Pokaż wyniki od 61 do 70 z 132

Wątek: Liczniki aparatów i żywotność migawek

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Ad1. Licznik sam się nie wyzeruje. Dzieje się to podczas regulacji nowo zainstalowanej migawki.
    Ad2. Po wymianie migawki konieczne jest przeprowadzenie regulacji. Operację taką można wykonać jedynie przy pomocy oryginalnego oprogramowania serwisowego.
    Ad3. Tak serwis jest w stanie odczytać licznik dla obecnie zainstalowanej migawki oraz totalny przebieg aparatu.
    dziękuję pięknie za konkretne odpowiedzi. :grin:

wraca mi wiara w japońskich inżynierów.
    (i w serwis CSI)
    choć zakładam, że polscy studenci i tak będą ww. fakty podważać i obalać, to jednak dobrze, że nie oni budują te aparaty.
    no i potwierdziło się, że wymianę migawki lepiej robić w autoryzowanym serwisie (czyli takim, który ma dostęp do oryginalnego softu serwisowego canona).

pozostaje tylko pytanie, czy zawsze wysyłając aparat do CSI można prosić o odczytanie i podanie stanu OBU liczników?
    tzn. np. czy są modele EOSów, które nie mają dwóch liczników?

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Ad 2. Migawka jest mechaniczna sterowana elektronicznie i konieczne jest zgranie mechaniki z elektroniką. Aparaty analogowe w których była migawka sterowana elektronicznie również miały przeprowadzaną regulację.

Ad3. Fakt nie ma licznika migawek. Aparat wie, że mu siada migawka co jest zapisane w rejestrze błędów.
    yes yes yes! :cool:
    a czy o odczyt i wydruk rejestru błędów też możnaby poprosić? :-)
    oj, chyba już za dużo wymagam...

[OT]
    kiedyś, gdy w ASO mojego auta poprosiłem o wydruk rejestru błędów z komputera ABS, to serwisant mi go dał, ale niejako "pod stołem" i "żeby szef nie widział". o co chodzi??
    rejestr bardzo mi się przydał - ABS czasami działał, a czasami nie, gdy nie zadziałał, to wyrzucał błędy, ale serwis nie był w stanie tego zdiagnozować, twierdził, że wszystko jest ok i chciał zacząć wymieniać po kolei czujniki, kable, centralkę, sterownik, pompę - czyli zarobiłby krocie, a ja nadal miałbym problem - to o to chodzi? dzięki wydrukowi i jego analizie okazało się, że czasami - przy dość wolnym duszeniu na hamulec - przy pedale....... zawiesza się włącznik świateł hamulcowych. wymiana włącznika za 20 zł całkowicie rozwiązała problem (komputer ABS oczywiście czyta też sygnał z tego włącznika).

tak więc proszę się nie śmiać, rejestry błędów czasami się przydają.
    szczególnie gdybym np. chciał kupić używany aparat.
    [/OT]
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 23-11-2011 o 18:04
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów