mam benro z tym systemem "przekrecania" i dziala mi to na nerwy...
zbyt duzo czasu zajmuje przekrecenie i SOLIDNE zablokowanie sekcji.
Czesto w okazywalo sie ze ktoras sekcja nie jest wystarczajaco zablokowana...
teraz taki jakis trend sie zrobil na te twisty...a ja szukam wlasnie cos mocarnego-wysokiego i z zatrzaskami...
moczylem go w morzu przez pare godzin, oprocz wody potem wyciekajacej co jakis czas nic sie nie dzialo.
Ostatnio edytowane przez molsar ; 02-11-2011 o 22:42
Zimą polecam tylko zatrzaski - spróbuj odkręcić lub zakręcić pewnie i mocno nogi statywu jak masz rękawice np polarowe. Pewnie że można i bez rękawic, ale aluminiowy statyw ma temperaturę otoczenia. Dlatego sam świadomie wolę zatrzaski.
No wlasnie stoje przed wyborem, miedzy Benro 4570T (twist), a Benro 4570F (zatrzaski). Wybieram ten statyw ze wzgledu na naprawde swietna stabilnosc, a co do systemu blokowania nog, wciaz jeszcze mysle. Za klipsami przemawia szybkosc, zas za twistami solidnosc (przynajmniej tak mi sie wydaje). Ciekawi mnie poziom wykonania zatrzaskow w Benro.
Aparat firmy Kanion
nie uzywam rekawic. z tym ze zima w NL a zima w PL to zupelnie inne zjawiska, zeby oddac tu sprawiedliwosc...
a jakbym mial uzywac - w ktorym momencie zatrzaski sa jakos wybitnie wygodniejsze? ze sa, to moge sie zgodzic, ale naprawde nie demonizujmy...
a karbonowy to nie?
IMHO, kwestia jednak wyboru. jedno i drugie ma wady i zalety. dla mnie zakretka to przede wszystkim wieksza szybkosc rozstawienia nog i to mi sie czesto sprawdza...
W sesnie chlodzenia reki czy tam innego organu to nieale roztrzasanie tego raczej nie ma sensu.
W kazdym razie to co mnie prawdziwie irytuje w benro, a w pewnym sensie zwiazane jest to z zakretkami to zakrecana blokada kolumny centralnej. Nie dosc ze sie skubana potrafi chowac to jeszcze sie obracaCzasem duzo za latwo.
Ja nie umiem szybko ustawić statywu z zakrętkami. Widzę, że niektórzy również czują ten problem - niepewność czy już jest dobrze zakręcone. Takie hurtowe odkręcanie/zakręcanie jedną ręką po 3 sztuki jak pokazuja na youtube to nie dla mnie. Często używam statywu zimą i tu również dla mnie wygrywa zatrzask. Obawy za to budzi trwałość - zakrętki wydaja się pozornie trwalsze ale to sie okaże za kilka lat. Zdecydowałem się na zakup nowych zatrzasków 055XB zamówiony.