Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kiedy przychodzi pytanie o to, czy wybrac stalke czy zooma - to ja po prostu bym usiadl przed lista wad i zalet konkretnego rozwiazania, i wybral ten obiektyw, ktory bardziej jest w danym momencie potrzebny. ani jedno ani drugie nie jest lepsze ogolnie, kwestia okreslonych zastosowan
    Mi tez sie podoba to podsumowanie
    Tak jak rozne sa nasze preferencje fotograficzne i zalezne od nich sprzetowe potrzeby, tak samo rozne sa te nasze najlepsze obiektywy, czasem zoomy, a czasem stalki :-)
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 07-11-2011 o 22:02

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odpowiadając na pytanie podstawowe - uważam, że większość z wypowiadających się osób (w tym ja oczywiście) nie byłaby w stanie wskazać nie zgadując, które zdjęcie robione było stałką a które zoomem w sytuacji, gdy do tej samej puszki na statywie, z zachowaniem tych samych ustawień i kadru zrobiono by zdjęcia odpowiednio 50 L i 24-70 L albo 135 L i 70-200 L.

Odpowiadając na drugą część pytania - nie, zalety stałek nie kończą się powyżej f/2. Stałki są mniejsze, z reguły lżejsze, szereg optycznych parametrów dla osób oglądających zdjęcia przy 300% powiększeniu też pewnie będzie lepszych. Ale moim zdaniem, po dużym przymknięciu nie sposób rozróżnić zdjęć ze stałki i zooma.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Odpowiadając na pytanie podstawowe - uważam, że większość z wypowiadających się osób (w tym ja oczywiście) nie byłaby w stanie wskazać nie zgadując, które zdjęcie robione było stałką a które zoomem w sytuacji, gdy do tej samej puszki na statywie, z zachowaniem tych samych ustawień i kadru zrobiono by zdjęcia odpowiednio 50 L i 24-70 L albo 135 L i 70-200 L.
    owszem, dalo by rade. szkla inaczej rysuja

ostrosc to nie jedyne kryterium oceny obiektywu.

przyklad:

1.
    detal:

2.
    detal:

widac, ktory zoom, ktora stalka?
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Stawiam, że to drugie robione stałką. Ale o to właśnie mi chodziło. Stawiam. Zgaduję. Poza tym - jak to różnica? Do obydwu tych zdjęć pod kątem jakościowym się nie przyczepisz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Ja stawiam na pierwsze, że robione stałką. Większa ilość detali na pokazanym cropie. Ładniejsze rozmycie tła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Właśnie miałem pisać ze jedno z tych zdjęć już było na forum w wątkach o szkłach tylko nie pamiętałem w jakim..

Ktoś pisał, że waga stałki i rozmiar są mniejsze, ale chcąc pokryć np zakres 24-70/2,8 stałkami to już takiej przewagi chyba w wadze i rozmiarze nie będzie..

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ani - zwłaszcza - w cenie. O czym już było wcześniej.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cena też jest ważna, ale ile sie trzeba naprzekręcać słoików żeby pokryć cały zakres i do tego skokowo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów