Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Ja w takim przypadku wysłałem sam obiektyw, ale okazało się, że muszę dosłać jeszcze body. U mnie 100% sukcesu w kalibracji, serwis się wykazał :grin:
    Raczej zrobił to co zrobić miał? To chyba nie wyczyn, jeżeli się komuś powierza pracę do wykonania a on ją wykonuje po prostu tak jak powinien?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Raczej zrobił to co zrobić miał? To chyba nie wyczyn, jeżeli się komuś powierza pracę do wykonania a on ją wykonuje po prostu tak jak powinien?
    Zgadza się, ale zobacz ile to razy czytało się tu na forum, że ludzie wysyłali obiektyw po kilka razy do kalibracji i nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu. I tu rodzi się pytanie: czy serwisantowi musi się chcieć, czy niektóre egzemplarze szkieł tak mają i nic im nie pomoże.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszr Zobacz posta
    Dobrze, ale jak odniesiesz się do tego, że mimo przeprowadzonej kalibracji użytkownik musi ustawić mikroregulację na +11 żeby było ostro ? Definicja kalibracji jest raczej taka żeby przy 0 mikroregulacji było ostro, a nie żeby trzeba było dodawać do tego +11.
    Jaka jest temperatura barwowa w jakiej sprzęt był testowany?
    Niestety ten parametr jest dość istotny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Proszę wyjaśnić w jaki sposób temperatura barwowa otoczenia wpływa na to czy AF ustawia ostrość prawidłowo czy pudłuje. Taka wiedza może pomóc uniknąć wielu rozczarowań i problemów.

Awatar net_world
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Pytanie do serwisu CSI FOTO I VIDEO

Jakiś czas temu wysyłałem do Was na Żytnią 5dmkII + 24-105 do kalibracji i zastanawiam się jak wygląda standardowa procedura kalibracji (tzn. bez jakichkolwiek uwag właściciela odnośnie pracy AF). Dlaczego pytam, otóż z tego co widzę to chyba było ustawienie tylko na 50x ogniskowa, bo przy dłuższych ogniskowych zaczyna się pojawiać dość spory problem FF
    Zakładam, że da się to usunąć, bo w przeciwnym razie po co mi takie szkło którym nie mogę trafić w sedno przy dłuższych ogniskowych. Co powinienem zrobić?

Z góry dzięki za odp

Pozdr...
    5DMkII; 24-105/4; Speedlite 580 EX II

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    A kiedyś było inaczej. Chuck Westfall zapewniał:

"Despite the anecdotal reports, variations in color temperature do not affect the AF performance of the 10D or any other EOS camera, film or digital."

Potem się pogorszyło, i temperatura barwowa zaczęła wpływać, aż dzięki nowym wynalazkom znowu może przestanie wpływać. Ach ten postęp!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Jeśli mam body, które z innymi trzema obiektywami ostrzy ok, a z jednym nie (FF) to wystarczy wysłać ten obiektyw na regulację ? Ile % na sukces?
    Proszę o odpowiedź - chciałbym skalibrować ten niesforny obiektyw, a nie mogę za bardzo teraz rozstawać się z body - jeśli zapłacę za regulację tego obiektywu, a nadal nie będzie ok z moim body to ? (systemu AF body nie chciałbym przecież ruszać skoro z innymi 3 szkłami jest ok).. ?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Proszę o odpowiedź - chciałbym skalibrować ten niesforny obiektyw, a nie mogę za bardzo teraz rozstawać się z body - jeśli zapłacę za regulację tego obiektywu, a nadal nie będzie ok z moim body to ? (systemu AF body nie chciałbym przecież ruszać skoro z innymi 3 szkłami jest ok).. ?
    Marne szanse po pierwszej probie z mojego doswiadczenia. Wyslalem 28/1.8 do serwisu (w USA) bo tylko on mial spory i systematyczny BF z kilkoma korpusami, napisali, ze owszem, poprawili, skasowali > $100, a obiektyw zachowywal sie dokladnie identycznie po tej operacji. Oczywiscie pozbylem sie tego wyrobu, i to byl ostatni raz kiedy zapakowalem go troskliwie w pudlo i wyslalem do ludzi.

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Najlepiej mieć puszkę z regulacją i się nie prosić.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

I wierzysz w to, że mikroregulacja rozwiązuje wszelkie problemy? Przecież to większa naiwność niż smoki, krasnoludki i 18-letnie dziewice...

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów