Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Konwerter Kenko - warto?

Początki nałogu

Domyślnie Konwerter Kenko - warto?

Co myśliscie o konwerterze Kenko Pro 300 Dg 1.4x? Warto to nabyć?chodzi i o jakośc w stosunku do Canona? a może ktoś miał ten konwerter w wersji 2x? zastanwiam się nad zakupem tego do mojego 70-200 i nie wiem czy iść w Canona czy właśnie w Kenko, a jeśli tak to warto 2x? bo słyszałem, że czasem coś one nie działjaa jak należy jakieś styki trzeba zaklejać czy coś? wyjaśni ktoś po krótce?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Myślę, że powinieneś zainteresować się najnowsza wersją kenko 1,4x DGX. Według testów, nowy konwerter ma sporo lepszą jakość optyczną.

Tutaj link do testu http://www.traumflieger.de/objektivt...r/overview.php Według niego, najnowszy Kenko przewyższa Canonowskiego tc III, a wiadomo, cena dużo niższa.
    Ostatnio edytowane przez levybike ; 29-10-2011 o 09:40
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Co do samej jakości to się nie wypowiadam bo posiadam tylko Canonowski TC2 III i w mojej opinii współpracuje on bardzo poprawnie z 70-200 2.8 mk2. Natomiast posiadany przez Ciebie 70-200 f4 is po założeniu konwertera będzie miał f8 co w przypadku puszek poza serią xD (również 7D i 1D X) wiąże się z brakiem AF (na LV działa - detekcja kontrastu). Oczywiście można sobie z tym poradzić kupując konwerter KENKO bez dodatkowych styków lub zaklejając wg: http://www.michaelfurtman.com/taping_the_pins.htm (lepiej zrobić to bezklejowo co by nie brudzić pinów), jednak w obu przypadkach jest ciemno AF łapie bardzo słabo i wybiórczo, trzeba jeszcze wspomnieć o tym, że dość znacznie spada jego prędkość.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 29-10-2011 o 09:45

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Co do samej jakości to się nie wypowiadam bo posiadam tylko Canonowski TC2 III i w mojej opinii współpracuje on bardzo poprawnie z 70-200 2.8 mk2. Natomiast posiadany przez Ciebie 70-200 f4 is po założeniu konwertera będzie miał f8 co w przypadku puszek poza serią xD (wyłączając 7D i 1D X) wiąże się z brakiem AF (na LV działa - detekcja kontrastu). Oczywiście można sobie z tym poradzić kupując konwerter KENKO bez dodatkowych styków lub zaklejając wg: http://www.michaelfurtman.com/taping_the_pins.htm (lepiej zrobić to bezklejowo co by nie brudzić pinów), jednak w obu przypadkach jest ciemno AF łapie bardzo słabo i wybiórczo, trzeba jeszcze wspomnieć o tym, że dość znacznie spada jego prędkość.
    Posiadam zestaw 40d + 100-400 + kenko tc 1,5 MC DG. AF działa przyzwoicie przy włączonym ograniczniku ostrzenia od 6,5m. Szczerze, to jakieś znaczącej różnicy w szybkości nie odczułem. Faktem jest, że przy gorszych warunkach, AF nie jest już taki pewny, jednak dla mnie zakup telekonwertera okazał się strzałem w dziesiątkę.
    Aparat firmy Kanion

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Co by nie było niedomówień, nie wiem jak w przypadku konwertera 1.5 ale mój 70-200 na 200 + 2TC bez limitera potrzebuje 8s by przelecieć skalę od nieskończoności do 0 i z powrotem, podczas gdy bez konwertera robi to w niespełna 4s - tryb one shot z założonym dekielkiem

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Co myśliscie o konwerterze Kenko Pro 300 Dg 1.4x? Warto to nabyć?chodzi i o jakośc w stosunku do Canona? a może ktoś miał ten konwerter w wersji 2x? zastanwiam się nad zakupem tego do mojego 70-200 i nie wiem czy iść w Canona czy właśnie w Kenko ....
    Mam Kenko Pro 300 Dg 1.4x, używam na 70-200/4. Dla mnie zestaw OK. Kolejnym razem też wybrałbym kenko jeżeli chodzi o x1,4.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Również mam Kenko Pro 300 Dg 1.4x, używam z 70-200 i bardzo sprawnie to działa.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

warto warto tańszy i działa mi z wszystkimi obiektywami które mam i z makro też )))
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Mam TC x1.4 Pro 300 DG i polecam. Reszta konwerterów raczej odpada. Jak masz brać to tylko Pro
    Ten 1.4 jakościowo nie ustępuje Canonowi więc warto.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gimli Zobacz posta
    Mam Kenko Pro 300 Dg 1.4x, używam na 70-200/4. Dla mnie zestaw OK. Kolejnym razem też wybrałbym kenko jeżeli chodzi o x1,4.
    Potwierdzam, problemów z AF nie zauważyłem. Spadek jakości pewnie jest, ale ja tam pstrykacz niedzielny jestem. Jak dla mnie szkoda kasy na dużo droższe, a pewnie tylko nieco lepsze. No chyba, że zarabiasz na zdjęciach lub cię stać i ma być najlepiej jak się da.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uprawnienia umieszczania postów