Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Utopiłem 5DmkII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Problemem jest powstawanie osadów po wyschnięciu.W układzie optycznym,na matrycy a oby nie miedzy matryca a filtrem,na stykach,gniazdach itd,itd.Dochodzi sprawa agresywności cieczy [pH].Woda zdemineralizowana[pozbawiona domieszki wszelkich substancji normalnie w zwykłej wodzie obecnych] jest "głodna" pobiera te substancje ,i wypłukuje.W wodzie "zdemi" nic matrycy się nie stanie.Wodę zdemineralizowaną można dostać w stacjach benzynowych,akcesoriach samochodowych.
    Jeśli ktos ma kontakt z elektrowniami pracujacymi na wysokich parametrach ,to jest również dostępna.
    Tylko uwaga.Rodzajów wody jest więcej niż rodzajów wódy.Nie mylić wody zmiękczonej, ze zdemineralizowaną,czy destylowaną itp..
    Należy więc sprzęt moczyć.

To podobnie jak z człowiekiem.Sam proces namoczenia nie jest szkodliwy.Kłopoty zaczynają się jak zaczynamy wysychać.Szczególnie sen jest szkodliwy.Wywołuje kaca.
    Ranki bywają straszne,jedyny ratunek ponownie zalać

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

jeżeli aparat był zalany na ON - problemem mogą być skutki zwarć... nie wiem czy i jakie są np zabezpieczenia na płycie głównej - jakby był zalany na OFF i nie byłoby prób włączenia - myślę że nie byłoby tragedii

serwisy gsm jakoś reanimują telefony po zalaniu - na pewno rozbierają i myją w myjce ultradźwiękowej - a w jakim płynie to nie wiem

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Sama elektronika nie jest problemem bo sama woda nie jest dobrym przewodnikiem (chyba że morska) można wszystko ładnie wyczyścić oby szybko bo korozja nie śpi ale migawka i matryca to może nie przeżyć. Nie wiem czy da się "tylko" wyczyścić czy trzeba wymienić na nówkę no i matryca też do tego jest bardzo delikatna
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 29-10-2011 o 18:14
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abyss Zobacz posta
    Ktoś sprawdzał to z wodą DEmineralizowaną? Dla mnie brzmi dużo sensowniej niż alkohol.
    Korozja to głownie utlenianie i reakcja chemiczna tam gdzie działają kationy/aniony (z minimalnych ilości soli w "normalnej" wodzie). Jeżeli się te sole najpierw wypłucze to nie następują zjawiska elektrolizy bo czysta, demineralizowana woda to dielektryk - prądu nie przewodzi...

Alkohol (etylowy, izopropylowy) za to jak myślę może rozpuszczać niektóre tworzywa wewnątrz aparatu - i z tym może być problem...
    Alkohol jest higroskopijny. To znaczy, że "wysysa" wodę z miejsc, gdzie tworzą się kapilary. Współczesna elektronika jest tak zminiaturyzowana, że taka płyta główna aparatu to zbiór tysięcy kapilar. Bardzo lotny alkohol (na przykład propanol czyli alk. izopropylowy) bardzo szybko wchłonie wodę z trudno dostępnych miejsc i razem z nią całkowicie wyparuje, w kilka minut. Poza tym jeśli jest czysty, nie pozostawia osadów. Dlatego jest stosowany do czyszczenia optyki i elektroniki.
    Etanol i propanol są rozpuszczalnikami, ale można być spokojnym, stosując je przy reanimacji zalanych sprzetów elektronicznych. Jeśli coś rozpuszczą, to kalafonię, którą stosuje się do zabezpieczania układów drukowanych przed utlenianiem.
    Dlatego po kąpieli czyszczącej warto taką płytkę ponownie zabezpieczyć roztworem kalafonii, lub innym, odpowiednim preparatem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

czyli połączenie takiego alko z myjką ultradźwiękową pewne elementy mogłoby ożywić

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    czyli połączenie takiego alko z myjką ultradźwiękową pewne elementy mogłoby ożywić
    Na pewno są szanse, telefony komórkowe też bardzo skomplikowane i da się je naprawić. Najważniejszy jest czas, czym później zaczniemy czyścić tym gorzej.
    Żona mi kiedyś wyprała telefon komórkowy bez wirowania , kolega umył w myjce ultradźwiękowej i ożył ale zostało pewne ale. Do wymiany był wyświetlacz i moduł klawiatury więc nie było sensu naprawiać.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Witam.W mikro wyłączniki woda się nie dostanie.Pierwsze co poleci to bezpieczniki na płytkach i wyświetlacze.Matryca raczej do wymiany.Szkoda że nie została wyjęta bateria od podtrzymania pamięci.Ale to tylko gdybanie i nauczka na przyszłość.Nie właż do nie znanej wody bo się utopisz.Sprzęt zawsze można kupić nowy.

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

znajomy utopił kiedys nikona lustrzankę w rzece (przewrócił sie statyw razem z aparatem), sam jakoś to wysuszył alkoholem tylko nie etylowym, działa do dzis tyle, że wyswietlacz ten z tyłu szwankuje, tzn wyświetla do ok połowy wysokości (osobiście nie widziałem tego efektu wyświetlania)

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Szkoda że dopiero dzisiaj przeczytałem tego posta. Znajomy pracuje w firmie zajmującej się m.in restytucją wszelakiej elektroniki po zalaniach. Z tego co wiem im szybciej sprzęt trafi do nich, tym większa szansa uratowania, a sprzęt do restytucji po zalaniach mają zapewne o niebo lepszy niż na Żytniej.
    Jeśli ktoś jest zainteresowany podaję link:
    http://www.belfor.com/sites/BELFOR/S...7&languageID=9

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Z tego co wiem im szybciej sprzęt trafi do nich, tym większa szansa uratowania
    wiadomo. :neutral:
    w takich przypadkach czas jest zawsze krytyczny.

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    a sprzęt do restytucji po zalaniach mają zapewne o niebo lepszy niż na Żytniej.
    tak, ale jeszcze trzeba umieć rozłożyć to 5D i potem złożyć tak, aby nam zostało jak najmniej części.

IMHO najlepsze wyjście to Żytnia ze swoim doświadczeniem i dokumentacją plus taki sprzęt, o jakim piszesz. nie wyobrażam sobie - po tak solidnym zalaniu i po takim czasie - naprawy aparatu bez rozebrania go.
    pozdro.,
    m.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów