Pokaż wyniki od 61 do 70 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Mikro regulacja AF dostępna w body przesuwa punkt ostrzenia dla danego obiektywu (nie dla poszczególnych ogniskowych). Regulacje serwisowe dokonują korekcji dla skrajnych ogniskowych więc problem występujący zostanie wyeliminowany.

Pozdrawiam
    Grzesiek.
    Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Jeśli będzie taka potrzeba to tak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mikro regulacja jest dla wszystkich obiektywów Canona. W przypadku zoomów regulacja jest dla całego zakresu ogniskowych.
    Pytanie do CSI FOTO I VIDEO.

Czyli właściwie jak jest w praktyce?
    Czy kalibrację robi się tylko dla skrajnych ogniskowych (jak w pierwszym cytacie) i gwarantuje to poprawne działanie AF w całym zakresie zooma,
    czy też jak w drugim cytacie wykonuje się mikrokalibracje dla wartości skrajnych i pośrednich (jeżeli tak to od czego zależy czy i jakie pośrednie ogniskowe będą sprawdzane - od załączonego opisu?)

Właśnie miałem wysyłać moje body 7D z puszkami C70-200L IS f/4 oraz C17-55 f/2,8 do kalibracji ale po przeczytaniu tego wątku widzę, że chyba lepiej się wstrzymać i przed wysyłką jak najdokładniej przetestować zestawy na różnych ogniskowych, żeby załączyć dokładne opisy - czy dobrze rozumuję?

Mój 70-200 na ogniskowej 200 przy najmniejszych odległościach 1,2-1,3m ma BF (ok. 2mm), który zwiększa się w miarę przymykania przysłony, więc przymykając do f8 odsuwam płaszczyznę ostrości o jakieś dodatkowe 2-3mm - czy to normalne i czy da się skorygować?

Tutaj pytania dodatkowe, wcześniej jest info, że obiektyw jest sprawdzany na odległość=ogniskowa x50.
    - czy gwarantuje to poprawną pracę na wszystkich dystansach?
    - czy robiąc testy przed wysłaniem do kalibracji powinienem sprawdzić obiektyw tylko na najkrótszym dystansie, czy przetestować też większe odległości?
    Ostatnio edytowane przez Gandalf58 ; 06-12-2011 o 16:42

Uprawnienia umieszczania postów