Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 50 f1,4 - zacinający się AF

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Canon 50 f1,4 - zacinający się AF

Witam.
    Problem pojawił się niedawno - albo niedawno został przeze mnie zauważony.
    Chodzi o to, że obiektyw zacina się w następującej sytuacji - gdy aparat jest obiektywem w dół i obiektyw przekręci się na początek skali ostrości to nie chce wrócić. Po podniesieniu aparatu z obiektywem do góry AF zaczyna znowu działać. Poza tym, gdy obiektyw jest w dół nawet próba ruszenia skalą manualnie nie przynosi skutków pierścień się kręci, a skala się nie rusza.

Sprawdzane z kilkoma aparatami i na sucho też dzieje się to samo. Obiektyw się kończy, czy może niewielka usterka? Nie jestem pewien czy została mi jeszcze gwarancja, bo nie mogę znaleźć papierów...

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Silnik pracuje cały czas, czy jak obiektyw jest "w dół" to cisza?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Silnik pracuje i próbuje przekręcić obiektyw...

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Prawdopodobnie masz wytarty wieniec zębaty lub uszkodzone koło.Tak czy tak kłania się serwis.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    Prawdopodobnie masz wytarty wieniec zębaty lub uszkodzone koło.Tak czy tak kłania się serwis.
    Masz częściowo rację tylko nie wytarty ale skrzywiony. Moim zdaniem problem polega na delikatnym przekrzywieniu wieńca prowadzącego i przez to w pozycji optyką w dół nie ostrzy. Za ciężko ma sprzęgiełko silniczka af i ślizga się. Jeżeli nie masz wprawnej ręki to faktycznie pozostaje serwis
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Uprawnienia umieszczania postów