Pokaż wyniki od 1 do 10 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gandalf58 Zobacz posta
    Niepotrzebny sarkazm. Przy odległości 10m dwa milimetry nie stanowią problemu, ale spróbuj zrobić np. zdjęcie trzmiela przy ogniskowej 200mm z odległości 1,2m a zobaczysz, że ostre zdjęcie uzyskasz tylko wtedy kiedy AF się pomyli, jeżeli dla zwiększenia GO przymkniesz przysłonę do f8 i płaszczyzna ostrości ucieknie jeszcze dalej to mając 7D i nie tanią przecież L-kę czujesz "pewien niedosyt", zwłaszcza gdy 450D z taniutkim 55-250 w tych samych warunkach bez problemu trafia w punkt.
    Trzmiel z 200mm na minimalnej będzie zajmował jakąś bardzo małą część kadru - wiem, bo trzmiel ma podobne rozmiary co obrączka, a obrączek z 70-200 nie robię Poza tym trzmiel zazwyczaj nie zwykł latać tylko po płaszczyźnie ostrości, przy f8, 200mm i 1,2m na 7d GO wynosi 1cm, więc te twoje 4mm powinny się zmieścić. Chyba że mówimy o robieniu zdjęć nieżywemu trzmielowi, z aparatem ze statywu. Ale wtedy mamy czas na ustawienie ostrości ręcznie, na LV.

2mm w realnych zastosowaniach, kiedy to robimy zdjęcia trzymając aparat w rękach to na prawdę nieduży błąd. Już samo bujanie się człowieka to na oko +/-2cm. Przekadrowanie - to samo. Aparat to nie program renderujący modele 3d, w którym masz dokładnie to, co "wklepałeś".

Kiedyś na forum była też mowa (chyba przy okasji 85L), że aparatom łatwiej jest ustawiać ostrość z ciemniejszymi szkłami, bo te mają mniej wad (CA, ostrość) i czujnikowi AF jest łatwiej. No ale tutaj w sumie mój argument nietrafiony, bo pomiędzy 70-200 f4 a 55-250 nie ma zbytniej różnicy w jasności, a ostrość w Lce lepsza. Ale to tak dla potomnych tu naklepałem.

Tyle, że mój jest wykonany z drewna, jest stabilny i precyzyjny. Czujnik AF jest skierowany na pionową płaszczyznę i nie ma żadnego problemu z prawą lub lewą stroną bo jest położony równolegle do płaszczyzny pomiarowej, która jest dodatkowo znacznie większa od czujnika. Aparat wypoziomowany na stabilnym statywie (Manfrotto 550 xprob, głowica Manfrotto 498RC4), stabilizacja w obiektywie wyłączona, wstępne podnoszenie lustra i wyzwalanie pilotem.
    I jesteś w pełni pewien, że ustawiłeś układ w pełnej równoległości? I że płaszczyzna ostrości to faktycznie płaszczyzna?
    Krótko mówiąc wiem o czym piszę, a problem nie jest teoretyczny czy też wydumany ale jak najbardziej realny i poważny bo uniemożliwia zrobienie ostrych zdjęć z użyciem AF przy długiej ogniskowej z małej odległości (a często chciałbym mieć taką możliwość). BF jest przy 200mm i krótkim dystansie na tyle duży, że nie da się skompensować mikroregulacją. Smutne ale prawdziwe :sad: taka radość z posiadanie L-ki i body z prawie najlepszym Canonowym AF-em.
    Jak realny, to pokaż chociaż ze 2 spaprane z tego powodu zdjęcia wraz z opisem jak zostały wykonane.

Z posiadania z tego co się orientuję najtańszej Lki (uszczypliwość, wiem - bo 70-200 4.0 dobrym obiektywem jest). Prawie robi różnicę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Trzmiel z 200mm na minimalnej będzie zajmował jakąś bardzo małą część kadru - wiem, bo trzmiel ma podobne rozmiary co obrączka, a obrączek z 70-200 nie robię Poza tym trzmiel zazwyczaj nie zwykł latać tylko po płaszczyźnie ostrości, przy f8, 200mm i 1,2m na 7d GO wynosi 1cm, więc te twoje 4mm powinny się zmieścić. Chyba że mówimy o robieniu zdjęć nieżywemu trzmielowi, z aparatem ze statywu. Ale wtedy mamy czas na ustawienie ostrości ręcznie, na LV.

2mm w realnych zastosowaniach, kiedy to robimy zdjęcia trzymając aparat w rękach to na prawdę nieduży błąd. Już samo bujanie się człowieka to na oko +/-2cm. Przekadrowanie - to samo. Aparat to nie program renderujący modele 3d, w którym masz dokładnie to, co "wklepałeś".
    Właśnie dlatego, żeby uniknąć takich komentarzy wyraźnie skierowałem swoje pytanie do serwisu, bo interesuje mnie rzeczowa odpowiedź fachowców na konkretnie postawione pytania, a nie dywagacje fotografa ślubnego jakie zdjęcia i czym należy robić. Może przy fotografowaniu obrączek 2mm nie mają znaczenia, ale w fotografii przyrodniczej już mają (nawet jeżeli nie jest to jeszcze makro).
    Co do bujania, to nie wiem o ile cm bujałem się fotografując zestawem 450D+55-250, ale pewnie poziom bujania nie odbiegał znacząco od obecnego, tyle, że przy tanim zestawie trafiały się oczywiście foty z przestrzeloną ostrością chociaż większość była OK. Teraz nawet przy bezwietrznej pogodzie i bardzo stabilnej pozycji nie da się zrobić foty z trafioną ostrością, a to za sprawą AF, a nie abstynencji trzmiela lub nadmiernego kołysania się kwiatków.
    Wiem, wiem - 7D ma rozbudowane funkcje AF i niedouczeni popełniają błędy, bo nie potrafią tego ogarnąć, lub nie rozumieją sensu tych wszystkich ustawień. Na ile potrafię staram się to zrozumieć, ogarnąć i wykorzystywać stosowanie do sytuacji.

I jesteś w pełni pewien, że ustawiłeś układ w pełnej równoległości? I że płaszczyzna ostrości to faktycznie płaszczyzna?
    Nawet tego nie skomentuję.

Z posiadania z tego co się orientuję najtańszej Lki (uszczypliwość, wiem - bo 70-200 4.0 dobrym obiektywem jest). Prawie robi różnicę.
    Nie najtańszej, bo to wersja ze stabilizacją, optycznie bardzo dobra, a to że nie kosztuje ponad 30tys. jak 400/2,8 nie oznacza, że należy akceptować błędy w działaniu i rezygnować z wykonywania zdjęć tłumacząc to "te typy tak mają". W końcu to jednak obiektyw z serii Luxury i kosztuje ponad 4x więcej niż 55-250, a 7D też jest znacznie droższy od 450D.
    Ostatnio edytowane przez Gandalf58 ; 07-12-2011 o 12:01

Uprawnienia umieszczania postów