Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 155

Wątek: Procedura kalibracji FF i BF wg serwisu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net_world Zobacz posta
    Pytanie do serwisu CSI FOTO I VIDEO

Jakiś czas temu wysyłałem do Was na Żytnią 5dmkII + 24-105 do kalibracji i zastanawiam się jak wygląda standardowa procedura kalibracji (tzn. bez jakichkolwiek uwag właściciela odnośnie pracy AF). Dlaczego pytam, otóż z tego co widzę to chyba było ustawienie tylko na 50x ogniskowa, bo przy dłuższych ogniskowych zaczyna się pojawiać dość spory problem FF
    Zakładam, że da się to usunąć, bo w przeciwnym razie po co mi takie szkło którym nie mogę trafić w sedno przy dłuższych ogniskowych. Co powinienem zrobić?

Z góry dzięki za odp

Pozdr...
    Wymogi regulacyjne to 50x ogniskowa i przy takiej odległości regulacji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Proszę o odpowiedź - chciałbym skalibrować ten niesforny obiektyw, a nie mogę za bardzo teraz rozstawać się z body - jeśli zapłacę za regulację tego obiektywu, a nadal nie będzie ok z moim body to ? (systemu AF body nie chciałbym przecież ruszać skoro z innymi 3 szkłami jest ok).. ?
    Nie ma możliwości regulacji AF jeśli dostarczy się do serwisu tylko obiektyw.
    Konieczne jest dostarczenie obiektywu wraz z body.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    I wierzysz w to, że mikroregulacja rozwiązuje wszelkie problemy? Przecież to większa naiwność niż smoki, krasnoludki i 18-letnie dziewice...
    Jeśli ktoś umiejętnie się nią posługuje to pomaga i nie jest to opinia serwisu a użytkowników.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 09-05-2012 o 16:03 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Jeśli ktoś umiejętnie się nią posługuje to pomaga i nie jest to opinia serwisu a użytkowników.
    Owszem, w niektórych przypadkach jest w stanie pomóc. Szczególnie jeśli chodzi o stałki i jeśli wada jest taka sama przy różnych odległościach przedmiotowych.

Ale - proszę mi wyjaśnić jak samemu, przy użyciu mikrokalibracji skalibrować obiektyw typu zóm, który np. na 24mm ma FF, na 50mm trafia ok, a na 105mm ma BF?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

tej tajeminicy Ci nie zdradza, tylko padnie magiczne hasło " prosze dostarczyc sprzet do serwisu"

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ale po co dostarczyć do serwisu skoro ponoć tak wspaniale to działa dla zwykłego użyszkodnika?

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta

Nie ma możliwości regulacji AF jeśli dostarczy się do serwisu tylko obiektyw.
    Konieczne jest dostarczenie obiektywu wraz z body.
    Jednak serwis kaze sobie przyslac sam obiektyw kiedy uzytkownik skarzy sie na BF/FF tylko z tym obiektywem i chce kalibracji. Po czym pisze, ze byl BF, cos tam zrobiono, i jest dobrze. Co mianowicie zrobiono, skoro nie ma takiej mozliwosci?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jednak serwis kaze sobie przyslac sam obiektyw kiedy uzytkownik skarzy sie na BF/FF tylko z tym obiektywem i chce kalibracji. Po czym pisze, ze byl BF, cos tam zrobiono, i jest dobrze. Co mianowicie zrobiono, skoro nie ma takiej mozliwosci?
    Dokładnie. Kolega wysłał do Was sam obiektyw do kalibracji (miał podobnie jak ja body prawidłowo współpracujące z kilkoma obiektywami) i po co prawda 2 kalibracjach udało się prawie w 100%.

Stąd moje pytanie - nie mogę się w tym okresie rozstać z body, a chciałbym dokalibrować jeden obiektyw ??

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Dokładnie. Kolega wysłał do Was sam obiektyw do kalibracji (miał podobnie jak ja body prawidłowo współpracujące z kilkoma obiektywami) i po co prawda 2 kalibracjach udało się prawie w 100%.

Stąd moje pytanie - nie mogę się w tym okresie rozstać z body, a chciałbym dokalibrować jeden obiektyw ??
    Ja ze swojego doświadczenia powiem tyle, że cała procedura kalibracji w serwisie jest dla mnie dziwna, czytałem już o róznych przypadkach mniej lub bardziej udanych kalibracji. Najtrudniej jest, jak się ma kilka puszek i kilka obiektywów. Według mnie nie ma wtedy zbytnio możliwości sklibrowania wszystkiego, chyba że jest mikroregulacja w body. Na szczęście chyba nie ma aż takich dużych rozbieżności, że każdy obiektyw z każym body działa inaczej.

Ja może mam szczęście, ale zauważyłem że przy lepszych body, gdzie mogę regulować, to wszystko i bez regulacji działa OK, najgorzej mi szkła ostrzą przy mojej najsłabszej puszce, gdzie regulacji nie ma, czyli to pewnie kwestia jakości puszki jest. Jak już wziąłem się za regulację w 5D Mk II, to chyba na +-1 czy na +-2 mam tylko 1 obiektyw ustawiony, przy 1D Mk III wszystko śmiga tak, że nawet nie sprawdzałem jeszcze na planszach, bo nie widzę konieczności regulacji.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

18-letnie dziewice...
    Te chyba nie są tak rzadkim zjawiskiem jak smoki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Ale - proszę mi wyjaśnić jak samemu, przy użyciu mikrokalibracji skalibrować obiektyw typu zóm, który np. na 24mm ma FF, na 50mm trafia ok, a na 105mm ma BF?
    Taka regulacja możliwa jest dopiero od modelu EOS 5D MK III. Starsze modele wymagają wysłania sprzętu do serwisu.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nie wiedziałem. Dziękuję zatem za informację, to istotnie zmienia postać rzecz. :-)

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów