Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 132

Wątek: Liczniki aparatów i żywotność migawek

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Pytanie do CSI Foto Video; To że licznik jest zerowany, to jest zrozumiałe, ale czy gwarancja obejmuje tylko okres 6-ciu miesięcy (bez względu na liczbę klapnięć), czy bez względu na czas, gwarancja obejmuje nowe 100 tysięcy klapnięć. Z w/w odpowiedzi domniemam, że po upływie 6-ciu mies okres gwarancji upływa, czyli jeżeli np. w siódmym miesiącu, przy nowym przebiegu 16500 będę miał pecha i migawka zaliczy awarie, to jest wymieniana odpłatnie, czy tak? Za odpowiedź dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Pytanie do CSI Foto Video; To że licznik jest zerowany, to jest zrozumiałe, ale czy gwarancja obejmuje tylko okres 6-ciu miesięcy (bez względu na liczbę klapnięć), czy bez względu na czas, gwarancja obejmuje nowe 100 tysięcy klapnięć.
    to było pytanie?

chmm, coś mi się wydaje, że większość tego typu stwierdzeń/pytań musi trafić w próżnię, bo IMHO naprawy migawek po gwarancji aparatu to jest bardziej prezent od Canona, niż jego faktyczne zobowiązanie. dlatego nikt nie potwierdzi tego w otwarty sposób, bo w razie "w" ciężko by mu było się z tego wycofać.

ale mam inne pytania, bardziej natury technicznej:

1) czy przy wymianie migawki samemu w domu (jak wiemy jest to spokojnie możliwe) lub w nieautoryzowanym serwisie też licznik migawki sam się wyzeruje?

2) czy nową migawkę po wymianie należy kalibrować w aparacie (czasy otwarcia, zamknięcia, itp.) odpowiednim oprogramowaniem?

3) czy autoryzowany serwis (np. CSI) mając aparat w ręku jest w stanie odpowiedzieć, czy w danym body była już wymieniana migawka?
    nie chodzi mi tu o ślady rozkręcania i lutowania, a bardziej o coś w stylu licznika migawek lub licznika wszystkich zdjęć niezależnie od migawki (który byłby równy licznikowi zdjęć migawki, ale tylko dla pierwszej migawki).

odpowiedzi - o ile oczywiście nie są tajemnicą - pomogłyby rozwiać tu kilka mitów związanych z zakupem/sprzedażą używanych aparatów. :cool:
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    to było pytanie?

chmm, coś mi się wydaje, że większość tego typu stwierdzeń/pytań musi trafić w próżnię, bo IMHO naprawy migawek po gwarancji aparatu to jest bardziej prezent od Canona, niż jego faktyczne zobowiązanie. dlatego nikt nie potwierdzi tego w otwarty sposób, bo w razie "w" ciężko by mu było się z tego wycofać.

1) czy przy wymianie migawki samemu w domu (jak wiemy jest to spokojnie możliwe) lub w nieautoryzowanym serwisie też licznik migawki sam się wyzeruje?

2) czy nową migawkę po wymianie należy kalibrować w aparacie (czasy otwarcia, zamknięcia, itp.) odpowiednim oprogramowaniem?

3) czy autoryzowany serwis (np. CSI) mając aparat w ręku jest w stanie odpowiedzieć, czy w danym body była już wymieniana migawka?
    nie chodzi mi tu o ślady rozkręcania i lutowania, a bardziej o coś w stylu licznika migawek lub licznika wszystkich zdjęć niezależnie od migawki (który byłby równy licznikowi zdjęć migawki, ale tylko dla pierwszej migawki).

odpowiedzi - o ile oczywiście nie są tajemnicą - pomogłyby rozwiać tu kilka mitów związanych z zakupem/sprzedażą używanych aparatów. :cool:
    Mimo, że nie jestem serwisem ale wątpię po części w jego konkretną odpowiedź na postawione zagadnienia to pozwolę sobie odpowiedzieć.

1)IMHO się nie wyzeruje bo licznik jest w sofcie, choć znam przypadek wymienionej migawki w 40D przez nieautoryzowany serwis gdzie licznik się wyzerował (znaczy wg. eosinfo )

2)Tu na pewno nie. Migawka to czysto mechaniczne urządzenie (poza tym logicznie - jak by tak było to jak funkcjonowałyby analogowe aparaty? )

3)Serwis Ci powie czy była wymieniana migawka tylko jeżeli oni taką usługę w danym modelu przeprowadzali. Nie ma czegoś takiego jak licznik migawek
    Poza tym jak miałby być realizowany? Aparat softowo nie wie, że mu siadła migawka. Można by to tylko ręcznie wprowadzać w serwisie, ale wtedy to i tak będziesz wiedział czy była wymieniana tylko jeżeli robił to autoryzowany serwis
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mimo, że nie jestem serwisem ale wątpię po części w jego konkretną odpowiedź na postawione zagadnienia to pozwolę sobie odpowiedzieć.
    oj tam, też mniej więcej znam te odpowiedzi, ale fajnie by było uzyskać ich potwierdzenie z pierwszej ręki - i upewnić się, że jednak lepiej wymieniać migawki w autoryzowanym serwisie.

poza tym nie zgodzę się co do punktu 2). no ale poczekajmy, co odpisze serwis.
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

oj tam, też mniej więcej znam te odpowiedzi, ale fajnie by było uzyskać ich potwierdzenie z pierwszej ręki - i upewnić się, że jednak lepiej wymieniać migawki w autoryzowanym serwisie.

poza tym nie zgodzę się co do punktu 2). no ale poczekajmy, co odpisze serwis.
    Znam przypadek migawki hybrydy - 1lamelka z 5D i druga z 1Ds. Działa perfekcyjnie i żadnej kalibracji nie wymaga.
    Czas otwarcia jest sprawą czysto mechaniczną.
    Mam zresztą instrukcję serwisową do jednego z aparatów ponieważ modeluję go w ramach jednego z projektów na uczelnię.
    Wszystko jest mechaniczne.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czas otwarcia jest sprawą czysto mechaniczną.
    oj nieprawda.
    w EOSach (w innych nowoczesnych aparatach zresztą też) - migawka jest oczywiście mechaniczna (tylko w nikonach był chyba kiedyś motyw elektronicznej migawki w lustrzankach, ale pewnie i sam nikon wolałby teraz o tym szybko zapomnieć), ale sterowanie tej mechanicznej migawki odbywa się całkowicie elektronicznie.

mamy osobne czasy:
    1) naciągania migawki (silnik)
    2) wyzwolenia dolnej kurtyny (elektromagnes)
    3) wyzwolenia górnej kurtyny (elektromagnes)

różnica czasów pomiędzy 2) a 3) daje nam czas otwarcia migawki. dla 1/8000 będzie to 125 us. z X-sync wynika, że sam czas 2) oraz 3) - czyli czas "podróży kurtyny" - to około 4 ms, czyli 32 razy więcej (dłużej). czyli jest pole do popisu (błędu).

oczywiście można w uproszczeniu przyjąć, że czasy 2) i 3) są sobie równe oraz czasy opóźnień elektromagnesów w obu przypadkach mogą być sobie równe. ale IMHO - o ile takie uproszczenie może sobie przyjąć polski student - to jednak japoński inżynier powinien to kalibrować, szczególnie że mówimy o czasach na poziomie mikro sekund.

i tego właśnie chciałem się dowiedzieć - czy tak jest w istocie? :cool:
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

to było pytanie?

Ad1. Licznik sam się nie wyzeruje. Dzieje się to podczas regulacji nowo zainstalowanej migawki.
    Ad2. Po wymianie migawki konieczne jest przeprowadzenie regulacji. Operację taką można wykonać jedynie przy pomocy oryginalnego oprogramowania serwisowego.
    Ad3. Tak serwis jest w stanie odczytać licznik dla obecnie zainstalowanej migawki oraz totalny przebieg aparatu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

2)Tu na pewno nie. Migawka to czysto mechaniczne urządzenie (poza tym logicznie - jak by tak było to jak funkcjonowałyby analogowe aparaty? )

3)Serwis Ci powie czy była wymieniana migawka tylko jeżeli oni taką usługę w danym modelu przeprowadzali. Nie ma czegoś takiego jak licznik migawek
    Poza tym jak miałby być realizowany? Aparat softowo nie wie, że mu siadła migawka. Można by to tylko ręcznie wprowadzać w serwisie, ale wtedy to i tak będziesz wiedział czy była wymieniana tylko jeżeli robił to autoryzowany serwis
    Ad 2. Migawka jest mechaniczna sterowana elektronicznie i konieczne jest zgranie mechaniki z elektroniką. Aparaty analogowe w których była migawka sterowana elektronicznie również miały przeprowadzaną regulację.

Ad3. Fakt nie ma licznika migawek. Aparat wie, że mu siada migawka co jest zapisane w rejestrze błędów.
    Ostatnio edytowane przez CSI ; 23-11-2011 o 17:17 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Ad1. Licznik sam się nie wyzeruje. Dzieje się to podczas regulacji nowo zainstalowanej migawki.
    Ad2. Po wymianie migawki konieczne jest przeprowadzenie regulacji. Operację taką można wykonać jedynie przy pomocy oryginalnego oprogramowania serwisowego.
    Ad3. Tak serwis jest w stanie odczytać licznik dla obecnie zainstalowanej migawki oraz totalny przebieg aparatu.
    dziękuję pięknie za konkretne odpowiedzi. :grin:

wraca mi wiara w japońskich inżynierów.
    (i w serwis CSI)
    choć zakładam, że polscy studenci i tak będą ww. fakty podważać i obalać, to jednak dobrze, że nie oni budują te aparaty.
    no i potwierdziło się, że wymianę migawki lepiej robić w autoryzowanym serwisie (czyli takim, który ma dostęp do oryginalnego softu serwisowego canona).

pozostaje tylko pytanie, czy zawsze wysyłając aparat do CSI można prosić o odczytanie i podanie stanu OBU liczników?
    tzn. np. czy są modele EOSów, które nie mają dwóch liczników?

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Ad 2. Migawka jest mechaniczna sterowana elektronicznie i konieczne jest zgranie mechaniki z elektroniką. Aparaty analogowe w których była migawka sterowana elektronicznie również miały przeprowadzaną regulację.

Ad3. Fakt nie ma licznika migawek. Aparat wie, że mu siada migawka co jest zapisane w rejestrze błędów.
    yes yes yes! :cool:
    a czy o odczyt i wydruk rejestru błędów też możnaby poprosić? :-)
    oj, chyba już za dużo wymagam...

[OT]
    kiedyś, gdy w ASO mojego auta poprosiłem o wydruk rejestru błędów z komputera ABS, to serwisant mi go dał, ale niejako "pod stołem" i "żeby szef nie widział". o co chodzi??
    rejestr bardzo mi się przydał - ABS czasami działał, a czasami nie, gdy nie zadziałał, to wyrzucał błędy, ale serwis nie był w stanie tego zdiagnozować, twierdził, że wszystko jest ok i chciał zacząć wymieniać po kolei czujniki, kable, centralkę, sterownik, pompę - czyli zarobiłby krocie, a ja nadal miałbym problem - to o to chodzi? dzięki wydrukowi i jego analizie okazało się, że czasami - przy dość wolnym duszeniu na hamulec - przy pedale....... zawiesza się włącznik świateł hamulcowych. wymiana włącznika za 20 zł całkowicie rozwiązała problem (komputer ABS oczywiście czyta też sygnał z tego włącznika).

tak więc proszę się nie śmiać, rejestry błędów czasami się przydają.
    szczególnie gdybym np. chciał kupić używany aparat.
    [/OT]
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 23-11-2011 o 18:04
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No tak, że wyzwolenie migawki następuje za pomocą elektromagnesu to wiem, ale elektromagnes jest już skalibrowany wcześniej na odpowiednie opóźnienie drugiej kurtyny zależnie od ustawionego czasu.
    Wymiana lamelki w migawce (nie zawsze jest to konieczne) to tylko zmiana elementu mechanicznego, a lamelki są wykonane w takiej klasie dokładności, że są sobie właściwie równe.
    Zapewne jest jakiś błąd pozycjonowania ale nie sądzę, żeby w tak precyzyjnym mechanizmie był on aż tak znaczący...
    Ale nie będę się sprzeczał choć znam kilka aparatów z wymienionymi (lub naprawionymi) nie w nieautoryzowanym serwisie migawkami i działają perfekcyjnie. A na 100% nie były softowo regulowane

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak (....) ale elektromagnes jest już skalibrowany (......) znam kilka aparatów z wymienionymi (lub naprawionymi) nie w nieautoryzowanym serwisie migawkami i działają perfekcyjnie.
    podwójne przeczenie?

anyway mogę dodać tylko jedno: a nie mówiłem? :wink:
    pozdro.,
    m.

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów