Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: skracanie czasu o połowę

Dopiero zaczyna

Domyślnie skracanie czasu o połowę

Czytam właśnie książkę Abc Fotografii – Tomasza Wojcika i mam dylemat czemu jak skrócimy czas otwarcia migawki z 1/60 do 1/125 sekundy to do aparatu dotrze o połowę mniej światła ?? a jak zrobimy z 1/60 do 1/30 to do czujnika dotrze dwa razy więcej Światała?? Jak to jest, chodzi mi tutaj czemu w jednym jest o połowę a w drugim dwa razy ?? Myślałem, że jak o jeden stopień zrobi się to będzie o połowę a tu jest raz, że o połowę a z 1/60 do 1/30 dwa razy więcej światła jest. O co chodzi proszę o wytłumaczenie. Pozdrawiam.

tu jest link do skanu z książki http://imageshack.us/photo/my-images/829/unled1pb.jpg/

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież to są zagadnienia z matematyki na poziomie wczesnych klas podstawówki...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przecież to są zagadnienia z matematyki na poziomie wczesnych klas podstawówki...
    Ok już kumam dzięki za pomoc źle coś przeczytałem i się pokićkało mi ;p pozdro

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Niezła wpadka. Matematyka. Matematyka + fizyka...
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To nawet nie matematyka tylko rachunki... :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oj nie stresujcie kolegi.Czasem amba coś połknie.Zdarzało i mnie się
    spytac zanim zacmienie minęło

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kachar10 Zobacz posta
    Czytam właśnie książkę Abc Fotografii – Tomasza Wojcika i mam dylemat czemu jak skrócimy czas otwarcia migawki z 1/60 do 1/125 sekundy to do aparatu dotrze o połowę mniej światła ?? a jak zrobimy z 1/60 do 1/30 to do czujnika dotrze dwa razy więcej Światała?? Jak to jest, chodzi mi tutaj czemu w jednym jest o połowę a w drugim dwa razy ?? Myślałem, że jak o jeden stopień zrobi się to będzie o połowę a tu jest raz, że o połowę a z 1/60 do 1/30 dwa razy więcej światła jest. O co chodzi proszę o wytłumaczenie. Pozdrawiam.

tu jest link do skanu z książki http://imageshack.us/photo/my-images/829/unled1pb.jpg/
    W książkach tak się z reguły pisze, żeby się nie powtarzać więc czasem trzeba logicznie odwrócić kolejność w zdaniu, żeby raz użyć "dwa razy więcej" a drugi raz użyć "połowę mniej"
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Przecież napisał chłopak już, że zakumał. Nie pożerajcie go za pomyłkę i początkowe zaćmienie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    Przecież napisał chłopak już, że zakumał. Nie pożerajcie go za pomyłkę i początkowe zaćmienie.
    Otóż to :cool:. Sprawa wyjaśniona zamykam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów