Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Mieszany widok

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Naprawde tak trudno przeliczyc martryce APS-C 18MP z 7D na FF. A przeciez nie mam na 7D zadnych klopotow z optyka, przez upakowanie matrycy.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nowy 5d będzie miał 50MP i odchylany LCD :grin: i tym będzie sie różnił od poprzednika

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Naprawde tak trudno przeliczyc martryce APS-C 18MP z 7D na FF. A przeciez nie mam na 7D zadnych klopotow z optyka, przez upakowanie matrycy.
    Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
    30D + szpargały

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sielan Zobacz posta
    Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
    Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
    A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
    A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.
    Obiektyw, owszem, kiepski (50 1.8), ale słabej ostrości nie można mu zarzucić, tym bardziej, że był przymknięty.
    A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
    30D + szpargały

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tak jest, o ile producent upora się z innymi problemami mniejszych pixeli tzn. DR i szumami. To na razie się udaje, i podejrzewam , że to jeszcze nie koniec.
    No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
    Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.

A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
    I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-02-2012 o 07:11
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
    Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.

I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
    Niestety to smutna prawda. Ale wiele osób ulega tym marketingowym bredniom i dlatego firmy wyznaczają taki a nie inny kierunek. Czasami daiała dodanie do gorszego produktu mega

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Tu chodzi o wyostrzanie typu unsharp mask. Parametr radius musi być dostosowany do ostrości obiektywu, a nie zawsze ten sam w pixelach. Po prostu nie można zostawić radius na 1 pixel bez względu na to jaki mały jest ten pixel. Jeżeli obiektyw jest mniej ostry to trzeba ustawic na wiecej. W 30D ustawienie na 1 pixel może być OK praktycznie z każdym obiektywem, a w 7D z obiektywem mniej ostrym albo na pełnym otworze to może być za mało.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 13-02-2012 o 10:49

Uprawnienia umieszczania postów