Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
Pytanie do CSI Foto Video; To że licznik jest zerowany, to jest zrozumiałe, ale czy gwarancja obejmuje tylko okres 6-ciu miesięcy (bez względu na liczbę klapnięć), czy bez względu na czas, gwarancja obejmuje nowe 100 tysięcy klapnięć.
to było pytanie?

chmm, coś mi się wydaje, że większość tego typu stwierdzeń/pytań musi trafić w próżnię, bo IMHO naprawy migawek po gwarancji aparatu to jest bardziej prezent od Canona, niż jego faktyczne zobowiązanie. dlatego nikt nie potwierdzi tego w otwarty sposób, bo w razie "w" ciężko by mu było się z tego wycofać.

ale mam inne pytania, bardziej natury technicznej:

1) czy przy wymianie migawki samemu w domu (jak wiemy jest to spokojnie możliwe) lub w nieautoryzowanym serwisie też licznik migawki sam się wyzeruje?

2) czy nową migawkę po wymianie należy kalibrować w aparacie (czasy otwarcia, zamknięcia, itp.) odpowiednim oprogramowaniem?

3) czy autoryzowany serwis (np. CSI) mając aparat w ręku jest w stanie odpowiedzieć, czy w danym body była już wymieniana migawka?
nie chodzi mi tu o ślady rozkręcania i lutowania, a bardziej o coś w stylu licznika migawek lub licznika wszystkich zdjęć niezależnie od migawki (który byłby równy licznikowi zdjęć migawki, ale tylko dla pierwszej migawki).

odpowiedzi - o ile oczywiście nie są tajemnicą - pomogłyby rozwiać tu kilka mitów związanych z zakupem/sprzedażą używanych aparatów. :cool: