Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
jak dla mnie to ok i niezła modelka![]()
mam wrażenie, że wyniosłeś to z przyrody.
naturalizm.
nic nie jest przegładzone, jest takie... ludzkie.
podoba mi się.
mistrzowie od bjuti i glejmuru będą twierdzić swoje, ale mnie to pasuje
mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
www.barwnie.com
Mnie się bardzo podoba - chętnie zobaczę więcej![]()
Świetna 4 i 5 - naturalne kolory ( przynajmniej takie sprawiają wrażenie ).
Wszystkie zdjęcia są warte oglądania - lubię takie portrety.
Może minimalnie skóra zbyt czerwona - albo to letnia opalenizna.
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 19-12-2011 o 22:13
Dziękuję wszystkim za komentarze. Niestety na co dzień nie mam możliwości takiego portretowania. Na warsztatach pierwszy raz spotkałem się z prawdziwymi modelami, czującymi się tak swobodnie przed obiektywem.
Tryton
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Portret.....Szerokie pojęcie .Ostatnio obserwuję ze smutkiem niejakim popularność portretu jako pokazanie jedynie wyglądu zewnętrznego osoby.Często w jednym ujęciu.No jest to portret..... ale może po prostu zdjęcie do legitymacji?
Szukam zawsze w tej formie czegoś więcej.Cech charakteru,zawodu śladów przeżyć ,
śladów życia...
Ktoś kiedyś powiedział że najciekawsze sa twarze dojrzałych ludzi.Mają je zapisane piórem życia.
Młode .pozujące osoby a szczególnie modele to IMHO zły materiał na portret.
Zdjęcia twarzy.I tak dobrze że obróbką nie zniszczyłeś.
Widuję na zdjęciach podmienione lub wybielone z usuniętymi cieniami oczy.
O tempora.....OCZY, OCZY które najwięcej o człowieku mówią.
Będąc zakochany w portrecie człowieka w takim kierunku brnę sam i innych namawiam.
Pokazujmy więcej niż zdjęcia twarzy,polujmy na portret....
janmar zgadzam się z tym co piszesz!
Mnie właśnie chodziło nie tylko o pozowanie modeli, a ogólnie osoby nie czujące skrępowania przed obiektywem (w tym również modele) i nie denerwujące się, że się je fotografuje, bo "ja przecież tak źle wychodzę". Niektórzy fotografujący mają w sobie to coś co pozwala osobie portretowanej się rozluźnić i zachowywać naturalnie. Ja chyba nie umiem tak oddziaływać na ludzi![]()
Tryton
Zdjęcia super, jedynie co może kogoś razić to włosy na płaszczu modela, taki pikuś a wiesz, czasem przydatny czasem nie![]()
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Oboje mają potencjał modelingowy, są bardzo fotogeniczni itp, ale obróbka obróbka i jeszcze raz obróbka. Na takich glamour fotkach nie może być widać defektów skórnych albo przebarwień. Pomysl o tym następnym razem.