Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: LCD Viewfinder

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie LCD Viewfinder

Hej,

jakich konkretnie używacie?

Widziałem wczoraj w sklepie Meike MK VF-100 za 179 zł. Cena niezła. Na magnez więc dobrze.

Dziś znalazłem taką opinię konkurencji na tema tego Meike:

kopia z: http://www.dvxuser.com/V6/showthread...nder-for-my-7D

This is a pirate copy using all our marketing materials and even renderings and photos from a year ago... Legal actions are in progress.
    The only difference basically is the lens as they use this siple plano convex lens with soft edged and chromatic abberived image quality that might not be an issue.
    This viewfinder does not use achromatic lenses to avoid edge softness and chromatic abberrations.
    This knock off viewfinder also features an eyecup made of rubber that is not meant for skin contact instead of skin friendly silicone. To make sure just smell it.
    And it will burn your LCD screen if aligned with sun.

Co o tym myślicie? Głównie chodzi mi o jakość optyczną. Bo to że guma, a nie silikon to mało ważne jest. Macie jakieś lepsze opcje?

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

No właśnie z chęcią sam bym się dowiedział też które z tych budżetowych vf są godne polecenia. A w ogóle to pod nazwą meike mk vf-100 z tego co patrze na allegro kryją się dwa urządzenia, jedno jest z tak jakby profilowaną muszlą oczną i ma opływową obudowę drugie ma muszlę w kształcie kółka i bardziej kanciastą obudowę...pytanie co w środku ?

Domyślnie

Ja widziałem wczoraj na żywo tą wersje: http://allegro.pl/meike-lcd-viewfind...891365681.html

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ciekawe jaki może być wpływ magnesów na pracę aparatu i kartę pamięci?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ciekawe jaki może być wpływ magnesów na pracę aparatu i kartę pamięci?
    Żaden.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Wolałbym chyba poznać opinię kogoś z serwisu czy używanie tego czegoś ma wpływ na przykład na gwarancję sprzętu czy pracę migawki.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Idę o zakład, że Panowie z serwisu mają dokładnie zerowe pojęcie o półprzewodnikach więc ich bajki na temat wpływu czegokolwiek np. na karty pamięci są tyle warte co zdjęcia miclesa Wolę jednak własną opinię na ten temat po 5 latach studiowania tego tematu.

Domyślnie

Dokładnie... panowie z serwisu często nie mają bladego pojęcia o niczym innym oprócz wykręceniu paru śrubek:P Posłuchaj specjalisty:>
    C5Dmk2 + C28-135 USM IS + C16-35/2.8 + C24-70/2.8 + C50/1.8 + C70-210/3.5-4.5 USM + C430EXII + Sonnar 180/2.8 + inne graty

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Używam LCD VF Meike (chyba, bo nie ma napisów, a pudełko wyrzuciłem) kupionego w Foto-Tip. Ma 2 wady, magnes słabo trzyma i ma śmierdzący futerał-> jakiś śmierdzący barwnik, wyrzuciłem i używam futerału od Sama 85mm. Reszta jest ok. Warto ściemnić sobie LCD, bo jak jest za jasno to boleć zaczyna oko. Nie porównywałem z innymi.
    Aha, są 2 wersje, o proporcjach 4/3 i 3/2. W zależności jaki ma się LCD to trzeba kupić wersję o odpowiednich proporcjach.
    Ostatnio edytowane przez polm ; 30-10-2011 o 22:52 Powód: Dopisek o 4/3 i 3/2
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tym mocowaniem wizjera za pomocą magnesów jest problem gdyż po pewnym czasie (u mnie po ok. 6. miesiącach) taśma klejąca, którą przymocowana jest ramka magnetyczna do aparatu się rozpłynęła (stała się gęstą mazią) i ramka się odkleiła.
    W związku z tym lepsze chyba są wizjery w których mocowanie wykonano w oparciu o 2 gumki zakładane na korpus.
    Jak znajdę chwilę to będę próbował przerobić swój na taki właśnie sposób.
    5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów