Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: EOS7D - pomiar światła przy korzystaniu z punktowego autofokusa

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie. Tam gdzie ostrość tam kluczowe dane dla ekspozycji. To tak jakby centralnie ważony, z ta różnica, że tutaj centrum to wybrany punkt AF.

Było już na ten temat na tym forum, jednak chyba nikt nie wyjaśnił czy również to działa z punktowym pomniejszonym

Sent from my GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

przepraszam, że wtrącam się w wątek ale nie chcę zaśmiecać forum nowym. Otóż w trybach Av, Tv punktowy pomiar światła działa za pomoca przycisku * jednak w trybie M, w którym najczęściej fotografuję przyciskanie * nic nie daje. Przeczytałem instrukcję i dalej nie wpadłem na to o co chodzi. Pomiar działa jedynie z lampą, bez nic sie nie dzieje. Puszka 550 d.
    550d + 50mm 1.4 + sigma apo dg + 18-55 + Zeiss 50 mm m42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zresztą, co tu zgadywać, kiedy i tak nie mamy pojęcia, jak to do końca działa w trybie Evaluative
    Troche pojęcia mamy, to dobra wiadomość.[Są opisy działania trybu.]
    Niewiele to w temacie pomoże to zła wiadomość.

W wypadku kiedy chcemy uzyskać dobry materiał do obróbki,a mamy wątpliwości
    pozostaje bracketing trybów i rodzajów pomiaru.
    Z czasem nasze "wyczucie" niewątpliwie wzrośnie.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luckystike Zobacz posta
    Otóż w trybach Av, Tv punktowy pomiar światła działa za pomoca przycisku * jednak w trybie M, w którym najczęściej fotografuję przyciskanie * nic nie daje.
    A co Twoim zdaniem miało by się wydarzyć po uruchomieniu * czyli blokowaniu automatycznego pomiaru w trybie manualnym?

W trybie M musisz samodzielnie pokręcić kółkiem i poklikać w przyciski aby na drabince pomiaru światła osiągnąć równowagę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    A co Twoim zdaniem miało by się wydarzyć po uruchomieniu * czyli blokowaniu automatycznego pomiaru w trybie manualnym?

W trybie M musisz samodzielnie pokręcić kółkiem i poklikać w przyciski aby na drabince pomiaru światła osiągnąć równowagę.
    otóż to ! jako użytkownik 550d potwierdzam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów