Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Mam pytanie do CSI:
    Czy jeśli w przypadku obiektywu EF 28-135IS USM 3,5-5,6 podłączonego do 5D2, dla ogniskowych 28-45mm mam BF; dla 50mm jest w punkt, a powyżej 55mm zaczyna się rosnący FF to czy można to jakoś skorygować by na wszystkich ogniskowych działało w punkt?
    Będziesz mu musiał dokupić 1DX bo dopiero w tym korpusie mają wprowadzić MA dla dwóch końców zooma :P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Mam pytanie do CSI:
    Czy jeśli w przypadku obiektywu EF 28-135IS USM 3,5-5,6 podłączonego do 5D2, dla ogniskowych 28-45mm mam BF; dla 50mm jest w punkt, a powyżej 55mm zaczyna się rosnący FF to czy można to jakoś skorygować by na wszystkich ogniskowych działało w punkt?
    Mikro regulacja AF dostępna w body przesuwa punkt ostrzenia dla danego obiektywu (nie dla poszczególnych ogniskowych). Regulacje serwisowe dokonują korekcji dla skrajnych ogniskowych więc problem występujący zostanie wyeliminowany.

Pozdrawiam
    Grzesiek.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 28-11-2011 o 11:59

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Mikro regulacja AF dostępna w body przesuwa punkt ostrzenia dla danego obiektywu (nie dla poszczególnych ogniskowych). Regulacje serwisowe dokonują korekcji dla skrajnych ogniskowych więc problem występujący zostanie wyeliminowany.

Pozdrawiam
    Grzesiek.
    Miło to czytać. Czyli dając body + koszyk szkieł = dostrojenie tych szkieł do tego body?
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Ja tez sie upieralem, ze nadal nie dziala jak trzeba, to uslyszalem tekst: ze jak, bede jeszcze raz wysylal zestaw do kalibracji to obarcza mnie kosztami przesylek, kalibracji, bo wedlug nich wszystko dziala jak trzeba. Jednak nie dzialalo jak trzeba, dziwi mnie tez to, ze kalibruja obiektyw pod aparat nie sprawdzjac uprzednio aparatu.
    Dokładnie miałem to samo kiedyś z 50D, zabrakło mi nerwów i aparat sprzedałem po czterech wizytach w CSI i trzech miesiącach posiadania body. Facet, który ode mnie kupił aparat też wysłał go do serwisu, ale nie wiem z jakim skutkiem sprawa miała zakończenie.

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Dokładnie miałem to samo kiedyś z 50D, zabrakło mi nerwów i aparat sprzedałem po czterech wizytach w CSI i trzech miesiącach posiadania body. Facet, który ode mnie kupił aparat też wysłał go do serwisu, ale nie wiem z jakim skutkiem sprawa miała zakończenie.
    Dlatego też kupiłem 5DMkII i teraz mogę sam robić mikroregulację i nie gadać z serwisem. Wcześniej wydawało mi się, że coś jest nie tak, że ta ostrość mogłaby być lepsza.

Oczywiście pozostają 2 zasadnicze problemy:
    1. kiedy jest duży rozrzut, a już najbardziej dla różnych ogniskowych otrzymujemy raz FF raz BF
    2. kiedy nie możemy sobie zafundować sprzętu z mikroregulacją

Na mój gust sytuacja wygląda tak, że obiektywy są średnio skalibrowane, a i body też. Mam L-ki Canona za grubą kasę i po sprawdzeniu wymagają podstrojenia, co wskazuje, że nawet kupując najdroższe obiektywy nie mamy pewności, że będą ostrzyły w punkt, chyba że mamy body z regulacją. To trochę przykre, moim zdaniem wszystkie body powinny mieć w takim razie takie opcje, no może za wyjątkiem tych kilku zupełnie najtańszych, chociaż i zupełni amatorzy też potrafią się trochę znać i wymagają jakości. W końcu Canon to marka i powinna trzymać standardy, a nawet najtańsze DSLR trochę kosztują przecież!

Nigdy nie miałem sprzętu np. Nikona, ale ciekaw jestem, jak u nich to wygląda?
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Tez zmienilem sprzet a 50D lezy nie uzywane ;/
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Dlatego też kupiłem 5DMkII i teraz mogę sam robić mikroregulację i nie gadać z serwisem. Wcześniej wydawało mi się, że coś jest nie tak, że ta ostrość mogłaby być lepsza.
    ... ale mikroregulacja jest dla stałek, nie dla zoomów ....
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    Miło to czytać. Czyli dając body + koszyk szkieł = dostrojenie tych szkieł do tego body?
    Jeśli będzie taka potrzeba to tak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ... ale mikroregulacja jest dla stałek, nie dla zoomów ....
    Mikro regulacja jest dla wszystkich obiektywów Canona. W przypadku zoomów regulacja jest dla całego zakresu ogniskowych.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 05-12-2011 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Mikro regulacja jest dla wszystkich obiektywów Canona. W przypadku zoomów regulacja jest dla całego zakresu ogniskowych.
    No ale miałem na mysli, że raczej sprawdza się w stałkach, gdyż w zoomach często problem zachodzi inaczej dla różnych zakresów ogniskowania czyli w np. 24-105 dla 24 będzie większy BF niż przy 35 a przy 100 może FF itd...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    No ale miałem na mysli, że raczej sprawdza się w stałkach, gdyż w zoomach często problem zachodzi inaczej dla różnych zakresów ogniskowania czyli w np. 24-105 dla 24 będzie większy BF niż przy 35 a przy 100 może FF itd...
    W stałkach też może się nie sprowadzać, bo może być rozbieżność ze względu na dystans ostrzenia, co zostało już powyżej zaznaczone.

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów