Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Krótkie błyski - Yongnuo

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A nie da się zamknąć dostęp do światła, żeby nic nie świeciło na 1/250 i błysnąć na początku otwierania się kurtyny? :-)

Uzależniony

Domyślnie

Weź pod uwagę teoretyczną sytuację.
    Znajdujesz się w totalnej ciemni z obiektem który się porusza (w głębi ostrości ) i jedynym dostępnym światłem jest światło lampy błyskowej.
    Jeżeli migawka otworzy się na czas 1s to i tak nie dotrze do sensora żadne światło odbite od obiektu poza błyskowym. Błysk będzie trwał, powiedzmy 1/1000s co skutecznie zamrozi ruch.
    Praktycznie ustawiasz wartości ekspozycji tak żeby światło zastane nie miało szansy naświetlić klatki, a błysk miał moc wystarczającą do właściwej ekspozycji.

Ustawienia na 1szą i 2gą kurtynę to trochę inna sprawa.
    Te ustawienia mają praktyczne zastosowanie w przypadku gdy podczas "dłuższego" czasu naświetlania, światło zastane naświetla sensor. Powoduje to nam rozmazany obiekt(efekt ruchu).
    Błysk przy 1szej kurtynie nastąpi na początku naświetlania. Błysk przy 2giej kurtynie nastąpi w ostatniej chwili przed zamknięciem sensora. Wybór ustawień to kwestia gustu ale w większości sytuacji lepiej sprawdza się ustawienia na drugą kurtynę.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmm.. Ja wiem, że musi być dosyć ograniczony dostęp światła jak na ekspozycję 1/250 s.

To jak jest z wyzwalaniem? Mogę sobie spokojnie dać koło 1/200 z lampą ustawioną na krótszy czas?
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 28-10-2011 o 20:45

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunablaster Zobacz posta
    (...)z lampą ustawioną na krótszy czas?
    Jeśli dasz radę to wyjaśnij ten kawałek.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Znowu gafa :-|

Lampa na czas krótszy niż 1/250 s.
    Można to jakoś bez HSS i przy jedynie dwóch kurtynach? Nie chcę żeby pojawiały się paski na obrazie :wink:

Aha i temat od teraz kieruję na ogólnie błyskówki, w tym studyjne. I co z fotocelą?
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 28-10-2011 o 21:03

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oj,chyba musisz coś poczytać o budowie migawki szczelinowej np i o technice fotografii lampą błyskową..

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może masz jakiś dobry materiał od którego powinienem zacząć? Cały dzień grzebię w google próbując znaleźć cokolwiek.

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Przede wszystkim instrukcja obsługi Twojego aparatu. Tam znajdziesz najkrótszy czas synchronizacji z lampą błyskową, najprawdopodobniej będzie to 1/200 lub 1/250.

Później:
    http://maciejko.net/cbsearch/

np:
    http://www.google.pl/search?num=100&...nfo&tbs=&tbo=1
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Uzależniony

Domyślnie

Spróbuję jeszcze raz...
    Migawka i przysłona ogranicza światło zastane.
    Załóżmy że 1/100s i f/8 są wystarczające na ograniczenie światła zastanego którym powiedzmy byłaby żarówka w rogu pokoju.
    Zrobisz zdjęcie i jest ciemno.
    Teraz ustawiasz lampę i mierzysz przy fotografowanym obiekcie na f/8. Ustawienia mocy lampy zależeć będzie ściśle od odległości lampy od obiektu.
    Przy wyzwoleniu lampy, światło będzie emitowane (teoretycznie na potrzeby przykładu) przez czas 1/1000s.
    Mimo że migawka będzie otwarta przez "długi" czas 1/100s to światło które dotrze do sensora będzie emitowane tylko przez "krótki" czas 1/1000s.

Co z tego wszystkiego wynika? Nie potrzebujesz krótkiego czasu migawki, żeby skorzystać z krótkiego czasu flasha.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów