Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    OK, wszystko jasne, mój błąd polegał na tym, że nie sądziłem, że można w PD AF wyliczyć wymagany ruch AF (sądziłem, że przesuwa się do momentu, gdy przesunięcie fazowe mieści się w tym co przyjęte za ostre).
    Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach? Trochę wstyd, żeby taka firma wypuszczała takiego bubla. Kwestia konstrukcji, a zwłaszcza wielkości szkieł do mnie nie przemawia. Powód? Np. wielgachne tele Canona (600/4, 400/2.8) ustawiają PD AF tak samo szybko (albo szybciej) niż maleńkie szkla m43. za pomocą CD AF. Spróbuj natomiast na tych samych szkłach Canona uruchomić CD AF, można iść na kawę w tym czasie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. Dzięki za linki, jeszcze poczytam, może coś wymyślę bardziej konstruktywnego
    Nie wiem jak działa cd af w nowych Nikonach, Sony NEX itd. Czy działa lepiej niż w Canonach ?
    Co do wielkości szkieł, to jak się rozpędzą to już się kręcą. Gorzej jak muszą się rozpędzać i hamować i znowu rozpędzać. Myślę, że istotny jest dystans jaki muszą pokonać soczewki. Sam algorytm CD może być lepiej dopracowany. Może analizowany jest troszkę mniejszy fragment, może fragment jest dzielony na mniejsze fragmenty i wyszukiwane są pola zielone i fioletowe.Ich wzajemne położenie może mówić o tym czy jesteśmy przed ostrością czy w ostrości czy za. Używałem przez długi czas kamery video, to była jeszcze kamera PAL. Wcale z tym AF nie było słodko. Jak się pogubiła, to się odnaleźć nie mogła. Podobny efekt widziałem w G3 kolegi. Też potrafił strzelić focha. Wracając do plotek... kiedy będzie 650d ? Wie ktoś ?
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Wracając do plotek... kiedy będzie 650d ? Wie ktoś ?
    1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.
    5D3 powinien być jakoś teraz bo Canon nie może zostać za długo za Nikonem bez pokazania jak by nie patrzeć konkurencyjnej puchy.
    Mirrorless'a z wymienną optyką Canon najwyraźniej olał już dawno(G1X) pytanie tylko jak bardzo.
    Na pewno najbliższą premierą będzie nowy 5D no i ten aparat/kamera 4k.
    Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
    Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 21-02-2012 o 18:31
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach?
    Prawdopodobnie z powodów oszczędnościowych. Żeby to dobrze działało to matryca musi się bardzo często odświeżać, a to być może wymusza zmiany konstrukcyjne w procesorze i w samych matrycach. Pewne stwierdzili, że rynkowo to jest bez znaczenia i się tym chwilowo nie przejmują.

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
    Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
    Z punktu widzenia biznesowego zdecydowanie pierwszorzędna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z punktu widzenia biznesowego zdecydowanie pierwszorzędna.
    Marketingowo jak najbardziej bo wiadomo, że rebeli się sprzedaje bardzo dużo, ale zauważ, że muszą na wiosnę wprowadzić dopracowanego na maksa 1DX, powinni wprowadzić następcę 5D. Gdzieś te wszystkie matryce i inne komponenty muszą trzepać. Priorytetem jest na pewno 1DX w ilości takiej żeby zaspokoić większość zapotrzebowania przed Euro i Olimpiadą. Następcę 5D wypada po premierze D800 też wypuścić żeby I/II kwartał był dostępny. Nie wiem czy mają już pełną wydajność po tych wszystkich kataklizmach no ale wprowadzanie 3 nowych modeli na raz? Dadzą radę?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Co do wielkości szkieł, to jak się rozpędzą to już się kręcą. Gorzej jak muszą się rozpędzać i hamować i znowu rozpędzać. Myślę, że istotny jest dystans jaki muszą pokonać soczewki. Sam algorytm CD może być lepiej dopracowany. Może analizowany jest troszkę mniejszy fragment, może fragment jest dzielony na mniejsze fragmenty i wyszukiwane są pola zielone i fioletowe.
    Ale jak szkło nie aberruje, to "pola" zielone i fioletowe nie występują?
    Ja myślę sobie tak:
    • im szybciej aparat jest w stanie odczytywać matrycę (idealnie, to co najmniej tak szybko, żeby po każdym kroku mieć obraz do analizy), a przy tym
    • będzie w stanie ten odczytany obraz przerobić na wskaźnik ostrości, to

CD AF będzie najszybszy z najszybszych... bo "hipoteoretycznie" przy ostrzeniu pomyli się co najwyżej dwa razy:
    1. na początku - gdy (średnio co drugi raz) wybierze złą stronę i
    2. na końcu - jak (zawsze) przeleci przez punkt ostrości.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak pięć lat temu urodził się Marek III, to też było "w rocznicę"
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-02-2012 o 17:34 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów