Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: [Jordański] Amman stolica Jordanii - zdjęcia

Dopiero zaczyna Awatar Jordański
    Miasto
    Jordanowo

Domyślnie [Jordański] Amman stolica Jordanii - zdjęcia

Jordania - Amman

Tytułem wstępu o Ammanie:

Temu miastu we wszelkich publikacjach turystycznych poświęca się zdecydowanie zbyt mało uwagi. Niektóre przewodniki ograniczają się li tylko do odnotowania, iż pełni funkcję stolicy. To prawda, iż w dużej mierze składa się z zaśmieconych dzielnic, gęsto zabudowanych kwadratowymi bloko-domami, ale - w moim odczuciu - taki pejzaż miejski ma swój urok i na pewno nie spotkamy czegoś takiego na Starym Kontynencie. Sam fakt położenia metropolii na siedmiu potężnych wzgórzach, czyni zeń nie lada wyzwanie. Tu ciągle idzie się pod górkę lub stromo w dół, wyjątkowo wąskimi ulicami, gdzie chowają się przed słońcem zapracowani mieszkańcy...

Sprzęt: Canon EOS 40D + Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM + Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

1.
    2.
    3.
    4.
    5.

Niebawem więcej zdjęć z Bliskiego Wschodu...

Pozdrawiam, Jordański
    Ostatnio edytowane przez Jordański ; 28-10-2011 o 15:50

Miasto
    Jordanowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    brak fot
    Wcale nie
    Canon EOS 50D + Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM + Canon EF 50 mm f/1.4 USM + Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Jordania | Akaba | Amman | Morze Martwe | Petra

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jordański Zobacz posta
    Wcale nie
    po edycji...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Brak mi/liczę na więcej fotek z ef-s'a. Więcej mięcha/street'u. 10-15mm

Pytanko: czy tam turysta się czuje swobodny? Nie ubrany w te ich męskie sukienki od razu będę "widziany" jako turysta - czy mogę się skupić na kadrach nie na ochronie sprzętu/kasy/życia.
    Ile kosztuje w miarę bezpieczny hotel, jak z wodą w hotelach, czy ta Cukiernia Królowej jest gdzieś w centrum?
    Mógłbyś napisać ile kosztuje: ich mniam mniam obiad (m. in. ryż, kurczak, chleb i jogurt), butelka wody, itp wydatki turysty.

Więcej i szerzej bardzo proszę, te wrzucone przed moim postem, przepraszam, ale mnie nie porywają.
    the silence is deafening

Miasto
    Jordanowo

Domyślnie

Mięcha, w sensie ludzi, to tu nawet nie może być, bo to kategoria "architektura-miasto". Takie foty może następnym razem dam w innym dziale.

Jeśli chodzi o pytania, to wystarczy odwiedzić mój przewodnik i już w art. na głównej poruszam kwestię bezpieczeństwa.

"Nie porywają" No cóż. To chyba nawet dobrze Bo jeśli obowiązywać by miało takie dychotomiczne podejście do sprawy i zdjęcia albo by "porywały", albo "nie porywały", to sam też musiałbym większość oglądanych prac określić mianem "nieporywających". No ale na szczęście są też przecież pośrednie oceny; przynajmniej na mojej skali ;-)

Dzięki za komentarz. Pozdrawiam
    Canon EOS 50D + Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM + Canon EF 50 mm f/1.4 USM + Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Jordania | Akaba | Amman | Morze Martwe | Petra

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Mięcha, w sensie ludzi, to tu nawet nie może być, bo to kategoria "architektura-miasto".
    No tak, znowu mi :wstyd:.

Takie foty może następnym razem dam w innym dziale.
    Dzięki z góry.
    the silence is deafening

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Moje odczucia następujące - fajne widoczki, dla nas trochę egzotyczne, szczególnie 2 i 3, pozostałe w Polsce też można zobaczyć. Trochę wg mnie nie do końca przemyślane kadry, na ostatnim straszny bałągan (domyślam się , że o to chodziło), ale może gdyby zwiększyć kontrast, a;bo poszerzyć kadr dodajac niebo aby widzieć gdzie te kaskady domów sie kończą ...... itd. Podejrzewam, ze masz ciekawsze kadry, a te wybrałeś przypadkowo bojąc sie aby nie wyszly jak widokówki

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Było by ok... ale te wymuszane proporcje kadru nie prezentuja sie dobrze w cyklu.

Uprawnienia umieszczania postów