5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ergonomia...
Pilnik i Poxilina w dłoń i masz co chcesz, a matrycy to już tak łatwo nie zrobisz![]()
mam zaklejać aparat za 7 kafli poxiliną, dlatego, że w fabryce nie raczyli nawet zgapić konstrukcji body z 10-letniej puszki? Cmon, wszystko o piątce można mówić, tylko nie to, że:
a) ma dobry autofokus
b) jest ergonomiczna
Nie są to sprawy bardzo utrudniające życie, ale przydało by się, żeby powiększyli nieco uchwyt, dodali blokadę kółka nastaw, zrobili coś z przyciskiem podglądu GO (na każdej sesji muszę go przypadkowo wcisnąć, a nie muszę mówić, jakie to ma konsekwencje przy używaniu z lampą ;P), do tego lepiej spasowany grip z joystickiem do zmiany pól af. Mogliby również, wzorem 1Dx powiększyć przyciski, wygodniej by było w rękawiczkach![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Jedni chcą piątkę większą, inni taką jak 300d. Mi tam pasuje tak jak teraz jest. W sumie 350tka też mi kiedyś pasowała![]()
Liczy się, że się w ogóle da to jakkolwiek trzymać, i że robi zarąbiste jakościowo zdjęcia. Blokadę kółka pewnie będą wsadzać już wszędzie, przycisk GO musi być w miarę wystawiony, żeby szło go nacisnąć wtedy kiedy faktycznie potrzebujesz (mi się chyba 2x nieumyślnie udało wcisnąć jak miałem lampę na stopce), joystick - tak. (Ale nie używam gripa)
jak dla mnie - jesli będzie 5d3 - oby połozyli nacisk na foto , video jak dla mnie mogą wyciąć ...i nawet niech nie myślą o ruchomym lcd![]()
A ja chcę nową piątkę z ruchomym LCD i elektroniczną poziomnicą. Do architektury będzie idealny :-)
to fakt, poziomica się przydaje.
Ekran uchylny czasem też, ale szczerze, wolę mieć przyciski po lewej stronie korpusu, niż rozsiane po całym aparacie (vide 60D), na dole korpusu, które same się wciskają (40D), lub nie mieć ich wcale (jak w 600D ;p). A akurat ustawienie przycisków 5DII ma prawie idealne.![]()
... i sterowanie ze smartfona, jak w C300 :-D
Wtedy nie będzie przyjemności z focenia. A tak, jak masz aparat 2 metry nad ziemią, zdecydowanie ponad głową, to nastawianie parametrów i kontrolowanie kadru nie jest takie proste :-)