Dawno temu kupiłem halogeny, użyłem je raz. Nie polecam ich bo:
1. Jak zauważyłeś one więcej dają ciepła niż światła
2. spróbuj na halogena nałożyć softbox lub parasolkę - szybko materiał ściemnieje lub zacznie się topić - ogromna trudność w rozproszeniu światła
3. można się oparzyć
4. to jednak światło ciągłe czyli albo podbijasz iso albo masz poruszone zdjęcie. Jest kolosalna różnica w samej ostrości zdjęć między błyskiem z najtańszej żarówki a światłem ciągłym z halogena.
5. Przy błysku możesz spokojnie robić zdjęcia z f8-13 przy halogenie musisz zjechać z f do 4-5.6.
6. czy osoba którą stać na lustrzankę nie jest w stanie znaleźć 250 zł na zbudowanie zestawu oświetlenia błyskowego? (2 tanie żarówki + parasolki + biały karton + oprawki do żarówek + statywy). Dla mnie jest nie zrozumiałe czemu ludzie cudaczą z budowaniem blend z papieru śniadaniowego skoro można kupić wygodnie składającą się blendę z 5 kolorami za 60 zł podobnie jest z adaptacją oświetlenia budowlanego do studia foto.
7. Jeśli robi się zdjęcia produktowe dla kogoś to powinno się klientowi okazać choć minimum szacunku i zrobić przyzwoite zdjęcia.
Używałem halogenów przez kilka minut więc wiem że są tylko do oświetlania budowy a nie do fotografii. Jeśli chce się zrobić dobrze naświetlone zdjęcie z dobrą GO i do tego ostre i wyraźne to tylko światło błyskowe. Innej opcji nie ma.
Chyba lepiej rozwijać swoje hobby fotograficzne i inwestować w sprzęt i oprogramowanie. Zakup żarówek błyskowych, statywów i parasolek zwraca się przy pierwszym nawet małym zleceniu. Chyba że ktoś jest jeleniem i robi 100 zdjęć za 5 zł. Wtedy faktycznie trzeba kombinować i bawić się halogenem, pirackim PS, papierem śniadaniowym i innymi wynalazkami.
Wystarczy odpowiednio wycenić swój czas i wtedy kasa za zdjęcia pokrywa zakup sprzętu, obiektywów, legalnego PS CS i nawet na ZUS i US i VAT starczy
Podsumowując co nie pozwoli zrobić dobrego zdjęcia buta za pomocą halogena:
1. za mała ilość światła i przez to mała GO
2. Brak możliwości wygodnego modelowania światła przez co są przepalenia na błyszczącej powierzchni.
3. zdjęcia przy świetle stałym prawie zawsze wychodzą lekko poruszone dopiero błysk daje prawdziwą ostrość