Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 132

Wątek: Liczniki aparatów i żywotność migawek

Mieszany widok

Domyślnie

Bardzo proszę o udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jeżeli migawka w 40D (po gwarancji) padnie zanim osiągnie 100000 klapnięć, to zostanie w serwisie wymieniona bezpłatnie?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    Bardzo proszę o udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: jeżeli migawka w 40D (po gwarancji) padnie zanim osiągnie 100000 klapnięć, to zostanie w serwisie wymieniona bezpłatnie?
    tak..
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    tak..
    Skąd taka informacja ? Z tego co znalazłem w necie to tylko dotyczy 50D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    A ja mam pytanie trochę z "innej strony". Jeżeli wymienię migawkę (przyjmijmy w C40D) w serwisie Canon-a na nową, to czy ta nowa migawka założona przez autoryzowany serwis, ma gwarancję na kolejne 100 tys. cykli? Na allegro można spotkać informacje, że migawka wymieniona na nową, a na potwierdzeniu z serwisu widnieje zapis, że "gwarancja jest na 6 m-cy". Czy ktoś umie i może mi odpowiedzieć? Dziękuję.
    Jest dokładnie tak jak napisełes : 6 m-cy bez limitu przebiegu
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 21-11-2011 o 20:15 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Skąd taka informacja ? Z tego co znalazłem w necie to tylko dotyczy 50D.

Jest dokładnie tak jak napisełes : 6 m-cy bez limitu przebiegu
    Znaczy, że nie szukałeś tam gdzie powinieneś...
    Informacja stąd, że miałem 40-stke i się w temacie orientowałem.
    W swojej wymieniać poza gwarancją nie musiałem ale koleżanka skorzystała jak najbardziej.

Za to pytanie RadOs41 jest ciekawe.
    Jeżeli dobrze mi se wydaje to 6-mcy jest na usługę samej wymiany, ale nowa migawka ma kolejne 100tys. choć tutaj przydałaby się wypowiedź serwisu.
    P.S.
    Znalezione w 30sek:
    The lightweight, high-rigidity magnesium alloy exterior and the shutter, durable for over 100,000 operations with maximum speed of 1/8000 second, further ensure a high degree of reliability.
    źródło (to takie oczywiste):
    http://www.canon.com/camera-museum/c...page=2005-2009
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 21-11-2011 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Po wymianie migawki jej licznik jest zerowany. Na swoje naprawy odpłatne serwis udziela 6 miesięcy gwarancji.

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A ja mam pytanie trochę z "innej strony". Jeżeli wymienię migawkę (przyjmijmy w C40D) w serwisie Canon-a na nową, to czy ta nowa migawka założona przez autoryzowany serwis, ma gwarancję na kolejne 100 tys. cykli? Na allegro można spotkać informacje, że migawka wymieniona na nową, a na potwierdzeniu z serwisu widnieje zapis, że "gwarancja jest na 6 m-cy". Czy ktoś umie i może mi odpowiedzieć? Dziękuję.

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Pytanie do CSI Foto Video; To że licznik jest zerowany, to jest zrozumiałe, ale czy gwarancja obejmuje tylko okres 6-ciu miesięcy (bez względu na liczbę klapnięć), czy bez względu na czas, gwarancja obejmuje nowe 100 tysięcy klapnięć. Z w/w odpowiedzi domniemam, że po upływie 6-ciu mies okres gwarancji upływa, czyli jeżeli np. w siódmym miesiącu, przy nowym przebiegu 16500 będę miał pecha i migawka zaliczy awarie, to jest wymieniana odpłatnie, czy tak? Za odpowiedź dziękuję.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Pytanie do CSI Foto Video; To że licznik jest zerowany, to jest zrozumiałe, ale czy gwarancja obejmuje tylko okres 6-ciu miesięcy (bez względu na liczbę klapnięć), czy bez względu na czas, gwarancja obejmuje nowe 100 tysięcy klapnięć.
    to było pytanie?

chmm, coś mi się wydaje, że większość tego typu stwierdzeń/pytań musi trafić w próżnię, bo IMHO naprawy migawek po gwarancji aparatu to jest bardziej prezent od Canona, niż jego faktyczne zobowiązanie. dlatego nikt nie potwierdzi tego w otwarty sposób, bo w razie "w" ciężko by mu było się z tego wycofać.

ale mam inne pytania, bardziej natury technicznej:

1) czy przy wymianie migawki samemu w domu (jak wiemy jest to spokojnie możliwe) lub w nieautoryzowanym serwisie też licznik migawki sam się wyzeruje?

2) czy nową migawkę po wymianie należy kalibrować w aparacie (czasy otwarcia, zamknięcia, itp.) odpowiednim oprogramowaniem?

3) czy autoryzowany serwis (np. CSI) mając aparat w ręku jest w stanie odpowiedzieć, czy w danym body była już wymieniana migawka?
    nie chodzi mi tu o ślady rozkręcania i lutowania, a bardziej o coś w stylu licznika migawek lub licznika wszystkich zdjęć niezależnie od migawki (który byłby równy licznikowi zdjęć migawki, ale tylko dla pierwszej migawki).

odpowiedzi - o ile oczywiście nie są tajemnicą - pomogłyby rozwiać tu kilka mitów związanych z zakupem/sprzedażą używanych aparatów. :cool:
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    to było pytanie?

chmm, coś mi się wydaje, że większość tego typu stwierdzeń/pytań musi trafić w próżnię, bo IMHO naprawy migawek po gwarancji aparatu to jest bardziej prezent od Canona, niż jego faktyczne zobowiązanie. dlatego nikt nie potwierdzi tego w otwarty sposób, bo w razie "w" ciężko by mu było się z tego wycofać.

ale mam inne pytania, bardziej natury technicznej:

1) czy przy wymianie migawki samemu w domu (jak wiemy jest to spokojnie możliwe) lub w nieautoryzowanym serwisie też licznik migawki sam się wyzeruje?

2) czy nową migawkę po wymianie należy kalibrować w aparacie (czasy otwarcia, zamknięcia, itp.) odpowiednim oprogramowaniem?

3) czy autoryzowany serwis (np. CSI) mając aparat w ręku jest w stanie odpowiedzieć, czy w danym body była już wymieniana migawka?
    nie chodzi mi tu o ślady rozkręcania i lutowania, a bardziej o coś w stylu licznika migawek lub licznika wszystkich zdjęć niezależnie od migawki (który byłby równy licznikowi zdjęć migawki, ale tylko dla pierwszej migawki).

odpowiedzi - o ile oczywiście nie są tajemnicą - pomogłyby rozwiać tu kilka mitów związanych z zakupem/sprzedażą używanych aparatów. :cool:
    Mimo, że nie jestem serwisem ale wątpię po części w jego konkretną odpowiedź na postawione zagadnienia to pozwolę sobie odpowiedzieć.

1)IMHO się nie wyzeruje bo licznik jest w sofcie, choć znam przypadek wymienionej migawki w 40D przez nieautoryzowany serwis gdzie licznik się wyzerował (znaczy wg. eosinfo )

2)Tu na pewno nie. Migawka to czysto mechaniczne urządzenie (poza tym logicznie - jak by tak było to jak funkcjonowałyby analogowe aparaty? )

3)Serwis Ci powie czy była wymieniana migawka tylko jeżeli oni taką usługę w danym modelu przeprowadzali. Nie ma czegoś takiego jak licznik migawek
    Poza tym jak miałby być realizowany? Aparat softowo nie wie, że mu siadła migawka. Można by to tylko ręcznie wprowadzać w serwisie, ale wtedy to i tak będziesz wiedział czy była wymieniana tylko jeżeli robił to autoryzowany serwis

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mimo, że nie jestem serwisem ale wątpię po części w jego konkretną odpowiedź na postawione zagadnienia to pozwolę sobie odpowiedzieć.
    oj tam, też mniej więcej znam te odpowiedzi, ale fajnie by było uzyskać ich potwierdzenie z pierwszej ręki - i upewnić się, że jednak lepiej wymieniać migawki w autoryzowanym serwisie.

poza tym nie zgodzę się co do punktu 2). no ale poczekajmy, co odpisze serwis.
    pozdro.,
    m.

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów