Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    To jest ten trzeci rodzaj prawdy wg.ks.Tischnera :-)
    Znam ten "trzeci rodzaj prawdy" i uważam, że przesadziłeś.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    chodzi mi o to, że natura ludzka już taka jest, że jeśli można zrobić coś wygodniej to wybierzemy ten wygodniejszy sposób.
    Z tym, ze wszelkie ulatwienia moga prowadzic do rozleniwienia, to sie zgadzam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    miałem przyjemność fotografować zoomem 24-70, po pół godziny uznałem go za bardzo niewygodną, dużą stałkę 70mm, zorientowałem się, że w końcu możemy zrobić parę zdjęć na szerszych ogniskowych, po czym znowu wróciłem do 70mm
    Tez mam podobne obserwacje, ze np. fotografujac 16-35 wiekszosc zdjec robie w okolicy 16mm. IMO to takze przeczy temu, ze zoom nie wymaga myslenia i kreatywnosci :-?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 31-10-2011 o 08:35 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Coś w tym jest, ja też jak mam zapiętego zooma to 90% zdjęć to albo szeroki albo długi koniec

Domyślnie

Powiem tak trochę z innej beczki ostatnio kupiłem sobie obiektyw manualny Canona i dopiero wczoraj miałem czas nim pofocić i powiem wam że dawno nie robiło się mi tak dobrze zdjęć jak wczoraj gdy musiałem szukać tej ostrości i kombinować obiektywem z af było by tylko tu chcę ostrość i tyle a tu trzeba się trochę napracować i to jest fajne pozdr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gsr17 Zobacz posta
    ostatnio kupiłem sobie obiektyw manualny Canona i dopiero wczoraj miałem czas nim pofocić i powiem wam że dawno nie robiło się mi tak dobrze zdjęć jak wczoraj gdy musiałem szukać tej ostrości i kombinować obiektywem z af było by tylko tu chcę ostrość i tyle a tu trzeba się trochę napracować
    Jaki z tego wniosek, że nawięcej myslenia i kreatywności wymagają manualne stałki Gdyby do tego dodać ograniczenie w postaci kliszy fotograficznej, to stopień trudności jeszcze bardziej wzrasta. Czy w takim razie najbardziej wymagajacą jest stałka na analogu Tak rozumując można by dojść do wniosku, że to najbardziej elitarny sposób fotografowania :-? Czy prawdą jest, że postęp technologiczny prowadzi stopniowo do bezmyślności i automatyzmu w działaniach fotografów oraz obniża wartość ich kreatywności Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie, wraz z pozszerzaniem się ilości róznych "ułatwień" kreatywność i myślenie jeszcze bardziej zyskują na znaczeniu. :cool:
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    uważam, że przesadziłeś.
    Dodałem :smile: żebyś nie potraktował tej wypowiedzi całkiem poważnie, jeśli mimo to poczułeś się obrażony, to przepraszam
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 31-10-2011 o 10:24 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Coś w tym jest, ja też jak mam zapiętego zooma to 90% zdjęć to albo szeroki albo długi koniec
    Potwierdzam. A reszta zdjęć rozstrzelona po kilka zdjęć po całości.
    Druga sprawa, że jak kończy się zakres to robisz zdjęcie, tylko pytanie czy jeszcze nie przydało by się trochę "przybliżyć" lub "oddalić"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z zoomów doceniam zakres 70-200. W sytuacjach gdy stoimy w takim miejscu (jak choćby rodzice na przedstawieniu dziecka w przedszkolu, lub miejsce na widowni na meczu) gdy nie ma opcji przemieszczania się. Choć 70-200 f/4 jest wygodne, zwykle w pomieszczeniach wymaga lampy. A f/2.8 drogie i koszmarnie cięzkie.

W pozostałych wypadkach stałki są:
    - jaśniejsze
    - lżejsze
    - tańsze (choć nie zawsze)
    - zachęcające do zmiany kąta widzenia i większego "przyłożenia" się do zdjęcia
    - mniej rzucające się w oczy
    - często ostrzejsze, bardziej kontrastowe, lepsze optycznie (choć nie zawsze)

Ale zwykle nie mają IS.

Ale Canona zoomy dają czasem kąt widzenia którego nie mamy w stałkach. Myślę tu o ultraszerokich zoomach 17-40 i 16-35. Bo jaką mamy alternatywę w stałkach? Tylko 14 f/2.8... ewentualnie Sigma 20mm... A jest jeszcze Sigma 12-24mm...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Canona zoomy dają czasem kąt widzenia którego nie mamy w stałkach. Myślę tu o ultraszerokich zoomach 17-40 i 16-35. Bo jaką mamy alternatywę w stałkach? Tylko 14 f/2.8...
    ... i 17/4L, 20/2,8, 24/1,4L, 24/2,8, 28/1,8, 28/2,8, 24/3,5L, 35/1,4L, 35/2,0
    :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    ... i 17/4L, 20/2,8, 24/1,4L, 24/2,8, 28/1,8, 28/2,8, 24/3,5L, 35/1,4L, 35/2,0
    :-)
    Faktycznie ultraszerokie.
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 31-10-2011 o 17:10

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Na FF jest UWA

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów