Rozumiem, że nie podają innych metod (nieautoryzowanych przez canona), ale stwierdzenie "Licznik można odczytac wylacznie w serwisie" jest nieprawdziwe.
Gdyby odpowiedź brzmiała np.: "Zalecamy odczytać licznik w serwisie", to bym się nie czepiał. Jeżeli jednak napisano kategoryczne "wyłącznie", skoro powszechnie wiadomo, że tak nie jest, to nabieram wątpliwosci do innych wypowiedzi CSI.
Proszę, nie odpowiadaj za wszystkich.Nic nie wiem o możliwości odczytywania poza serwisem przebiegu np.mojego Canona.Nic nie wiem aby Canon potwierdził pewność wyników uzyskiwanych przez oprogramowanie niezależne.powszechnie wiadomo, że tak nie jest,
Zarzut który stawiasz jest niezasadny.
Odpowiedzi jakich udziela serwis autoryzowany w tym wątku są zgodne z
oficjalnym stanowiskiem firmy.To oczywiste.Ale zarzut udzielania nieprawdziwych odpowiedzi to przesada co najmniej.
janmar, ale sporo aparatów można odczytać.
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
Przebieg migawki możliwy jest do odczytania tylko za pomocą programu serwisowego. W przypadku innych programów nie ma pewności który licznik jest odczytywany.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dokładny przebieg dla aktualnie zamontowanej migawki w aparacie niestety ale możliwy jest tylko poprzez program serwisowy.
Oczywiście nie zabraniamy sprawdzania przebiegu innymi programami jednak ze względu na częste pomyłki w dokładności odczytu nie możemy ich w żaden sposób uwzględniać.
Ostatnio edytowane przez CSI ; 04-11-2011 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost
To nie znaczy że: " powszechnie wiadomo że tak nie jest..."janmar, ale sporo aparatów można odczytać.
Jak dla mnie w 100% prawda.W tym sensie piszę żeby każdy mówił o swoich problemach lub tych które jego dotyczą.![]()
Mam to rozumieć, że tych liczników jest więcej? Tj. jeden możliwy do wyzerowania w serwisie (np. po wymianie migawki), a drugi zliczający od pierwszego klapnięcia?
Mnie jeszcze ciekawi dlaczego Canon do tej pory nie wypuścił takiego programu dla mas? Czy wiąże się to z jakimś ograniczeniem sprzętowym (konieczny dodatkowy hardware?).Dokładny przebieg dla aktualnie zamontowanej migawki w aparacie niestety ale możliwy jest tylko poprzez program serwisowy.
Najsensowniej byłoby to po prostu zapisywać w EXIF-ie, jak czyni cały cywilizowany świat. Zresztą niektóre modele Canona zapisywały stan licznika, nie mogę pojąć czemu z tego zrezygnowano...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
A jakby sobie przypomnieć, że do bodaj D30 lub D60 było sprzedawane oprogramowanie serwisowe, umożliwiające samodzielną kalibrację AF... :-)