Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Upadek aparatu 5dmkII +17-40 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie Upadek aparatu 5dmkII +17-40 L

Witam, wczoraj naszło mnie na zrobienie kilku zdjęć nocnych - włożyłem aparat na statyw ustawiłem czas 20 sekund i nacisnąłem spust, powoli oddaliłem się od aparatu żeby nie poruszyć zdjęcia po 10 sekundach aparat upadł wraz ze statywem na ziemie, podniosłem go mineło jakieś pięć sekund spust migawki się zamknął zdjęcie wyszło.

Chciałem zapytać jakie są zagrożenia wynikające z tego ze aparat uderzył o ziemie w momencie robienia zdjęcia na dlugich czasach przy podniesionym lustrze ? nie chodzi mi o zmiany zewnętrzne wizualne bo takowych nie ma (wygląda jak by nic mu się nie stało – żadnych rysek zadrapań, zdjęcia robi) ale o zmiany wewnętrzne, które mogą wpłynąć albo wpływać na funkcjonowanie aparatu, no i czy coś z obiektywem podczas upadku mogło się coś podziać ?

W najbliższym czasie miałem zamiar oddać aparat na żytnia do czyszczenia matrycy i matówki, i zastanawiam się czy zasugerować im upadek aparatu, ale wtedy nie wiem czy sami od siebie sobie nie znajdą jakiejś wady której wcale nie ma, żeby mnie skasować.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli wszystko działa, to zignorować
    pewnie zaraz znajdziesz tu kolejkę postów, mówiących jak to znajomemu żony sąsiada aparat popsuł się miesiąc po upadku, ale jeśli działa, to bym nie demonizował
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli masz zamiar oddać aparat do serwisu na czyszczenie to go oddaj i nic więcej nie sugeruj. To sie zwykle kończy odpływem gotówki bez widocznego powodu. Jeśli działa jak należy to zapomnij o upadku i ciesz się zdjęciami.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Też bym nic nie sugerował bo zaraz Cię naciągną na wymianę niby uszkodzonych podzespołów.

Zastanawia mnie jak do tego doszło , jak mógł się przewrócić ten aparat na statywie , wiatr? nierówna powierzchnia?

Aparat ma jakieś ślady po upadku ??
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

hm zdjecie musialo wyjsc interesujaco

Domyślnie

sugeruję zmienić statyw na coś ciężkiego, bo jak wiadomo statywy dzielą się na te do niczego i ciężkie

Domyślnie

W którą stronę upadł? Dostał strzała na obiektyw czy na body?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

upadł na tył body czyli na wizjer

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Też jestem zdania że jeśli wszystko działa to tylko się cieszyć. Będziesz tak dobry i pokażesz fotkę która powstała podczas tego wydarzenia.

Uprawnienia umieszczania postów