Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Musze Cie zmartwić, po wysłaniu 70-200 do kalibracji z 7D i tak ostrzy jak chce I muszę ustawiać od +8 do +15, więc ja nie wiem jak serwis kalibruje te obiektywy..

Wysłałem jakiś czas temu 2 body i 4 obiektywy, co prawda ogólnie widać poprawę, to i tak praktycznie w każdej konfiguracji muszę dodatkowo zmieniać w microadjustments i to właśnie czasem o dosyć spore wartości.
    Mam to samo, body i obiektyw kalibrowany 2 razy a i tak w MA musze ustawiac wartosc taka sama jak przed kalibracja.
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Domyślnie

To niewesołe wieści. A podawaliście im dokładnie informacje jak duże są odchylenia i na jakich ogniskowych, czy tylko bardzo ogólne, czyli czy dokładność informacji ma wpływ na głębokość działań serwisu?

Domyślnie

2 razy byłem na Żytniej z kalibracją puszki, powiedziałem im, że to ewidentnie wina puszki bo sprawdzałem z innymi szkłami (24L,85L) i ewidentnie widać, że to po stronie puszki jest ff. Moje szkła na innych puszkach ostrzyły w punkt. Niestety, Pan za ladą stwierdził, że mogą mi dostroić moje dwa lensy do body bo czasami tak to już jest...

Ręce mi opadły... no i dla pocieszenia zobaczyłem na firmowym monitorze fotkę jakiejś tablicy którą to wykonano po kalibracji... jak się dowiedziałem ostrzy w punkt. Szkoda że postaci z odległości 2,5 m już w punkt nie ostrzyła.

Reasumując, w chwili obecnej MA na +5 jako tako daje radę, ale moim zdaniem łba nie urywa.

Drugim razem, wiedząc na 100% że to wina puszki, umawiając się zaznaczyłem, że chcę skalibrować puszkę do obiektywu. Pan z serwisu powiedział, że nie ma problemu i żebym przyjechał z samego rana w czwartek (może to był piątek) to tego samego dnia mi to zrobią. Wziąłem wolny dzień w pracy, wyjechałem o 6, byłem ok 9 i usłyszałem że tego samego dnia to raczej nie ma szans, bo oni aktualnie nie umawiają na jednodniowe naprawy bo mają dużo pracy i nie zdążą, poprosiłem więc żeby się postarali bo bardzo mi zależy, nie mogę zostać na sobotę bez puszki. Po 3 godzinach Pan z serwisu zadzwonił, że nie mają technicznie możliwości dostroić puszki do obiektywu. Dwa dni wcześniej słyszałem co innego.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeżeli miałeś pewność, że twoje obiektywy działały na innych puszkach dobrze, to czemu po prostu nie wysłałeś samego body do regulacji, nie opowiadając o szkłach w ogóle? Wyregulowaliby ci do swojego szkła wzorcowego, które jak mniemam jest "wzorcowe"

Domyślnie

Micles, ja im zostawiłem za pierwszym razem samo body, za drugim razem byłem ze szkłami. Wzorzec który oni mają nie jest tak naprawdę szkłem, po dwóch wizytach smiem twierdzić, że jego wzorcowość podlega dyskusji

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szarak Zobacz posta
    Micles, ja im zostawiłem za pierwszym razem samo body, za drugim razem byłem ze szkłami. Wzorzec który oni mają nie jest tak naprawdę szkłem, po dwóch wizytach smiem twierdzić, że jego wzorcowość podlega dyskusji
    Jak najbardziej jest szkłem. Jest to podajże 85/1.8 - gdzieś mi się to obiło o uszy.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

To może ktoś z CSI się wypowie. Mi powiedzieli, że to system optyczny którego aparat nie "widzi" jako obiektywu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gandalf58 Zobacz posta
    Pytanie do CSI FOTO I VIDEO.

Czyli właściwie jak jest w praktyce?
    Czy kalibrację robi się tylko dla skrajnych ogniskowych (jak w pierwszym cytacie) i gwarantuje to poprawne działanie AF w całym zakresie zooma,
    czy też jak w drugim cytacie wykonuje się mikrokalibracje dla wartości skrajnych i pośrednich (jeżeli tak to od czego zależy czy i jakie pośrednie ogniskowe będą sprawdzane - od załączonego opisu?)

Właśnie miałem wysyłać moje body 7D z puszkami C70-200L IS f/4 oraz C17-55 f/2,8 do kalibracji ale po przeczytaniu tego wątku widzę, że chyba lepiej się wstrzymać i przed wysyłką jak najdokładniej przetestować zestawy na różnych ogniskowych, żeby załączyć dokładne opisy - czy dobrze rozumuję?

Mój 70-200 na ogniskowej 200 przy najmniejszych odległościach 1,2-1,3m ma BF (ok. 2mm), który zwiększa się w miarę przymykania przysłony, więc przymykając do f8 odsuwam płaszczyznę ostrości o jakieś dodatkowe 2-3mm - czy to normalne i czy da się skorygować?

Tutaj pytania dodatkowe, wcześniej jest info, że obiektyw jest sprawdzany na odległość=ogniskowa x50.
    - czy gwarantuje to poprawną pracę na wszystkich dystansach?
    - czy robiąc testy przed wysłaniem do kalibracji powinienem sprawdzić obiektyw tylko na najkrótszym dystansie, czy przetestować też większe odległości?
    Regulacji dokonuje się dla skrajnych ogniskowych co gwarantuje poprawne działanie w całym zakresie.
    Im lepiej jest opisany problem z AF tym lepiej możemy zająć się regulacją.
    Odnośnie przesuwania płaszczyzny ostrości w miarę przymykania przysłony jest to zjawisko normalne na które serwis nie ma wpływu.
    Dystans regulacyjny to 50x ogniskowa. Są to wymogi producenta do których my musimy się stosować.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wzorcowy układ optyczny posiada w swojej konstrukcji szkło Nie posiada natomiast żadnej elektroniki jest to po prostu narzędzie.
    Zadaniem regulacji body do wzorca jest eliminacja wszelkich odchyłek AF aparatu. Jednak na prawidłowe ostrzenie wpływ ma cały zestaw czyli body + obiektyw.
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jak najbardziej jest szkłem. Jest to podajże 85/1.8 - gdzieś mi się to obiło o uszy.
    Wzorcowy układ optyczny to nie obiektyw EF 85 f1,8 USM.
    2 razy byłem na Żytniej z kalibracją puszki, powiedziałem im, że to ewidentnie wina puszki bo sprawdzałem z innymi szkłami (24L,85L) i ewidentnie widać, że to po stronie puszki jest ff. Moje szkła na innych puszkach ostrzyły w punkt. Niestety, Pan za ladą stwierdził, że mogą mi dostroić moje dwa lensy do body bo czasami tak to już jest...

Ręce mi opadły... no i dla pocieszenia zobaczyłem na firmowym monitorze fotkę jakiejś tablicy którą to wykonano po kalibracji... jak się dowiedziałem ostrzy w punkt. Szkoda że postaci z odległości 2,5 m już w punkt nie ostrzyła.
    Tak może być że obiektywy z jednym body działają prawidłowo a z innym nie.
    Pan za ladą powiedział prawdę zgodną z procedurami regulacji układu AF.
    Po regulacjach wykonywane są zdjęcia testowe które są do wglądu Klienta.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 08-12-2011 o 17:59 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Pytanie do serwisu - Czy po kalibracji obiektyw powinien ostrzyc w "punkt" przy wylaczonej mikroregulacji w body? Np. Przed kalibracja by obiektyw ostrzyl dobrze zalozmy trzeba bylo ustwic mikroregulacje np na + 7, a jak wyglada sprawa po kalibracji danego obiektywu do body, powinien ostrzyc dobrze przy ustawieniu 0?
    Czy serwis mogl by sie odniesc tego tego pytania bo jestem bardzo ciekaw...
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Czy serwis mogl by sie odniesc tego tego pytania bo jestem bardzo ciekaw...
    Odpowiedz jest banalna Pomysl jak w takim razie po kalibracji zachowuje sie obiektyw podczas pracy z aparatami bez mozliwosci mikroregulacji?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów