Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    No zgoda, tylko mając telewizor z pilotem nie wstaniesz i nie pójdziesz przełączyć kanału ręcznie.
    Doskonałe
    To żadne mit. Taka jest prawda. Co oczywiście nie znaczy, że używając zoomów jesteśmy zwolnieni od myślenia. Tylko może to przychodzić nieco "inaczej"-"trudniej".
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Doskonałe
    To żadne mit. Taka jest prawda. Co oczywiście nie znaczy, że używając zoomów jesteśmy zwolnieni od myślenia. Tylko może to przychodzić nieco "inaczej"-"trudniej".
    "Niechcemisizm" skoro wystarczy dokręcić i ma się węższy kadr :-)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jeszcze jedna nie wspomniana rzecz powyżej - zdjęcia niech i będą robione przy f/2.8 i ciemniej, ale ustawianie ostrości następuje przy pełnym otworze w stałce, a co za tym czujniki AF jeszcze pracują, gdy przy zoomie np. f/4 już nie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jeszcze jedna nie wspomniana rzecz powyżej - zdjęcia niech i będą robione przy f/2.8 i ciemniej, ale ustawianie ostrości następuje przy pełnym otworze w stałce, a co za tym czujniki AF jeszcze pracują, gdy przy zoomie np. f/4 już nie.
    Ryzyko błędu AF wydaje się mniejsze jak szkło jest ciemniejsze ze względu na większą głębię ostrości i potencjalnie mniejsze aberracje sferyczne.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No zgoda, tylko mając telewizor z pilotem nie wstaniesz i nie pójdziesz przełączyć kanału ręcznie.
    No a majac obektyw z AF-em nigdy nie ostrzyles recznie :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Napisał Merauder Zobacz post
    Tjaaa...... a gdzie ja położyłem pilota?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    To żadne mit. Taka jest prawda. Co oczywiście nie znaczy, że używając zoomów jesteśmy zwolnieni od myślenia.
    To jest ten trzeci rodzaj prawdy wg.ks.Tischnera :-)

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    No a majac obektyw z AF-em nigdy nie ostrzyles recznie :-)
    Niezwykle rzadko. Ale nie w tym rzecz, chodzi mi o to, że natura ludzka już taka jest, że jeśli można zrobić coś wygodniej to wybierzemy ten wygodniejszy sposób.

Sent from my GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Sent from my GT-I9000
    A ja na to, jednym i drugim sposobem możesz włączyć ten sam kanał ;-)
    To kwestia indywidualnego podejścia, gdyby nie światło wolałbym zoom. Fotografia to ulotne chwile, mając w danym momencie nie tą stałkę co trzeba możemy stracić niepowtarzalny kadr.
    pozdr

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    A ja na to, jednym i drugim sposobem możesz włączyć ten sam kanał ;-)
    To kwestia indywidualnego podejścia, gdyby nie światło wolałbym zoom. Fotografia to ulotne chwile, mając w danym momencie nie tą stałkę co trzeba możemy stracić niepowtarzalny kadr.
    pozdr
    Z jednej strony tak, z drugiej, mając jedną ogniskową, to właśnie pod nią szukamy kadru i po pewnym czasie wiemy, gdzie trzeba stanąć jeszcze przed zrobieniem zdjęcia. I wbrew pozorom to dzięki temu zyskujemy więcej

PS. Ostatnio miałem przyjemność fotografować zoomem 24-70, po pół godziny uznałem go za bardzo niewygodną, dużą stałkę 70mm, zorientowałem się, że w końcu możemy zrobić parę zdjęć na szerszych ogniskowych, po czym znowu wróciłem do 70mm
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 30-10-2011 o 23:03 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów