To niewesołe wieści. A podawaliście im dokładnie informacje jak duże są odchylenia i na jakich ogniskowych, czy tylko bardzo ogólne, czyli czy dokładność informacji ma wpływ na głębokość działań serwisu?
2 razy byłem na Żytniej z kalibracją puszki, powiedziałem im, że to ewidentnie wina puszki bo sprawdzałem z innymi szkłami (24L,85L) i ewidentnie widać, że to po stronie puszki jest ff. Moje szkła na innych puszkach ostrzyły w punkt. Niestety, Pan za ladą stwierdził, że mogą mi dostroić moje dwa lensy do body bo czasami tak to już jest...
Ręce mi opadły... no i dla pocieszenia zobaczyłem na firmowym monitorze fotkę jakiejś tablicy którą to wykonano po kalibracji... jak się dowiedziałem ostrzy w punkt. Szkoda że postaci z odległości 2,5 m już w punkt nie ostrzyła.
Reasumując, w chwili obecnej MA na +5 jako tako daje radę, ale moim zdaniem łba nie urywa.
Drugim razem, wiedząc na 100% że to wina puszki, umawiając się zaznaczyłem, że chcę skalibrować puszkę do obiektywu. Pan z serwisu powiedział, że nie ma problemu i żebym przyjechał z samego rana w czwartek (może to był piątek) to tego samego dnia mi to zrobią. Wziąłem wolny dzień w pracy, wyjechałem o 6, byłem ok 9 i usłyszałem że tego samego dnia to raczej nie ma szans, bo oni aktualnie nie umawiają na jednodniowe naprawy bo mają dużo pracy i nie zdążą, poprosiłem więc żeby się postarali bo bardzo mi zależy, nie mogę zostać na sobotę bez puszki. Po 3 godzinach Pan z serwisu zadzwonił, że nie mają technicznie możliwości dostroić puszki do obiektywu. Dwa dni wcześniej słyszałem co innego.
Jeżeli miałeś pewność, że twoje obiektywy działały na innych puszkach dobrze, to czemu po prostu nie wysłałeś samego body do regulacji, nie opowiadając o szkłach w ogóle? Wyregulowaliby ci do swojego szkła wzorcowego, które jak mniemam jest "wzorcowe"![]()
Micles, ja im zostawiłem za pierwszym razem samo body, za drugim razem byłem ze szkłami. Wzorzec który oni mają nie jest tak naprawdę szkłem, po dwóch wizytach smiem twierdzić, że jego wzorcowość podlega dyskusji![]()
To może ktoś z CSI się wypowie. Mi powiedzieli, że to system optyczny którego aparat nie "widzi" jako obiektywu.
Regulacji dokonuje się dla skrajnych ogniskowych co gwarantuje poprawne działanie w całym zakresie.
Im lepiej jest opisany problem z AF tym lepiej możemy zająć się regulacją.
Odnośnie przesuwania płaszczyzny ostrości w miarę przymykania przysłony jest to zjawisko normalne na które serwis nie ma wpływu.
Dystans regulacyjny to 50x ogniskowa. Są to wymogi producenta do których my musimy się stosować.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wzorcowy układ optyczny posiada w swojej konstrukcji szkłoNie posiada natomiast żadnej elektroniki jest to po prostu narzędzie.
Zadaniem regulacji body do wzorca jest eliminacja wszelkich odchyłek AF aparatu. Jednak na prawidłowe ostrzenie wpływ ma cały zestaw czyli body + obiektyw.
Wzorcowy układ optyczny to nie obiektyw EF 85 f1,8 USM.
Tak może być że obiektywy z jednym body działają prawidłowo a z innym nie.
Pan za ladą powiedział prawdę zgodną z procedurami regulacji układu AF.
Po regulacjach wykonywane są zdjęcia testowe które są do wglądu Klienta.
Ostatnio edytowane przez CSI ; 08-12-2011 o 17:59 Powód: Automerged Doublepost