tez mam 5D z pierwsza migawką i może jest na nim jakies 70-80 tysi, nie wiem bo nie sprawdzałem![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Konkurencja ma dziś swój dzień (d800) a teraz czekam na canona co rzuci nam na taśmę. Pewnie produkcja juz ruszyła, tylko ciekawe czym nas uraczy![]()
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
I mnie to szalenie interesuje. Nikon pokazał świetną puszkę (bez komentarza zostawię 36mpx) i podniósł poprzeczkę zarówno marketingową jak i sprzętową, trudno mi uwierzyć w to że Canon puści babola w nowej 5d. Będzie dobrze, jestem o tym przekonany; choć patrząc na ceny nowych obiektywów i 1dx cena nowego korpusu może zaboleć.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Nie wiem skąd info o cenach, ale:
cyferki i w zielonych i w euro się nie zmieniają czyli jest źle.From Canon Germany
The bad news? Below is pricing released on the Canon Germany web site. Still waiting to see official USA pricing.
Available April 2012
EF 24-70mm 1:2,8L II USM 2299 Euro
Available June 2012
EF 24mm 1:2,8 IS USM 829 Euro
EF 28mm 1:2,8 IS USM 799 Euro
Canon USA pricing is now official, and it looks like a significant price bump for the Canon EF 24-70 f/2.8L II. It better be the best built, best focusing and have the best optical quality of any Canon zoom lens!
Available April 2012
EF 24-70mm f/2.8L II USM $2299
Available June 2012
EF 24mm f/2.8 IS USM $849
EF 28mm f/2.8 IS USM $799
To by znaczyło, że w PL ceny wyjdą pewnie ok:
24-70L ~10k
stałki ~3,5k
GRUBO!
To ja się jednak boję tego 5DX zobaczyć.
By było śmiesznie bardzo. 5DX w kicie z 24-70 = 25k PLN
P.S.
Czy jakiś sklep oferuje 1DX w pre-orderze z gwarancją ceny w dniu zamówienia? Bo jak tak to może być niezła okazja, jeżeli Canon wyjedzie z ceną prawie 7k EURO![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Chłopaki bo tak lekko zaczęłem przyszłościowo wątpić w wartość swojego aparatu
Jak wiadomo wczoraj ujawniono D800 nikosia, które powiedzmy sobie szczerze ma szansę być lepszym od 3 razy droższego D3X. Różnice to na dziś chyba tylko wbudowany grip i parę szczegółów, a wiadomo że D800 jest o wiele nowszą technologią i ciekawe co z tego wyniknie... (marketingowo)
przechodząc do rzeczy
Użytkuje 1Ds III
jak wiadomo jest to leciwa pucha, mimo to trzyma cenę, bo nie oszukujmy się, jest to aparat najbardziej uniwersalny w systemie.
No i co teraz. Zaczynam mieć obawy że jak pojawi się coś w stylu 5D3 to będę musiał oddać puchę komuś za ćwierć ceny sklepowej.. Co prawda już po premierze 1DX którego jednak nadal nie ma , a ceny 1ds3 nadal trzymają jakiś tam poziom, ale to nie pociesza
tak więc luźne pytanie do Was - jak żyć ?
Co byście zrobili
wizja nikona D3X za 8 tys zaczyna mnie przytłaczać, nie wiem czy to nie ostatni dzwonek na zbycie się puchy aby zbyt dużo nie stracić?
Z góry zaznaczam i wyprzedzam odpowiedzi w stylu że moja pucha jest to i tak nadto moich możliwości, a jej żywot to jeszcze dłuuugie lata - jestem tego świadomy![]()
Ostatnio edytowane przez adrenag ; 09-02-2012 o 19:23
Ja bym się zaszczelił![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
To normalne że twojego 1Ds3 za parę lat będziesz musiał sprzedać jakiemuś małolatowi za 2-3 tysiące, bo więcej nie będzie wart. Musisz się z tym pogodzić, i tyle. Tak samo jak z tym że ten małolat pójdzie na ślub z zrobi tym deesem dużo lepsze zdjęcia niż przykładowo ja na początku kariery fotoślubnego, bo jak porównywać 20D z 1Dsmk3Dlatego ceny usług foto będą spadać. Z drugiej strony jak mam teraz 1Dmk4, to wcale jakiegoś gigantycznego przeskoku nie widzę, np. z 50D, który dla mnie był porządnym aparatem, uwzględniając cenę Króla Marka 4. To nie to co przeskok z właśnie 20D na 5Dmk1
![]()
Pozdrawiam, Krzysztof
jedynki robią lepsze zdjęcia ślubne niż piątkiCiekawa teoria
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....