Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Nie wiem czy było ale podam link który nieco wyjaśnia sprawę:
    http://www.zen20934.zen.co.uk/photog...F%20System.htm

Po przeczytaniu artykułu doszedłem że:
    Ogólnie rzecz biorąc przy starcie AF układ w korpusie sprawdza przesunięcie fazowe na czujniku AF, dodaje korektę zapisaną w kalibracji korpusu i oblicza kierunek i wartość o jaką ma się obrócić mechanizm w obiektywie i dalej już na ogół nie sprawdza czy trafił czy nie. Obiektyw ma zaprogramowaną w swoim układzie korektę (lub całą tabele korekt zależną od ogniskowej, odległości przysłony etc.) jaką ma zastosować do wartości jaką otrzymał od korpusu. Po zastosowaniu wszystkich korekt cały system obraca mechanizm obiektywu o wyliczoną końcową wartość .

W przypadkach kiedy na czujniku system na początku nie wykryje dostatecznie kontrastowego sygnału, włącza się tzw 'AF hunting" czyli przeczesanie skali odległości w jedną i w drugą stronę aż coś kontrastowego się "trafi" i system będzie mógł ustalić przesunięcie fazowe.

Być może korpus na koniec jeszcze sprawdza przesunięcie fazowe na czujniku ale chyba tylko przy baaardzo dużym błędzie robi korektę.

Przy okazji automatyka przy wyliczaniu wartości obrócenia mechanizmu zadowala się dokładnością mieszcącą sie w GO ( lub 1/3 GO dla szkieł 2.8 i jaśniejszych) wyliczonej z Canonowskiego krążka rozproszenia: 0.035mm dla FF i 0.02mm dla APS-C.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze drugi artykuł nieco pogłębiający wiedzę na temat ustawienia ostrości - nieco OFFTOP: http://www.dpreview.com/articles/540...tion-autofocus
    Ostatnio edytowane przez adawro ; 30-05-2012 o 15:12 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Mam pytanie: Kalibrując body 1D Mark II pod konkretny obiektyw (każdy egzemplarz 50mm f1.4 wykazuje FF na tym body, tak samo jest z 35mm f2 - na innych trafiają w punkt), jak wygląda sprawa z pozostałymi obiektywami, które teraz trafiają w punkt? Dalej będzie ok, czy wszystko się rozjedzie po takiej kalibracji? Jak to jest?

Z góry dzięki za odpowiedź
    Pozdr.

Domyślnie

Witam wszystkich

Mam takie pytanie, sprzęt po regulacji w serwisie z paroma obiektywami.
    Na jedną robotę miałem pożyczony inny obiektyw dla którego skorygowałem AF w menu.
    Po oddaniu obiektywu nieopatrznie wybrałem opcję kasuj wszystkie nastawy w menu.
    Teraz mam dylemat czy kalibracja serwisowa dla pozostałych obiektywów również została zresetowana ?
    Puszka (5dMKII) po serwisowej kalibracji miała w menu nieaktywną tę opcję.
    Czy kalibracja w serwisie odbywa się z poziomu menu serwisowego ?
    2x5DMkII, 24/1.4, 35/1.4, 85/1.2, 135/2

Domyślnie

No to jeszcze pytanie dotyczące finansów.
    Pytanie czysto teoretyczne, a na pewno bardzo istotne dla waszych klientów.
    1. Czy jeśli mam obiektyw na gwarancji, a body nie... oraz odwrotnie czyli body na gwarancji a obiektyw nie. Czy wtedy płaci się za kalibrację?
    2. Ile kosztuje kalibracja obiektywu a ile body? (na dzień dzisiejszy)
    pytanie oczywiscie do CSI...
    Ostatnio edytowane przez rafar ; 08-06-2012 o 13:19 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Powiem ci tylko tyle: miałem mały BF na 85mm 1,8. Wysłałem bez body, za pierwszym razem nic nie zrobili, za drugim zażądali przesłania body... głupi byłem, że posłuchałem... aparat przestał współpracować ze wszystkimi innymi szkłami. Na szczęście znajomy był akurat w Berlinie, oddałem wszystko do serwisu Rudiger Maerz. Odebrałem po kilku dniach i obiektyw i body regulowane przez CSI było przez nich od nowa kalibrowane...
    Mam na to papiery z serwisu, wiec wnioski są proste.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszp. Zobacz posta
    Witam wszystkich

Mam takie pytanie, sprzęt po regulacji w serwisie z paroma obiektywami.
    Na jedną robotę miałem pożyczony inny obiektyw dla którego skorygowałem AF w menu.
    Po oddaniu obiektywu nieopatrznie wybrałem opcję kasuj wszystkie nastawy w menu.
    Teraz mam dylemat czy kalibracja serwisowa dla pozostałych obiektywów również została zresetowana ?
    Puszka (5dMKII) po serwisowej kalibracji miała w menu nieaktywną tę opcję.
    Czy kalibracja w serwisie odbywa się z poziomu menu serwisowego ?
    Regulacja AF w serwisie odbywa się poprzez oprogramowanie serwisowe i skasowanie ustawień mikro regulacji użytkownika z pozycji menu aparatu nie powoduje skasowania danych serwisowych.
    Cytat Zamieszczone przez rafar Zobacz posta
    No to jeszcze pytanie dotyczące finansów.
    Pytanie czysto teoretyczne, a na pewno bardzo istotne dla waszych klientów.
    1. Czy jeśli mam obiektyw na gwarancji, a body nie... oraz odwrotnie czyli body na gwarancji a obiektyw nie. Czy wtedy płaci się za kalibrację?
    2. Ile kosztuje kalibracja obiektywu a ile body? (na dzień dzisiejszy)
    pytanie oczywiscie do CSI...
    Opłata w wysokości 123zł (kwota na dzień 12-06-2012) pobierana jest w przypadku gdy regulacja dokonywana jest w urządzeniu nie będącym na gwarancji. W przypadku gdy regulacja dokonywana jest w urządzeniu gwarancyjnym to koszt tej usługi pokrywa producent.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 12-06-2012 o 10:39 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czyli np jak body jest już bez gwarancji (5d mkI) i chcemy do niego skalibrować nowo nabyty obiektyw (z gwarancją) to nic nie płacimy ?

I jeszcze takie pytania po za konkursem:

1) Dlaczego na obiektyw klasy 24/1.4 II L, jest tylko 12 miesięcy gwarancji ? Czy można w jakiś sposób tą gwarancję przedłużyć ?

2) Jeżeli kupiłem używane 5d mkI, z przebiegiem ~35k (potwierdzenie z Żytniej) to czy mnie obowiązuje ta gwarancja na 150k klapnięć ?
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    2) Jeżeli kupiłem używane 5d mkI, z przebiegiem ~35k (potwierdzenie z Żytniej) to czy mnie obowiązuje ta gwarancja na 150k klapnięć ?
    Tak, obowiązuje
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    1) Dlaczego na obiektyw klasy 24/1.4 II L, jest tylko 12 miesięcy gwarancji ? Czy można w jakiś sposób tą gwarancję przedłużyć ?
    Ale serwis Ci na to nie odpowie. To nie oni ustalają warunki gwarancji tylko producent i to jego trzeba o to pytać. Swoją drogą spodziewam się odpowiedzi w stylu: bo takie są zasady etc.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale serwis Ci na to nie odpowie. To nie oni ustalają warunki gwarancji tylko producent i to jego trzeba o to pytać. Swoją drogą spodziewam się odpowiedzi w stylu: bo takie są zasady etc.
    CSI FOTO I VIDEO jest firmą zewnętrzną świadczącą usługi serwisowe. Wszelkie pytania proszę kierować bezpośrednio do gwaranta.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 22-06-2012 o 09:50

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów