No fajnie tylko,ze z testów optycznych wynika ,ze 15MPx z 50D daje realnie ok 10-15% wiecej linii niz 8MPx Canona 20D. Czyli nieproporcjonalnie maly wzrost realnej rozdzielczosci. Dodatkowo Nikon z 12MPx ma taka sama rozdzielczosc jak ten Canon 50D. Takze MPx to nie do konca rozdzielczosc obrazu...A jednak im wiecej MPx tym gorzej z szumem, zakresem tonalnym. No ale cyfry dobrze sie sprzedaja.
No nie sadze,ze R&D to takie male naklady...oni nie maja wiele ponad sensor a moze i tego nie maja? Nie wiadomo ja to ma wygladac ale jesli chca jakis dobry wizjer zrobic to nie maja technologii.
Nie maja optyki podobnej nawet do tego co musza zaprojektowac od podstaw.
Musza zrobic wydajny AF a tego chyba tez nie maja. Takze pracy i nakladow trzeba naprawde duzo.
Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 05-06-2012 o 16:31
Nie no jasne ... Kolega chyba przespal premiery serii cinema? Nie mowiac juz o calych seriach kamer z ktorych evile czerpia garsciami (peak, EV, AF itd .. )
Spokojnie na podstawie tego co maja moga poskladac do kupy EVIL. Nadanie temu nazwy obudowy itd nie nazwalbym R&D.. Optyka .. mysle ze nie bylaby wiekszym problemem (wszelkiej masci Lki do kamer, kompaktow czy co tam maja (FD ?) dalaby sie przystosowac ...
R&D to musza zrobic nad nowa generacja sensorow...
Peak- ok
EV - no coz...zalezy co chca zrobic. Ja myslalem raczej o czyms w kierunku dalmierza/X-1 Pro - tego nie maja
AF - nie wiem jak to dziala, w EOSach na to ludzie strasznie narzekali
Optyka...no nie zartuj. Chyba jedyna optyka z jakiej moga czerpac to ta z Canonet... To wlasnie optyka moze okazac sie najwiekszym problemem jesli ma byc dobra.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A nie widzialemNie mowie,ze nie ma postepu. Chodzi tylko o to ,ze realna rozdzielczosc rozni sie znacznie od tej MPx. A im wiecej MPx tym bardziej sie to rozjezdza. Pytanie czy wykonanie matrycy z mniejsza liczba MPx nie przyniosloby podobnego wzrostu realnej rozdzielczosci przy okazji poprawiajac inne parametry (ISO, DR). Zauwaz co sie stalo w topowych seriach. Widac,ze w tych entry walcza nadal na MPxy a w seriach wyzszych z lekka przystopowali bo tam sa swiadomi klienci. Nie mowiac juz o tym,ze D4, 1Dx , 5D3 sa FF. Tutaj gestosc pikseli jest kompletnie odjechana w stosunku do np tego D3200. No i widac powoli ksztaltujacy sie chyba podzial na aparaty z duza liczba MPx (D800) dla waskiej grupy ludzi, ktorym to naprawde potrzebne.
Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 05-06-2012 o 16:57 Powód: Automerged Doublepost
Jesli chcieliby walczyc na FF z lecia to tak. Ale jesli z X-1 to sadze ze maja na tyle roznego rodzaju lensow w tylu systemach ze daloby sie cos zapiac.
Co do AF to on kamerach Canona dziala sprawnie .. Niedalej jak tydizen temu bawilem sie wcale nie najnowsza kamera z zoomem x10( jakas Lka z F1.6) i dzialalo to sprawnie i peaking byl ..
Czyli AF w lusztrzankach z LV uposledzili? Moze zeby konkurencji nie bylo.
Z Leica to ciezko pewnie konkurowac ze wzgledu na ich cene;P Za ta dokladnosci i powtarzalnosc sie placi. Z tym,ze ja nie widze poprostu u nich systemu z matryca od APS-C do FF gdzie bylaby mala odleglosc oporowa. Chyba,ze w kamerach maja cos takiego no ale ja nie kojarze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A Ty zapominasz ,ze matryce sa w nowej technologiiCiekawe jakby to wygladalo gdyby piksel byl 2 razy wiekszy? DR powinien byc jeszcze wiekszy a szumy mniejsze;]
Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 05-06-2012 o 17:21 Powód: Automerged Doublepost
I wtedy byśmy mieli miniaturki a nie zdjęcia.
Ja jestem klientem który oczekuje dużej rozdzielczości i wysokiej dynamiki. Nie rozmyślam co by było jakby... ;-)
Na dzień dzisiejszy fajny by był fulfrejm z upakowaniem jak 24MPx na APS-C. Możliwe, że zobaczymy takie coś u sony/nikona za jakiś czas.
Dobra chyba odchodzimy od tematu wątku.