Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 600D + lampa Vivitar 1900

Mieszany widok

Domyślnie 600D + lampa Vivitar 1900

Cześć, dostałem lampę Vivitar Electronic Flash 1900 i myśląc, że wszystko co 'pasuje' do siebie jest kompatybilne podłączyłem ją do aparatu Canon 600D.
    Niestety lampa nie współpracuje z aparatem. Po wciśnięciu przycisku 'test' na lampie błyska.
    Interesuje mnie to, czy przypadkiem nie uszkodziłem sobie czegoś w aparacie, a nie mam tego jak sprawdzić.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Według tej strony http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html jest możliwość że spaliłeś moduł sterowania lampy w lustrzance bo poszło za wysokie napięcie na nią. Chyba pozostaje serwis.
    Starsze lampy można używać na przykład przed wyzwalacze radiowe sam z tego korzystam ale są też inne możliwości na przykład specjalna kostka przez którą się podłącza i chroni tym samym elektronikę naszego aparatu.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cyfrowe Canony od modelu 350d (a może i starsze), wytrzymują do 250V na stopce lampy, ale mogą nie wyzwalają błysku przy takich napięciach. Vivitar 1900 ma niższe napięcie, niż wytrzymałość Canonów, ale chyba zbyt wysokie, aby układ wyzwalający był w stanie ją odpalić. Zresztą lampka o liczbie przewodniej 19, jest chyba zbyt słaba, aby był sens używania jej z 600d.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

W tym momencie zdaję sobie sprawę z problematyki (czyli > 90V z Vivitara nie pasuje do Canona 600D, który obsługuje 6V).
    Aczkolwiek z tego co gdzieś usłyszałem / przeczytałem Canon 600D ma zabezpieczenie przed spaleniem w razie podłączenia złej lampy błyskowej, więc teoretycznie jak podłączę dedykowaną lampę (np. speedlite 420EX) to wszystko będzie działać.
    Moje pytanie było czy aby na pewno te zabezpieczenia w 600D takie są i czy aby na pewno nic nie uszkodziłem.
    Chciałbym kupić sobie lampę 420EX, ale jak kupię z allegro, przyjdzie do mnie do domu i się okaże, że mam uszkodzony aparat, to będzie słabo.

Druga sprawa jest taka, że chętnie bym skorzystał z możliwości wyzwolenia radiowo tej lampy (Vivitar 1900). Canon 600D ma wbudowany moduł nadajnika do lamp. Potrzebowałbym odbiornik + jakiś układ obniżający napięcie lampy.
    Macie jakieś pomysły jak tego dokonać?

"Zresztą lampka o liczbie przewodniej 19, jest chyba zbyt słaba, aby był sens używania jej z 600d."
    co masz na myśli? Gdzie w takim razie jest sens używania tej lampy?

Jeszcze jedna myśl - czy układ błyskania lampą zewnętrzną i wbudowaną jest współdzielony? Bo lampa wbudowana działa bez zarzutu po tym fatalnym podłączeniu Vivitara 1900.
    Ostatnio edytowane przez Chrisdot ; 31-10-2011 o 16:09

Dopiero zaczyna Awatar Wojtas
    Miasto
    Łódź Bałuty

Domyślnie

W moim 400d te moduły są oddzielne bo spaliłem układ lampy zew. a wewnętrzna działała bez zarzutu.Sądzę ze w 600d jest tak samo. Aparat po spaleniu układu działał bdb tylko że błysk z lamp zew. wyzwalał po zamknięciu migawki.

Domyślnie

A spaliłeś go dokładnie w ten sam sposób co ja?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chrisdot Zobacz posta
    A spaliłeś go dokładnie w ten sam sposób co ja?
    A czy jesteś pewien, że cokolwiek spaliłeś? Z tego co czytam to jeszcze nic ni wiadomo.. Najlepiej jakbyś mógł podłączyć jakąś kompatybilną lampkę i sprawdzić...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja do 350d podłączyłem lampę,której używałem jeszcze z Zenitem E, a która na stopce miała 217V. Oczywiście lampa nie błyskała, mimo, że ładowała się i wyzwala testem. Potem założyłem do tej samej 350-tki lampę Regula Variant 740-1, która na stopce ma 13,4V i lampa ta działała jak trzeba. Do dzisiaj używam jej, teraz już razem z 50d, a tamtą odpalam czasem przez fotocelę, gdy potrzebuję drugiego, dużo słabszego źródła światła.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 31-10-2011 o 20:17
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Byłem przed chwilą w sklepie o nazwie 'Fotojoker'. Podłączyłem do aparatu lampę Canon Speedlite 430EXII i błyskała. Wygląda na to, że nic nie jest uszkodzone w moim aparacie.

Jednakże zastanowiło mnie to, że sprzedawca mówił, że nie da rady lampy 430EXII używać jako bezprzewodowej w połączeniu z moim aparatem. Z tego co wyczytałem w instrukcji, to można, aczkolwiek może błędnie to zrozumiałem.
    Sprzedawca twierdził, że potrzebny jest nadajnik radiowy (np. taki jak znajduje się w lampie 580EX), a mi się wydawało, że taki nadajnik znajduje się już w moim aparacie.

W instrukcji Canon EOS 600D na stronie 191/192 jest rozdział 'Łatwe fotografowanie z bezprzewodową lampą błyskową'. Jedyne co wg. instrukcji trzeba zrobić, to otworzyć wbudowaną lampę błyskową i w menu wejść w 'sterowanie lampą' -> 'nastawy lampy wbudowanej' -> 'Wbudow. lampa: Łatwa.bezp' i 'Kanał: np. 1ch'.

Po wykonaniu tych kroków jeśli zewnętrzna lampa będzie na kanale 1, to powinna błyskać. Gdzie jest haczyk odnośnie mojej rozmowy ze sprzedawcą?
    Ostatnio edytowane przez Chrisdot ; 31-10-2011 o 20:35

Uzależniony

Domyślnie

oczywiście że masz nadajnik wbudowany w 600D. Tyle tylko że nie radiowy a błyskowy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów