Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Mam pytanie do CSI:
    Czy jeśli w przypadku obiektywu EF 28-135IS USM 3,5-5,6 podłączonego do 5D2, dla ogniskowych 28-45mm mam BF; dla 50mm jest w punkt, a powyżej 55mm zaczyna się rosnący FF to czy można to jakoś skorygować by na wszystkich ogniskowych działało w punkt?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Pytanie jest takie czy to prawda, że po regulacji AF w serwisie i zaktualizowaniu softu w późniejszym czasie znowu mogą być probelmy a autofokusem spowodowane aktualizacją? (mam 40D)
    Na nowy soft do 40D praktycznie nie ma co liczyć, to już mocno stary korpus.
    Wiem, że to nie jest rozwiązanie problemu, ale chociaż może takie małe pocieszenie...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Na nowy soft do 40D praktycznie nie ma co liczyć, to już mocno stary korpus.
    Wiem, że to nie jest rozwiązanie problemu, ale chociaż może takie małe pocieszenie...
    Podałem model aparatu tylko ze względu na to, że w starszych konstrukcjach (20D, 30D) można było samemu w domu kalibrować AF manualnie.
    Od 40D śrubk chyba już nie ma.

Zresztą nie chcę aktualizować softu, moim zamiarem było dowiedzieć się czy ustrata ustawień serwisowych AF jest mitem czy prawdą bo pewnie dotyczy to nie tylko 40D

Pozdawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Podałem model aparatu tylko ze względu na to, że w starszych konstrukcjach (20D, 30D) można było samemu w domu kalibrować AF manualnie.
    Od 40D śrubk chyba już nie ma.

Zresztą nie chcę aktualizować softu, moim zamiarem było dowiedzieć się czy ustrata ustawień serwisowych AF jest mitem czy prawdą bo pewnie dotyczy to nie tylko 40D

Pozdawiam
    Kalibracja AF odbywa się z pozycji oprogramowania a nie mechanicznej ingerencji w sprzęt. Kręcenie jakimiś śrubkami może prowadzić do rozregulowania całego układu AF. Czyli np. ktoś ustawi sobie środkowy punkt af a boczne będą poza wszelkimi normami.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Czyli np. ktoś ustawi sobie środkowy punkt af a boczne będą poza wszelkimi normami.
    Czekaj, czekaj.... To tak jakby mój fabrycznie nowy 5D2 gdy go odebrałem?
    Powinienem obstawić kogoś w fabryce że grzebał mi w puszce śrubokręcikiem?
    Czy uznać że ten typ tak ma i boczne punkty są zwyczajnie nieużywalne?
    Czy też może liczyć na to że jak wam wyślę do kalibracji to będzie ok?
    Jak to jest że środkowy trafi idealnie, a boczne żyją swoim życiem?

Domyślnie

Prosze o jasne potwierdzenie.
    Czy ja naprawde dobrze rozumiem ze wgranie oficjalnej aktualizacji firmwaru w body, wpływa/zeruje parametry zwiazane z serwisowa kalibracja systemu AF?

Przeciez to jakies kuriozum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Prosze o jasne potwierdzenie.
    Czy ja naprawde dobrze rozumiem ze wgranie oficjalnej aktualizacji firmwaru w body, wpływa/zeruje parametry zwiazane z serwisowa kalibracja systemu AF?

Przeciez to jakies kuriozum.
    W poście poprzedzającym Twój post masz jak najwyraźniej to napisane
    Serwis nie jest winny za to, że producent nie przewidział zachowania ustawień domyślnych z poprzedniego softu przy aktualizacji oprogramowania.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 18-11-2011 o 16:40
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przecież Panowie z Serwisu wyraźnie napisali - nie wolno aktualizować softu po kalibracji i już
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

witam,
    czyli w świetle żarowym af najczęściej łapie przed czy za obiektem. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

pozdrawiam

Marek

Domyślnie

Jeśli w Twoim 5d boczne punkty maja problem z prawidłowym działaniem to nie znaczy, że ktoś w fabryce grzebał. Proszę o dostarczenie sprzętu do serwisu w celu dokonania regulacji AF.

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów