnie sam program uruchamia się max. 3sek.
a moduł develop po kliknięciu jakiegokolwiek RAWa jeszcze szybciej.
A to wszystko na laptopie z:
- C2D T7500 @ 2,20 GHz
- 4GB RAM
- HDD 500GB Seagate 7200rpm
- Nvidia Quadro 140M
- Win 7 Ultimate x64 SP1
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-07-2012 o 13:15
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Czy to przypadkiem nie jest kwestia wybranego profilu w najniższej zakładce Lightrooma "Camera Calibration"??
Lightroom domyślnie importuje zdjęcia z profilem "Adobe Standard" ale jeśli zmienimy profil na taki sam jaki mamy wybrany w aparacie (przykładowo Camera Neutral lub Camera Standard) to kolory będą takie same jak z analogicznym profilem w DPP
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII