Strona 11 z 269 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Plotki na CR plotkami, ale w maju Canon uzyskal patent na nowe 35mm/1.4, tak ze za jakis czas i to niezadlugi powinien byc i produkowany.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A o co to znaczy, ze "uzyskal patent"?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgłosił i uzyskał odpowiedź z urzędu, że taka konstrukcja jest własnością Canona. Niestety zwykle jest tak, że po potwierdzeniu patentu dana konstrukcja nie zawsze trafia do produkcji, a nawet jeśli trafia, to często nie "niezwłocznie". Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
    a ja nie, no przynajmniej nie w przyszłym roku:-P bo jak się pojawią nowości to te "stare" przestaną mi robić zdjęcia
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
    Ja tez, tylko nie wiem co tam mozna opatentowac
    Ja rozumiem, ze takie szkielka jak np. do Leica za 15-25 tys. pln o niestandardowych rozmiarach a jakosci obrazu i wykonania z najwyzszej polki. Ale zeby zwykla eLke o dosc powszechnej w kazdym systemie ogniskowej? No nie wiem - chyba troche przesadzaja zwazywszy na dystorsje, winietowania itp.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ja tez, tylko nie wiem co tam mozna opatentowac
    Ja rozumiem, ze takie szkielka jak np. do Leica za 15-25 tys. pln o niestandardowych rozmiarach a jakosci obrazu i wykonania z najwyzszej polki. Ale zeby zwykla eLke o dosc powszechnej w kazdym systemie ogniskowej? No nie wiem - chyba troche przesadzaja zwazywszy na dystorsje, winietowania itp.
    To przecież nie jest patent na ogniskową i światło, tylko raczej na całą konstrukcję: czyli ile soczewek, jakich, w jakich grupach, jakie powłoki i tak dalej. Ochronie w tym przypadku raczej nie podlega pomysł na szkiełko tylko jego konkretne wykonanie (nawiązanie do wiadomego wątku - celowe :-D ).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ogólnie idea patentów jest trochę słaba od kilku dobry lat...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

To przecież nie jest patent na ogniskową i światło, tylko raczej na całą konstrukcję: czyli ile soczewek, jakich, w jakich grupach, jakie powłoki i tak dalej. Ochronie w tym przypadku raczej nie podlega pomysł na szkiełko tylko jego konkretne wykonanie (nawiązanie do wiadomego wątku - celowe :-D ).
    No rozumiem.
    Co nie zmienia faktu, ze dziwie si,e ktora firma chcialaby ukrasc/skopiowac szkielko, ktore tak mydli, ma duza winiete i AC oraz krzywizny :wink:

Coś już napisał

Domyślnie

Plotkuje się o 24mpix matrycy i numerze 650, lub innym.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ogólnie idea patentów jest trochę słaba od kilku dobry lat...
    not really. zona moja, Zofia (panowie pozwola, ze przedstawie ) robi od paru lat jako egzaminator patentowy w biurze europejskim, wiec co nieco temat znam od kuchni...

sama idea patentowania jest sensowna i to wszystko ma rece i nogi (patent mozna dostac na cos, co wymaga uzycia glowy nawet dla kogos dysponujacego tzw. aktualnym stanem wiedzy - innymi slowy, trzeba cos faktycznie wymyslic). jesli juz dopatrywac sie w tym wszystkim problemow to: 1. chinczycy maja patenty gleboko w ... (ciemnym miejscu), 2. amerykanskie biuro patentowe jest nedzne i wypada sie wlasciwie cieszyc, ze apple (lub jakakolwiek inna rodzima firma) nie opatentowalo tam jeszcze kola, 3. azjaci, czyli przede wszystkim japonczycy, naprawde nie posluguja sie angielskim...

nie bede wchodzil w detale, bo za duzo by dyskutowac.

co do patentu Canona na 35/1.4 - opatentowane (tak normalnie; USA nie dotykam, bo tam naprawde jest skandal), jesli juz, moze byc jakies innowacyjne rozwiazanie dotyczace konstrukcji optycznej. jesli mowimy o patencie w odniesieniu do konkretnego obiektywu z podana ogniskowa i swiatlem. inaczej patent bylby ogolny, gdyby np. dotyczyl silnika AF, stabilizacji czy czegos innego. dlatego, ze firma wystepujaca o patent robi to tak, zeby ochrona patentowa objac jak najwiecej jak sie da

druga kwestia jest zastosowanie takiego patentu. bo to wcale nie jest automatyczne, ze chroni sie cos, co ma sie zamiar wyprodukowac. czasem, a w niektorych dzialkach nawet czesto, patentuje sie w celu zablokowania mozliwosci konkurencji. w przypadku 35/1.4 raczej nie chodzi o to, ale wspominam, zeby byla jasnosc
    www albo tez flickr

Strona 11 z 269 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów