Ale ja nie szukam sposobu archiwizacji idealnego, a tylko chciałbym wybrać coś najlepszego.
Nie wiem na pewno, czy DVD Gold Archiwal wytrzymają 100 lat, ale wolę nagrać na takich, a nie na tanich popularnych.
Pozdrawiam
Myslę że warto dla ważnych płyt ,kopiować ponownie co....no właśnie,co Ile?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysk_magnetooptyczny
Z jakieś 10-15 lat temu używałem takich małych. Jak będę miał okazję, to odkopię napęd i podłączę dyski zobaczyć jak się sprawuje ten zapis. Wówczas producent chwalił się 50-letnią trwałością - oczywiście jeżeli przechowywane prawidłowo. Wówczas uważałem ten system za bardzo pewny - nawet testowo odpalałem z kilkadziesiąt razy system windows wersję 95/v2/ i to działało - co prawda wolno, ale pewnie. W ciągu jakichś 6-8 lat używania do backupów tylko raz trafił mi się jakiś błąd na jednym dysku. Z w porównaniu z CD była to zupełnie inna klasa jakości. Same dyski były w "obudowach" konstrukcyjnie nieco podobnych do np. dyskietek, tylko grubszych i sztywniejszych. Niestety aktualnej sytuacji rynkowej z tymi dyskami nie znam - kiedyś były dosyć drogie tak jako napędy jak i jako same dyski.
Z przyzwyczajenia Canon
Gdzieś słyszałem o kartach flash jednorazowego zapisu. Nie wiem czy to weszło już do użytku ale mogłoby stanowić prawie niezniszczalne archiwum.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Właśnie, prawie :-| Jedyne co pewne jest we wszechświecie to to, że nie ma nic pewnego. A na wypadek pożarów, powodzi i trzęsień ziemi (tffu) polecam serwis hostujący.
Ponieważ technologie idą na przód, zmieniają się rozwiązania to i tak kopie się wykonuje 'siłą rzeczy'. A że to forum prawie fotograficzne przypomnę iż jest jedna jedyna słuszna forma - ODBITKA![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Jeśli taka karta jest porzadnie zrobiona. Ostatnio wszedłem w posiadanie pedrive'a ADATA, który był bardzo fajny, bo miał 16 GB pojemności i był "za darmo". Cieszyłem się na tanie, szybkie narzedzie do backupu, a ten, sam z siebie po 5 miesiącach, akurat kiedy miałem prezentować swój reportaż przed "szacownym i niezwykle szanowanym gronem", przestał "zdawać relację".
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 30-10-2011 o 11:13
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień