Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przecież Panowie z Serwisu wyraźnie napisali - nie wolno aktualizować softu po kalibracji i już
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Podałem model aparatu tylko ze względu na to, że w starszych konstrukcjach (20D, 30D) można było samemu w domu kalibrować AF manualnie.
    Od 40D śrubk chyba już nie ma.

Zresztą nie chcę aktualizować softu, moim zamiarem było dowiedzieć się czy ustrata ustawień serwisowych AF jest mitem czy prawdą bo pewnie dotyczy to nie tylko 40D

Pozdawiam
    Kalibracja AF odbywa się z pozycji oprogramowania a nie mechanicznej ingerencji w sprzęt. Kręcenie jakimiś śrubkami może prowadzić do rozregulowania całego układu AF. Czyli np. ktoś ustawi sobie środkowy punkt af a boczne będą poza wszelkimi normami.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Czyli np. ktoś ustawi sobie środkowy punkt af a boczne będą poza wszelkimi normami.
    Czekaj, czekaj.... To tak jakby mój fabrycznie nowy 5D2 gdy go odebrałem?
    Powinienem obstawić kogoś w fabryce że grzebał mi w puszce śrubokręcikiem?
    Czy uznać że ten typ tak ma i boczne punkty są zwyczajnie nieużywalne?
    Czy też może liczyć na to że jak wam wyślę do kalibracji to będzie ok?
    Jak to jest że środkowy trafi idealnie, a boczne żyją swoim życiem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    Czekaj, czekaj.... To tak jakby mój fabrycznie nowy 5D2 gdy go odebrałem?
    Powinienem obstawić kogoś w fabryce że grzebał mi w puszce śrubokręcikiem?
    Czy uznać że ten typ tak ma i boczne punkty są zwyczajnie nieużywalne?
    Czy też może liczyć na to że jak wam wyślę do kalibracji to będzie ok?
    Jak to jest że środkowy trafi idealnie, a boczne żyją swoim życiem?

Złosliwości i agresja...zupełnie nie na miejscu.To nie teściowa żeby się wyżywać
    nawet nie producent do którego pretensje zgłaszasz,lecz zakład usługowy
    który w miarę możliwości świadczy usługi.Bardzo proszę o właściwy poziom
    pytań.

Domyślnie

witam,
    czyli w świetle żarowym af najczęściej łapie przed czy za obiektem. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

pozdrawiam

Marek

Domyślnie

Jeśli w Twoim 5d boczne punkty maja problem z prawidłowym działaniem to nie znaczy, że ktoś w fabryce grzebał. Proszę o dostarczenie sprzętu do serwisu w celu dokonania regulacji AF.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Samodzielna aktualizacja oprogramowania może doprowadzić do utraty danych związanych z uprzednio przeprowadzoną kalibracją AF.
    No to bardzo zabawne... dzisiaj odebralem aparat i obiektyw z kalibracji i profilaktycznie chcialem sie upewnic czy wgranie nowego firmware'u znowu zmieni kalibracje...
    No i mila pani powiedziala, ze nie ma to najmniejszego wplywu i moge wgrywac oprogramowanie bez obaw...

To jak to w koncu jest... ?
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jools Zobacz posta
    No to bardzo zabawne... dzisiaj mila pani powiedziala, ze moge wgrywac oprogramowanie bez obaw...
    Ja bym posłuchał technika. Jest szansa, że parę setek klik-klaków przeszło mu przez ręce.

BTW@CSI: Dzięki za HV20.
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Mam pytanie do CSI:
    Czy jeśli w przypadku obiektywu EF 28-135IS USM 3,5-5,6 podłączonego do 5D2, dla ogniskowych 28-45mm mam BF; dla 50mm jest w punkt, a powyżej 55mm zaczyna się rosnący FF to czy można to jakoś skorygować by na wszystkich ogniskowych działało w punkt?

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Mam pytanie do CSI:
    Czy jeśli w przypadku obiektywu EF 28-135IS USM 3,5-5,6 podłączonego do 5D2, dla ogniskowych 28-45mm mam BF; dla 50mm jest w punkt, a powyżej 55mm zaczyna się rosnący FF to czy można to jakoś skorygować by na wszystkich ogniskowych działało w punkt?
    Ja też się nad tym zastanawiam. Dziś bawiłem się mikroregulacją szkieł w moim 5D2 i widzę, że trudno to ustawić. O ile w stałkach jest w miarę OK, to już dla 24-105L/4 będzie dłuższa zabawa. Co prawda mam przekłamanie zawsze w jedną stronę, ale jest ono diametralnie różne w zależności od ogniskowej.

Wysłałem kiedyś zapytanie do serwisu na Żytniej w Wawie w podobnej sprawie, bo w razie co to mam tam blisko, mogę na pieszkę dojść, ale odpowiedź była dosyć.. oszczędna, tzn. na jakieś 5 zadanych pytań odpowiedź dostałem tylko na pierwsze. Ja wiem, że można zadzwonić i sobie pogadać, można też pójść i pogadać, ale nie mam na to czasu. Wygląda to trochę tak, jakby serwis traktował wszystkich jak lamerów i uciążliwość, którą musi tolerować.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów