Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: eos > m42 czy ktoś stosował z Canonem Eos 300?

Bywalec Awatar Canonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mruczek
    Sprawę załatwił kawałek zapałki, przyciętej nożem w kształt klina, wsadzonej w bolec przysłony.
    Skuteczne
    No, a co bedzie jak ta zapalka wyskoczy z otworu i wpadnie np w migawke ?
    Nie polecam takiego rozwiazania. Mozna jednak niektore obiektywy bez przelacznika A/M badzo prosto przerobic na manualna przyslone. Np w ruskim 2.8/16 mozna odkrecic 3 srobki z tylu obiektywu, zdjac tyl obiektywu i wyciagnac jedna sprezynke. Przyslona stanie sie manualna. Bezpieczne dla aparatu. A czy bezpieczne dla obiektywu ? To zalezy od rozkladajacego.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Wnioskuję że zdjęcia muszę robić w trybie preselekcji przysłony,
    aparat sam dobiera czas otwarcia migawki. Ostrzy się , domyka przysłonę, aparat
    sobie mierzy światło automatycznie.
    Czy tak?
    Czy ustawianie przysłony na obiektywie powinno odbyć się przed ustawieniem kadru i ostrości czy ustawić przysłone na obiektywie i dopiero wtedy kadr i ostrość?
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio
    Wnioskuję że zdjęcia muszę robić w trybie preselekcji przysłony,
    aparat sam dobiera czas otwarcia migawki. Ostrzy się , domyka przysłonę, aparat
    sobie mierzy światło automatycznie.
    Czy tak?
    tak
    Czy ustawianie przysłony na obiektywie powinno odbyć się przed ustawieniem kadru i ostrości czy ustawić przysłone na obiektywie i dopiero wtedy kadr i ostrość?
    Pozdrawiam.
    Jak przymkniesz przysłonę to możesz już ani kadru ani ostrości nie zobaczyć bo będzie za ciemno.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy taką samą przysłonę jaką wybiorę na aparcie muszę przekręcić na obiektywie?
    Z tego co zrozumiałem to muszę wybrać losowo przysłonę ( taką jaką uważam za stosowną ) a następnie przy otwartej przysłonie ustawić ostrość ,następnie przekręcić na obiektywie na taką przysłonę jaką wybrałem ustawiając wcześniej na aparacie i zmierzyć światło które automatycznie wyświtli mi się na wyświetlaczu .
    Czy dobrze napisałem ,jeżeli źle proszę o poprawienie z góry dziękuję.
    Przepraszam że może zadaję głupie pytania ale w kwesti eos-m42 jestem mało doświadczony ,bardzo mało doświaczony.
    Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Na aparacie nie wybierasz zadnej przyslony, wybierasz ja na obiektywie, aparat wyswietla wartosc przyslony 0.0 i jest to nie do przejscia.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Jutro ma do mnie dojść przejściówka z eos-m42.
    W spadku dostałem dwa obiektywy jeden z nich to Pentacon auto 4/200MC ,
    drugi to MIR -1B 37/2,8.
    Moje pytanie dotyczy czy któryś z szanownych kolegów miał do czynienia z tymi obiektywami? jak się sparwdzają z Canonem ? i tak ogólnie Wasze opinie na temat tych szkieł.Może na co zwracać szczególnie uwage? itp.
    Mam jeszcze jedno pytanko , dostałem również pierścienie sztuk 3 razem z skręconych.Czy możecie mi również doradzić jak się tym je.Czy wszystkie trzy się stosuje . Z tego co się dowiedziałem to były zastosowane z aparatem Practica.
    Dziękuję za wszystkie uwagi i pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Czy ktoś stosuję taką przejściówkę eos > m42 z aparatem Canon Eos 300?
    Zastanawiam się nad kupnem ponieważ odziedziczyłem parę obiektywów z Practiki...

Mam jeszcze jedno pytanko , dostałem również pierścienie sztuk 3 razem z skręconych.Czy możecie mi również doradzić jak się tym je.Czy wszystkie trzy się stosuje?
    Jedno pytanie: EOS 300 (kliszak) czy 300D (cyfrowy)?
    Jeśli cyfrowy, to wszystko tak jak napisano poprzednio; natomiast nie widzę sensu stosowania szkieł M42 z EOSem analogowym.
    Zamiast przejściówki za kilkadziesiąt złotych lepiej kupić za niewiele większa kwotę jakieś niezajechane body na M42, z którym praca będzie zdecydowanie wygodniejsza. W większości przypadków zyskamy jaśniejszą matówke oraz instrumenty pomocne w nastawianiu ostrości (kliny, raster). Jeśli dobrze poszukać, to znajdziemy korpus preselekcją przysłony (Av), a nawet z punktowym pomiarem światła (SPOT), multiekspozycją czy wstępnym podnoszeniem lustra, których to funkcji na próźno szukać w analogowych EOSach z tzw. "dolnej półki".
    W stosunku do EOSa stracimy chyba tylko automatyczny transport filmu oraz pomiar błysku TTL.
    Jeśli ktoś chciałby dobrac sobie jakiś korpus M42, to zestawienie jest na stronie:
    http://www.m42.republika.pl/

A' propos pierścieni - słuza do makro, wszystko na ten temat pod adresem:
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
    o pierścieniach konkretnie pkt 2.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 23-01-2006 o 12:37
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Najlepszym korpusem do M42 jest Canon T70 :-) A dla prawdziwych wymiataczy - T90.

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Posiadam Canona Eos 300 analogowy.
    Kiedyś słyszałem że do analogowych również można zastosować te obiektywy.Podobno lepsze niż mój kit .
    To co nie stosować ich? różnicy pomiędzy tymi obiektywami a kitem jest bardzo mała ? a więc wyrzuciłem pieniądze na przejściówkę ?
    Trochę mnie nie pocieszyłeś.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

ee tam.. kiedys zainwestujesz w EOS cyfrowy. Wtedy sie nada
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów